Enerji tasarrufu yapan renkli ve akıllı pencereler

Enerji üreten veya enerji tasarrufu yapan teknolojilerin binaların bir parçası olarak kullanılması gittikçe popülerlik kazanıyor. Bu yeni teknolojilerin tek özelliği tasarruf yapması değil, estetik açısından da memnuniyet verici sonuçlar ortaya koyuyor.

Son zamanlarda pencere olarak kullanılabilen şeffaf güneş panellerinden, farklı yüzeyler için kullanıma uygun renkli panellere çeşitli teknolojilerin yapılarda kullanıldığına şahit olduk.

Bu tür teknolojilerin son örneği güneşi engellemek için kendi rengini değiştiren akıllı pencereler. Bu pencerelerin daha önceki versiyonları çalışmak için dışarıdan güç kaynağına ihtiyaç duyuyordu. Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar ile geliştirilen yeni model ise hem kendi enerjisini üretiyor hem de artan enerjiyi binanın kullanımına sunarak tasarruf sağlanmasına imkan tanıyor.

‘Akıllı Pencere’nin yapımında kullanılması planlanan paneller, arası oksijen yüklü elektrolitle doldurulmuş bölümlerden oluşuyor. İletken bir yapıya sahip olan bölümler, aradaki elektrik aksamı sayesinde birbirine bağlanarak elektrik akımı oluşturuyor. Bölmelerin bir tarafı “Prusya Mavisi” olarak da bilinen koyu mavi bir renge sahip pigmentler bulunduruyor ve pencere tamamen ‘şarj’ olduğunda mavi rengi ile bunu belirtiyor.

Günışığında aldığı mavi renk ile günışığının neredeyse %50’sini engelleme kapasitesiyle binayı soğuk tutmanın alternatif bir yolunu sunan bu ‘akıllı’ pencere gün batımından sonra ise renksiz haline geri dönüyor.

Çalışmaya katılanlardan Profesör Sun Xiaowie, pencerenin iki fonksiyonlu olduğuna dikkat çekerek pencerenin şeffaf bir pil olarak da görülebileceğini ifade ediyor. Şarj olması için elektrolit içerisinde oksijene ihtiyacı olan pencere, Profesör Xiaowie’nin deyimiyle güneş ile karşı karşıya gelince adeta “nefes alıyor”.

Elektrik devresinin kapanması kimyasal bir reaksiyonun başlamasına yol açarak pencerenin rengini değiştiriyor. Devrenin kapanmasıyla aynı zamanda, pencere kendi bataryasını boşaltarak eski renksiz haline geri dönüyor. Saniyeler içerisinde gerçekleşen bu renk değişimi görsel olarak da yeni bir deneyim olarak karşımıza çıkıyor.

BUNU DA OKU:  Senden vazgeçmeyeceğiz İstanbul

Araştırma ekibi geliştirdikleri teknolojinin kendi kendini şarj eden bir pil olarak düşük enerji gereksinimi olan elektonik aletlerde kullanılabileceğini de belirtiyor.

Kaynak: treehugger.com

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Hayat, Sanat ve Tasarım, Yenilenebilir Enerji
Okyanusların dünü, bugünü ve yarını

Yayınlanan yeni resim dünyadaki korkunç değişimi gösteriyor.

Kapat