Fransa’dan darbe üstüne darbe: Fransa’da süpermarketlerin yiyecekleri çöpe atması yasaklandı

Mart ayında, yeni inşa edilen her binaya yeşil çatı zorunluluğu getiren Fransa, bu kez de süpermarketlerin çöpe gıda atmasını yasaklayarak dünyadaki çevre gündemini sarstı.
345435345

Meclisten dün çıkan karara göre bundan böyle süpermarketler yenebilir durumda olan hiçbir gıda maddesini çöpe atamayacak. ‘Zaten neden atsın ki?’ diye soracak olursanız, süpermarketlerde bulunan birçok paketli ürün, son kullanma tarihi geçtiğinde hâlâ tüketilebilir durumdadır ancak yasa gereği bu ürünlerin satışının yapılması yasaktır. Bunun yanında görüntüsü hafif bozulmuş meyve ve sebzeler, zedelenmiş ambalajlı ürünler ve son kullanma tarihi yaklaşan ürünler de çöpe atılır.

Birleşmiş Milletler raporuna göre üretilen tüm gıdanın en az üçte biri çöpe atılıyor.Fransa’da yılda kişi başı 20-30 kilo yenilebilir gıda atığı çöpe atılıyor ve bu yaklaşık 13-22 milyon dolara mal oluyor. Bunun yanında süpermarketlerin çöpe attıkları gıdaların tüketilmesini önlemek için gıda çöp konteynırlarına çamaşır suyu döktüğü biliniyor. Ülkenin tüm gıda atığının %5’ine tekabül eden süpermarketler, meclisin gıda atığı politikalarının yalnızca başlangıdı. Parlamento üyeleri Fransa’da gıda atığı yönetimi için 39 maddelik bir liste hazırladı ve bu listede sırada restoranlarda müşterilerin kalan yemeğini evcil hayvanlara götürmesi için tasarlanan ‘kedi-köpek kapları’nın zorunlu hale getirilmesi var.

567cff639461016c273b9761

Peki şimdi ne olacak?
Süpermarketlere getirilen bu zorunlu madde çerçevesinde her süpermarket bir Sivil Toplum Kuruluşu ile anlaşarak gıda fazlalarının bu derneğe bağışlama ya da hayvan barınaklarına yollama veya kompost yapma seçeneklerinden birini uygulamak zorunda.

Bu yasa ile Fransa’da çöpe atılan gıdanın 2025 yılında yarıya ineceği düşünülüyor.

BUNU DA OKU:  Aklımda kalanlardan
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gıda, Gıda Gündemi, Gündem, İyi haberler, Kent
Neden kompost?

Sayısız fayda sağlayan kompost yapımı sadece toprağa değil, kendiniz ve çevreniz adına da çok şey kazandırıyor.

Kapat