Gezegeni yeşillendiren 5 çevreci tasarım

Artan nüfus, ekonomide zayıflama, BP petrol kirliliği gibi çevresel felaketler sonucunda yeşil hareketin hız kazandığı inkâr edilemez bir gerçek. Yeşil hareketin bu ivmesi ile birlikte çevre dostu teknolojiler de geniş kitleler tarafından ilgi görür duruma geliyor.

Son yıllarda çevre dostu tasarımlar; enerji üretimi, atıkların geri kazanımı, gezegenin doğallığının korunması konularında kökten değişiklikler yapmaya devam ediyor. Bu değişikler enerji sektöründen ulaşıma, ev tekstilinden günlük kullandığımız herhangi bir objeye kadar yansıyabiliyor.

Çevre dostu bu buluşlar gelecek nesillere daha yeşil ve sürdürülebilir bir gezegen bırakmak açısından umut verici nitelikte.

Merak edip baktığınızda sayılamayacak kadar çok yeşil yenilikçi tasarım ile karşılaşacaksınızdır ve hepsinden bahsetmeye sayfalar yetmeyecektir. Ama bunlardan, hobbit evleri ve yeşil duvarlar gibi dikkat çekici olan beş tanesi bu yazıda derlendi.

TIKLAYIN: Güneş enerjisinden elektrik üreten yol Fransa’da hizmete girdi

1- Geleceğin pencereleri: Şeffaf güneş panelleri

transparent-luminescent-solar-concentrator-colorful-640x425

Michigan Devlet Üniversitesi tarafından geliştirilen bu paneller güneş panelleri dünyası için bir devrim niteliğini taşıyor. Şeffaf olmaları onların kullanım alanını yaygınlaştırıyor.

Ayrıca şeffaf panellerin maliyetinin diğer güneş panellerinden daha düşük olduğu söyleniyor.

Bu paneller herhangi bir cam levhayı ya da pencereyi fotovoltaik bir güneş piline çevirebiliyor. Şeffaf güneş panellerinin çok pencereli gökdelenlerden her türlü taşınabilir cihaza kadar uygulama alanı var Bu ürünü geliştirmek için Michigan Devlet Üniversitesi bileşenleri küçültmek yerine hücrenin ısıyı absorbe etme şekli üzerine çalıştı.

Hücre, gözün göremediği güneş spektrumunun bir kısmını seçici bir şekilde toplarken, normal görülebilir ışığın geçişine izin veriyor.

Bilimsel açıdan bakıldığında şeffaf güneş paneli bir oksimorondur, güneş hücreleri fotonları absorbe eder ve elektrona çevirir. Bu yol ile güneş ışığından elektrik üretir. Buna göre malzeme şeffaf ise ışığın tümünün ortamdan geçmesi gerekir. Bu nedenle daha önce yapılmış olan şeffaf güneş panelleri kısmen şeffaftı ve renkli bir gölge oluşturuyorlardı.

Bu sınırlamayı ortadan kaldırmak amacıyla, Michigan Devlet Üniversitesi güneş ışığını absorbe etmek için biraz daha farklı bir teknik kullandı. Onlar şeffaf bir fotovoltaik hücre yerine, şeffaf parlayan bir güneş ışığı yoğunlaştırıcı kullandılar. Bu yoğunlaştırıcı, ultraviyole ya da kızıl ötesi ışığın spesifik olarak görülmeyen dalga boylarını absorbe eden organik tuzlardan oluşur.

BUNU DA OKU:  Yaz okuması: Hayvan Yemek

Bu hücreler birçok penceresi olan büyük binalarda ya da kalite gerektiren her türlü mobil cihazda kullanılabilir niteliktedir.

2- Susuz çalışan çamaşır makinesi

Waterless-Washing-Machine-Uses-Polymer-Beads-to-Clean-Your-Clothes-460633-2

Teknik olarak tam anlamıyla susuz çalışmasa da, diğer makinelere nazaran yıkama için su ihtiyacını ciddi oranda düşüren bir makine de bulmuşlar. Yük başına sadece bir fincan su verdikten sonra çamaşırları diğer makinelerden farksız bir şekilde tertemiz yapan susuz çamaşır makinası Xeros firması tarafından piyasaya sürüldü.

Bu sistemde kullanılacak su miktarını azaltmak için eşsiz bir absorbe etme sistemi kullanılır ve kirli su, durulama döngüsü azaltılarak plastik bir çip tarafından emilir.

Ne de olsa bir fincan su, çamaşır yıkamak için harcanan litrelerce suyun yanında hiçbir şeydir.

3- Havayı temizleyen duvar

onehotel_02

Hava kirliliği sadece büyük şehirlerin ve sokakların sorunu değil. Yapılan araştırmalar, iç mekânlardaki yüksek karbondioksit oranlarının kişilerin karar verme kabiliyetinden tutunda muhakeme yeteneğine kadar etki bıraktığını söylüyor.

Bunun için Agrosci firması yeşil duvarlar üretiyor. Yeşil duvarlar, üzerinde kirli havayı temizleyen ve doğal bir şekilde gürültüyü azaltan bitkileri bulunduran duvarlardır. Bu duvarların kendi kendine yeten bir sulama sistemi ile birlikte düşük miktarlarda su ve elektrik kullanımı vardır.

Yeşil duvarlar havayı nasıl temizler?

Birbirinden farklı yeşil duvar teknolojileri mevcut ve bunların özellikleri her yıl biraz daha gelişiyor. Yeşil duvar sisteminden bağımsız olarak, bu duvarların bir ya da iki farklı tipte sulama sistemi var. Bunlar devri-daim ve direkt sulamadır.

Devri-daim sulama sistemleri, ismi ne anlam ifade ediyorsa onu yapar. Suyun devri-daimini sağlar. Böyle bir sistemde, su kaynağı bir sulama tankıdır ve bu tank doğrudan duvarın altındadır ya da uzaktan kumandalıdır. Bu tank, yeterli miktarda sulama suyunu sağlamak için düzenli olarak manuel biçimde doldurulur. Sulama suyu, tanktan duvar üzerindeki bitkilere pompalanır. Fazla direnaj suyu duvarda toplanır ve depoya geri beslenir. Depoya geri beslenen bu su, daha sonra tekrar tekrar kullanılır.

BUNU DA OKU:  Doğayla barışık kadınların koşarak uzaklaşacağı 10 erkek tipi

Direkt sulama sisteminin su tankı ya da pompası yoktur. Bunun yerine sulama suyu direkt olarak dışarıdaki bir su kaynağından gelir (şebeke suyu). Su kaynağındaki mevcut basınç dolayısıyla bir pompaya ihtiyaç yoktur. Şebeke suyu, yeşil duvarınıza yönlendirilir ve burada bitkilere dağılır. Su yer çekimi ile aşağı doğru çekilirken, fazla sulama suyu toplanır ve kanalizasyon sistemine gönderilir.

Sulama sistemi tipinden bağımsız olarak bu duvarlar bir zamanlayıcı ile kullanılır. Zamanlayıcı, sulama sisteminin ne zaman açılıp kapanacağına, ne kadar süre çalıştırılacağına ve zaman zaman ne yönde çalıştırılacağına karar verir.

Bu duvarlarda kullanılabilecek bitkilerin çeşitleri çok sayıdadır. İşin aslı, tüm bitkiler bir şekilde havadaki kirliliği giderme özelliğine sahiptir. Ancak bazı tropik bitkiler bu konuda diğerlerinden daha da verimli bir şekilde havayı temizliyor. Tek bir saksı bitkisi bile havadaki kirleticileri kısmen giderebilir ve buna ilave edilen her bitki verimliliği daha da artırır. Yeşil duvarlar havayı filtre eden ve enerji bakımından zengin oksijen oluşturan binlerce bitkiyi içermektedir.

Bu duvarlarda kullanılan başlıca bitkilerin genel cinsleri; zambak, eğrelti, kurdele çiçeği, dreceana, kauçuk türleri, potos, kaynana dili, kasımpatı ve orkidedir.

4- Sürdürülebilir çadır

Abeer_Seikaly_woven_tent_1

Yağmur suyunu toplayıp, güneş enerjisini depolayan ve katlanabilen bu çadır, ödüllü mimar, tasarımcı ve sanatçı Abeer Seikaly’in tasarımı. Bu çok amaçlı çadırlar, mülteciler, küresel ve iç savaş nedeni ile yerlerinden edilmiş insanlar, iklim değişikliği ve daha fazlası göz önünde bulundurularak tasarlandı. Pratik ve zarif bir tasarım olan bu çadır, felaket bölgeleri için uygun, mobil ve sağlamdır. Bu çadırın aynı zamanda yağmur suyunu biriktirme, güneş enerjisinden faydalanarak su ısıtma sistemi de mevcut. Doğada bulunan malzemelerden ve dokuma gibi geleneksel kültürel yöntemlerden esinlenerek tasarlanmış bu çadırlar, soğuk ve nemli havalardan korunmak için iki katmanlı bir tabakaya sahip. Aynı zamanda tasarım, yazın içerisinin serin kalmasını sağlayacak bir biçimde yapılmış.

5- Sihirli yeşil evler

green-magic-homes

Çevreci ve enerji açısından verimli, Tolkien’in hobbitlerinin evlerini hatırlatan, bu küçük sihirli yeşil evler, normal bir evin bütün olanaklarına sahip.

BUNU DA OKU:  Müjdemizi isteriz, İklim Ağı kuruldu!

Sihirli yeşil evler, kompozit laminant malzeme ile üretilmiş prefabrik kubbeli panellerden oluşur. Bu evler sıcaklığı koruyabilmeleri açısından enerji verimli ve çevreci tasarımlardır. Kurulumu kolay olan, daha az insan gücü ve daha az zaman gerektiren bu evlerin etrafının toprak ve yeşilliklerle kaplı olması da onların güzel birer yeşil tasarım olduğunu gösteriyor.

Aşırı sıcak veya soğuk olan ağır hava koşullarından korunmak için, içgüdüsel olarak toprak altına giren hayvanlar vardır. Yeşil evlerin etrafının toprakla kaplı olmasında bu mantık yatar. Toprak ve çimenle kaplanmış olan yeşil evler, dış hava koşullardan kolayca etkilenmedikleri için içerideki sıcaklık korunur ve ısıtmak ya da soğutmak için gerekli olan enerji ihtiyacı azalır. Evlerin malzemesi de içerideki ısıyı korumaya yardımcı olacak şekilde seçilmiştir. Bu açıdan bakılırsa, toprak, yeşil evler için doğal bir izolasyon malzemesi olarak kullanılmıştır. Böylece evler enerji verimliliği sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca üzeri toprak ve çimenle örtülü bu evlerin toprağı da Shire toprakları kadar verimli ki, üretici ve tasarımcılar bu örtü üzerinde sebze ve meyve yetiştirmenin bile mümkün olduğunu söylüyor.

Bu evlerin üreten Florida kökenli şirketin tasarımcıları, sihirli yeşil evlere, şebekeden bağımsız su ve elektrik temin etmek için, tasarıma rüzgâr ve güneş teknolojilerinin kullanıldığı donanımların ve de yağmur suyu biriktirebilen bileşenlerin eklenmesi üzerine çalışıyor.

Çevre ve enerji verimliliği açısından cazip bir yaşamı alanı sunan bu evleri Orta Dünya’dan tedarik etmek gerekmemesi iç açıcı bir durum. Yine de yaygınlaşması, duyulması zaman alacağa benziyor. Aslında başımızı çevirdiğimiz her noktadan bir gökdelen fışkırırken, bu evleri yaygınlaştırmak kolay mı olur yoksa zor mu olur bilemiyorum. Ama her konuda olduğu gibi, çevreci tasarımların yayılmasında da talepler hızlandırıcı olacaktır. Bu nedenle yakın gelecekte bir Shire kurmak mümkün olabilir.

Kaynaklar:
Xeros
Web Ecoist
Agrosci
1 Million Women
Inhabitat
Green Magic Homes
Extreme Tech
Ambius
Green Over Grey

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayşegül Yalvaç

Deniz kirliliği ve çevre teknolojileri konusunda çalışan bir çevre mühendisi. Çevre, bilim, sürdürülebilirlik konularında yazmanın yanı sıra doğa üstü ve fantastik öyküler uydurmayı seviyor. Profesyonel bir hayalperest ve dünyayı değiştirmenin peşinde.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel, Geri Dönüşüm, Hayat, İklim Değişikliği, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Sanat ve Tasarım, Teknoloji, Yenilenebilir Enerji, Yeşil alanlar
Yüksek miktarda lif içeren 13 gıda

Kolesterolü düşürüp, kan şekerini azaltan lifli yiyeceklerden maalesef yeterli miktarda tüketilmiyor.

Kapat