Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler
#1 Montpellier, Noel öncesinde ücretsiz toplu taşıma planını başlattı. Yerel sakinler artık şehrin otobüs ve tramvay ağı üzerinden ücretsiz ulaşım kartından yararlanabilecek . Plan, emisyonları azaltmayı, kirliliği azaltmayı ve şehir sakinleri için erişilebilirliği iyileştirmeyi amaçlıyor.
Kaynak: euronews.green
#2 Hollandalı bir inşaat şirketi olan Colas ve BAM Royal Group, Hollanda’da iki bisiklet yolunu güneş enerjisi sistemiyle kapladı. Her biri 1.000 m² yüzey alanına sahip olan bu yapılar, Kuzey Brabant ve Kuzey Hollanda eyaletlerinde yer alıyor ve ülkenin bu ölçekteki ilk projesidir.
Kaynak: COLAS
#3 Avrupa Birliği’nde (AB) karbon emisyonu, 2008’den geçen yılın sonuna kadar yüzde 22 azaldı.
Kaynak: BloombergHT
#4 İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesince Kaş-Kekova Deniz Koruma Alanı’nda deniz çayırı ekimi yapıldı.
Kaynak: HABERTURK
#5 Türkiye’de sadece Hatay’da yaşayan, nesli tükenme tehlikesinde olduğu için koruma altındaki “gazella gazella” türü dağ ceylanlarının sayısı, alınan önlemlerle artıyor.
Kaynak: yeşilhat
#6 Japonya Başbakanı Fumio Kishida, geçtiğimiz hafta Güneydoğu Asyalı liderlerin katıldığı bölgesel iklim zirvesinde belirlediği iddialı bir hedef olan, Asya’da karbondan arındırma, ekonomik büyüme ve enerji güvenliğini eş zamanlı olarak gerçekleştirme çabalarına liderlik etme sözü verdi.
Kaynak: AP
#7 Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) hazırladığı rapor, ülkelerin yenilenebilir enerjiye yönelik taahhütleri ile iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik acil ihtiyaç arasında kritik bir uçurum olduğunu ortaya koyuyor.
Kaynak: temizenerji
#8 Alman Enerji ve Su Endüstrileri Birliği (BDEW), 2023 yılında Almanya’da tüketilen elektriğin yarısından fazlasının ilk kez yenilenebilir kaynaklardan üretileceğini duyurdu. Almanya, 2030 yılına kadar elektriğinin yüzde 80’ini rüzgar ve güneş enerjisinden elde etmeyi hedefliyor.
Kaynak: FOREKS
#9 İngiltere 2027 yılına kadar ithal mallara karbon vergisi uygulayacak. Planlanan karbon sınırı ayarlama mekanizması (CBAM), demir, çelik, alüminyum, gübre, hidrojen, seramik, cam ve çimento sektörlerindeki karbon yoğun ürünlere uygulanacaktır.
Kaynak: REUTERS
#10 Amazon yağmur ormanları 2023 yılında kayıtlara geçen en şiddetli kuraklığı yaşadı. Çok sayıda kasabaya nehir yoluyla ulaşım kesildi. Bölgedeki orman yangınları arttı ve yaban hayatı zarar gördü. Bazı bilim insanları bu gibi hava olaylarının dünyanın en büyük ormanını geri dönüşü olmayan bir noktaya doğru ittiğinden endişeleniyor.
Kaynak: BBC
#11 İklim değişikliği ve insan faaliyetleri, son yirmi yılda orman yangınlarının daha sık ve yoğun yaşanmasına neden oldu. Çin Bilimler Akademisi (CAS) tarafından hazırlanan rapora göre, küresel orman yangınları 2001 ve 2022 yılları arasında 33,9 milyar ton karbondioksit (CO2) salımına yol açtı.
#12 Ekolojist Thomas Crowther’ın araştırmaları, sayısız ağaç dikme kampanyasına ve yeşil aklamaya ilham verdi. Bilim insanı yeni araştırmasında mevcut ormanları korumanın ağaç dikmekten daha büyük bir iklim etkisine sahip olabileceğini gösterdi.
Kaynak: WIRED
#13 Pakistan’ın Lahor kentinde hava kirliliğini çözmek için kullanılan yapay yağmur, hava kalitesini kısa vadeli olarak iyileştirse de uzmanlar bunun hava kirliliğini daha da kalıcı haline getirecek bir doğayla oynama yöntemi olabileceği yönünde uyarıda bulunuyor.
Kaynak: The Guardian