Hindistan’daki bu fabrika karbondioksit salımını kabartma tozuna dönüştürüyor

Küresel ısınmaya sebebiyet veren karbondioksiti yeniden değerlendirme yarışında Güney Hindistan’da yeni bir adım atıldı. Thoothukudi bölgesinde bulunan bir fabrika salım yaptığı karbondioksiti yakalayarak kabartma tozu üretmeyi başardı. 

Carbonclean şirketi tarafından gerçekleştirilen bu teknolojinin özelliklerinden biri ise düşük bütçesi ile hükümet yardımlarına bağlı kalmaması. Thoothukudi işlemi olarak adlandırılan bu teknolojinin arkasındaki firma, sistemin her yıl 60 bin ton karbondioksit salımının önüne geçeceğini belirtiyor. Bu da neredeyse 12 bin arabanın bir yılda yapacağı karbondioksit salımına eşit.

3264

Karbon yakalama teknolojileri şimdiye kadar depolamaya odaklanıyor ve salınan karbondioksitleri yeraltı kayalıklarına saklamak yönünde ilerliyordu. Ama bu sistemin masrafları yüksek ve ekonomik getirisi yoktu. Thoothukudi fabrikasında geliştirilen bu sistem ise “karbon yakalama ve yararlanma” teknolojisinin en belirgin örneklerinden bir tanesi.

Küresel pazarda karbondioksit kimyasal hammadde olarak satılmakta ve bu, karbondioksit üretimi yüksek fabrikalarda ucuz ve basit bir şekilde yakalanmaktaydı. Ama şimdiye kadar salınan karbonu yakalayıp yeniden yararlanma teknolojileri oldukça pahalı olduğundan bu fabrikalar tarafından tercih edilmiyordu. Hindistan’da kurulan bu sistem ise yeni bir kimyasal karışım ile ucuz bir yöntem sunuyor.

Sistemin yaratıcısı olan Carbonclean şirketi kullandıkları yöntemin karbon yakalama ve depolama sistemlerinden daha verimli ve daha az enerji tükettiğini belirtiyor. Carbonclean şirketi bu yöntemin aynı zamanda makineleri daha az aşındırdığını ve daha az kullanılacak malzeme gerektirdiğini ve bu yüzden daha ucuz bir masrafa mâl olduğunu söylüyor.

_93223462_carbon_capture_baking_powder_624tukrce

Fabrikaya kurulan sistem ile kömürlü su kaynatıcısından çıkan karbondioksit özel kimysal karışım ile ayrıştırılıp; su buharı, kaya tuzu ve amonyak ile birleştirilerek kabartma tozuna dönüşüyor. Kabartma tozu cam üretiminde, deterjanlarda ve kağıt bazlı ürünlerde kullanılmakta. Fabrikadan ise artık neredeyse sıfıra yakın karbondioksit salımı olmakta.

Carbonclean şirketi özellikle kömürden üretilen karbondioksitin ancak %5 ile %10’u arasında bir miktarın karbon yakalama teknolojisi ile önüne geçilebileceğine inanıyor. Endüstriyel su kaynatıcıları yenilenebilir enerji kaynakları ile çok zor bir şekilde çalıştığından şirket, fosil yakıtların yapacağı etkinin önüne yeni teknolojiler bulunana kadar bu teknolojiler ile geçilebileceğine inanıyor.

BUNU DA OKU:  En özgün 6 yerel ritüel

Şirket karbon yakalama fikirlerinin şimdiye kadar hem kendisi hem de riski büyük projeler olduğunu bu yüzden masraflarının çok yükseklerde olduğunu savunuyor. Carbonclean’in yapmak istediği ise küçük planlar ile karbon yakalama teknolojisinin risk faktörünü azaltmak ve normal bir ticari seçenek olarak yeniden yapılandırmak.

Kaynak: The Guardian

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Teknoloji
Meksika hava kirliliğine karşı yüzlerce dikey bahçe kuruyor

Yüksek hava kirliliği oranları ve bitmeyen trafik sıkışıkları ile ünlü Meksika'nın başkenti Meksiko şehri yüzünü değiştiriyor.

Kapat