Düşündüğünüzden daha etkili 9 şifalı bitki
Biraz maydanoz, birazcık dereotu, biraz kişniş… Tariflerimizin içinde bolca bulundurduğumuz bu otlar yemeklere birbirinden farklı tatlar veriyor. Peki bu şifalı bitkilerin aynı zamanda bağışıklığı güçlendirici, vücudu toksinlerden arındırıcı ve enflamasyonlar ile savaşan etkileri olduğunu biliyor muydunuz?
Bu narin bitkiler, hem lezzet hem de etkisi yüksek sağlık avantajları ile birlikte geliyor. Bitkiden bitkiye etkileri değişse de, bu şifalı bitkiler vücudunuzu toksinlerden temizlemek için birebir. Kişniş, maydanoz ve fesleğen gibi bitkiler enflamasyonları düşürürken, aynı zamanda karaciğerinizi güçlendirip, vücudunuzdan ağır metallerin atılmasına yardımcı oluyor.
Bu bitkiler vücudunuzu canlandırmakla kalmıyor, aynı zamanda yemeklerinize de ayrı bir tat ve güzellik katıyor. Bu besin değerlerinden yararlanmak için yapacağınız salatalar, smoothieler, çorbalar ve yeşillik içeren yemekler günlük hayatınızın bir parçası olmalı.
Maydanoz
A ve C vitaminleri deposu olan maydanozun sadece bir yemek kaşığı kadarı bile, kemik sağlığı için yardımcı günlük K vitamini ihtiyacınızın yarısını karşılıyor.
Maydanoz aynı zamanda yüksek miktarda folat ve demir içermekte ve karaciğerinizi de temizlemekte. Maydanozu neredeyse her yere kullanabilirsiniz. Salatadan, ızgara sebzelere hatta smotthilere kadar maydanoz kendi imza tadı ile yiyecekleri daha güzel yapacaktır.
Kişniş
Lif ve demir açısından iyi bir kaynak olan kişniş, aynı zamanda vücudunuzdan ağır metallerin atılmasına da yardımcı oluyor. Kişniş aynı zamanda kolestrolü düşürmekte, kan şekerini dengelemekte ve enflamasyonları engellemekte birebir.
Kişniş içerdiği uçucu yağların mikrop öldürücü etkisi ile bakterileri de öldürmekte.
Sakinleştirici özelliği ile bilinen fesleğen aynı zamanda iyi bir lif kaynağı. Karaciğeri de temizleyen fesleğen içerdiği antioksidanlar ile beraber enflamasyonları da azaltıyor.
Kalp sağlığının iyi gelmesinin yanında bu mucize bitki nefes alma problemlerine de iyi geliyor.
Kekik
Bakterilere ve mantara karşı kullanılan kekiğin uçucu yağları aynı zamanda soğuk algınlığına ve gribe de iyi gelmekte. Yüksek miktarda antioksidan da içeren kekik, zarar görmüş hücrelerin kendisini yenilemesinde önemli bir rol oynuyor.
Dereotu
Kekik gibi çok yüksek derecede antioksidan içeren dereotu, kemik sağlığını geliştiren kalsiyum, demir ve magnezyum içinde önemli bir kaynak.
Biberiye
Karnosik asit adlı bir madde içeren biberiye, son zamanlarda yapılan araştırmalarda kansere karşı geliştirilen ilaçlar için kullanılmakta. Biberiyeyi günlük diyetinize ekleyerek enflasyonu önleyip, demir ve kalsiyum gibi mineralleri elde edebilirsiniz.
Adaçayı
Eski Yunanlılar bahçesinde adaçayı yetişenin ölüme bile çare bulabileceğine inanırmış. Biberiye ile aynı karnosik asit maddesini içeren adaçayının aynı zamanda depresyona, bunamaya ve Alzheimer’a iyi geldiği savunulmakta.
Kadınlar aynı zamanda adet dönemlerinde adaçayı içerek kramplarını azaltabilir, içerisindeki antioksidanlar ise enflamasyona iyi gelir.
Zahter
Bronşit, boğmaca ve gırtlak iltihabına karşı kullanılan zahter, aynı zamanda içerdiği yağlar ile mikrop öldürücü özelliklere de sahip.
Nane
A vitamini için oldukça iyi bir kaynak olan nane, iki yemek kaşığı ile günlük ihtiyacınızı karşılıyor. Naneyi yemeklerinize eklemek aynı zamanda sindirim problemlerine iyi gelmekte.
Nane hem çayı hem de yaı ile de içmek ise soğuk algınlığına, bgırtlak ve sinus enfeksiyonuna ve astım gibi problemlere iyi gelmekte.