Karnabaharlı makarna sosu

Önceki yazımda karnabaharla yaptığım taze makarna tarifi vermiştim. Karnabahar kullanarak yaptığım bir makarna sosunu da aktaracağımı yazmıştım. Karnabahar yerini yavaş yavaş başka mevsim sebzelerine bırakıyor. Son elveda kabilinden, bu hafta karnabaharla yaptığım o sosu anlatıyorum. Deneyin, pişman olmayacaksınız.

Tarifin orijinali Jamie Oliver’den. Ufak bir soğanı doğradım ve çelik bir tencereye koydum. Birkaç çorba kaşığı zeytinyağı. Ufak bir kutu (200 ml) süt. Orta boy bir kavun büyüklüğünde bir karnabaharın çiçeklerini doğrayıp ekledim. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 20 dk pişirdim. Zerdeçal, tuz, karabiber, kimyon, pul biber ile tatlandırdım. Bu sıcak karışıma tulum peyniri (buzdolabınızda hangi peynir varsa kullanın, eriyen bir peynir daha iyi sonuç veriyor) rendeleyip el blenderiyle karıştırdım. Kıvamlı bir makarna sosu elde ettim.

Karnabaharın yapraklarını da aynı makarna tabağında şu şekilde kullanabilirsiniz. Döküm tavada yer fıstığı, susam, haşhaşı kavurdum. Karnabahar yapraklarını ufacık doğradım, tavaya koydum, ekmek kırıntılarını attım. Tuz, pul biber, kimyon ile birlikte kavurdum. Ekmek kırıntılarını ve sebzenin normalde kullanmadığınız yapraklarını kullanarak yapabileceğiniz sıfır atık bir ürün oldu. Karnabahar soslu makarnanın üzerine ekleyebilirsiniz.

Bu koyu kıvamlı sosa sıcak su veya süt ekleyip Fransızların velouté ve İtalyanların vellutata dedikleri koyu kıvamlı bir çorba olarak tüketebilirsiniz. Karnabaharı havuçla veya başka sebzelerle değiştirebilirsiniz. Sütün bir kısmını makarna haşlama suyuyla değiştirebilirsiniz. Bitkisel sütle yapmayı denemedim ama eminim o da çok lezzetli olacaktır. Tarifi makarna sosu yerine çorba olarak tüketmek isterseniz, yapraklı ekmek kırıntılarını çorbanın üzerine kruton misali de koyabilirsiniz. Baharatlar sizin zevkinize kalmış. Fazla yaparsanız bir kavanozda dondurucuya kaldırın.

Benzer tariflerime ulaşmak için İnstagram hesabımı (Chez_Onur) takip edebilirsiniz. Sorularınız varsa, cevaplamaktan ve size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım. Yeni, lezzetli ve sürdürülebilir tariflerde buluşmak üzere.

BUNU DA OKU:  6 adımda bilinçli yemek yeme
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Onur Sar

İstanbul’da doğdum, hala İstanbul’da yaşıyorum. Galatasaray Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi’nde okuduktan sonra kurumsal hayata atıldım.
Yemek yapmak kendimi bildim bileli en çok sevdiğim şey. Ekşi mayalı ekmeğimi birkaç yıldır kendim yapıyorum, bilmeyenlere ekşi maya dünyasını anlatıyorum. Rafine şekere düşman değilim ama uzun vadede dostum olmadığını bildiğim için onu kullanmadan farklı tatlı tarifleri denemeyi seviyorum. Sürdürülebilirliğin en önemli alanının mutfak olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle, mümkün olduğunca yerel ve mevsimine uygun ürünler kullanıyorum. Nitelikli yerel üreticileri desteklemeye çalışıyorum. Mevsimsel ürünleri kullanarak yemekler yapmayı ve dostlarımla soframda paylaşmayı seviyorum. Yediğimiz ve içtiğimiz her şeyin asırlara dayanan bir tarihi ve geniş bir kültürü olduğunu biliyorum, araştırıyorum, araştırmalarımı paylaşıyorum.
Dört yıldan beri @chez_onur instagram hesabımda mutfakla ilgili hislerimi, düşüncelerimi ve yaptıklarımı paylaşıyorum. Chez Onur, Fransızcada Onur’un Evi anlamına geliyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Tarifler, Vejetaryen ve Vegan, Yeme İçme
Seaspiracy filminin düşündürdüğü 6 çarpıcı gerçek

Sürdürülebilir balıkçılık nedir? Sürdürülebilirlik vaatlerinin arkasında neler var? Şeffaflık giderek önem kazanırken, balıkçılık sektörüne dair ne kadar az bilgimiz olduğu

Kapat