Limiti aştık, geleceğimize borçlandık

WWF’in stratejik ortağı Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network, GFN) her yıl Dünya Limit Aşım Günü’nü açıklıyor. İşte o gün bugün: 19 Ağustos.

Dünya Limit Aşım Günü, WWF’in stratejik ortağı Küresel Ayak İzi Ağı tarafından insanlığın doğal kaynaklara olan talebinin doğanın bir yıl içinde sunduğu miktarın üzerine çıktığı gün olarak tanımlanıyor. Bu, o andan itibaren gelecek senenin kaynaklarından tüketmeye başladığımız anlamına geliyor. Tüketim hızımızda bir azalma olmadığı takdirde de her sene limiti bir önceki seneden daha erken bir tarihte aşıyoruz.

gfn-logo

‘Kıt kaynaklar ve sınırsız ihtiyaçlar’ dünyasında olduğumuz söylenir. Evet, sayemizde kaynaklar gittikçe daha da kıtlaşıyor ama sanılanın aksine ihtiyaçlarımız hiç de sınırsız değil. Hayal gücünün gittiği yere kadar ihtiyacımız olduğunu iddia edebilir miyiz? Hem de bir zamanlar yine hayal gücümüzü zorlayan iklim distopyalarını beyaz perdede izlerken şimdi hortumların, aşırı yağışların ve aşırı sıcakların gündelik yaşamın olağan bir parçası olduğu günümüzde, ihtiyaçlarımız hakikaten sınırsız mı?

1970’lerin ortasından beri insanların tüketim hızı doğanın kendini yenileme ve doğal kaynakların oluşum sürecinden fazla. Küresel Ayak İzi Ağı’nın hesaplamalarına göre bugün insanların ekosistemlerden ve doğal kaynaklardan talebi 1.5 gezegene eş değer ve böyle giderse bu oran yüzyılın ortasında 3 gezegene eş değer olacak.

İlk iklim mültecilerinin göçünün gerçekleştiği 2014’e, doğal kaynaklar açısından erken veda ettik; tüketim hızımızla 2015’teyiz. Bu hızı düşürmek ve en azından bir sonraki Dünya Limit Aşım Günü’nü daha ileri bir güne taşımak için bir şeyler yapmak elinizde. Henüz ölçmediyseniz önce ekolojik ayak izinizi ölçün ve yaşadığımız gezegenin geleceği için gündelik yaşamınızda değişiklikler yapın.

  • Gıda tüketiminize dikkat edin. Dünyada üretilen gıdaların neredeyse yarısının çöpe gittiğini düşünürsek elbette sağlıklı beslenmenin yanında bazı şeylere de dikkat etmemiz gerektiği açık. Farkında olmadan israf ettiğimiz gıdalar olduğunu biliyor musunuz? Bunu önlemek elbette elimizde. Bombalara Karşı Sofralar gibi gıda israfına karşı ciddi bir varoluş gösteren gruplara destek vermek de oldukça önemli. Ve nelerden kompost yapabileceğinize buradan bir bakın, hakikaten elimizden ne çok şey gelebileceğini göreceksiniz.
  • Mekanlar konusunda yapabileceğiniz pek çok şey var. Daha yeşil mutfaklar için önerilerimize buradan, yeşil ofis önerilerine buradan, evinizin salonuna doğa dostu dokunuşlara buradan ulaşabilirsiniz.
BUNU DA OKU:  Türkiye'nin Kömür Gerçeği: Kömür Atlası yayımlandı

224451

Hayatınızda bir değişiklik yapmaya karar verdiğinizde bizim önerilerimize pek çok yenilik ekleyeceğinize eminiz. Gelin, önerilerimizden uygulayabildiklerinizle yola koyulun. Ve başkaca önerileri de bizimle paylaşın.

Yaşayabileceğimiz tek bir gezegen var, en azından şimdilik.

Hem borçlu yaşamak kimin hoşuna gider ki? Üstelik gelecek kuşaklara!

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar, Yenilenebilir Enerji
Yağmura yakalandığınızda hayat kurtaracak 10 tüyo

Evden çıktığınız herhangi bir anda yağmura yakalanma olasılığınızı düşünerek böyle durumlarda hayat kurtaracak 10 tüyoyu derledik.

Kapat