Mavi ekonomi nedir?

Okyanuslar (ve denizler), dünya yüzeyinin yüzde 70’ini kaplayan ve gezegenimizin biyoçeşitliliğinin tahminen yüzde 80’ine ev sahipliği yapan dünyanın en büyük ekosistemidir. Aldığımız her iki nefesten birinin kaynağı olan bu ekosistem aynı zamanda iklim değişikliğinin etkilerini sınırlamaya yardımcı olan en büyük doğal karbon yutağıdır. Biyosferin yüzde 95‘ini, dünyadaki su kaynaklarının ise yüzde 97‘sini oluşturur.

Dünya nüfusunun yüzde 40’ı kıyı bölgelerinde yaşamakta, 3 milyardan fazla insan geçimini sağlamak için okyanusları kullanmakta ve dünya ticaretinin yüzde 80’i denizlerden sağlanmaktadır. Okyanusların ve denizlerin küresel ölçekte ticarette önemli bir rolü vardır. İmparatorluk dönemlerindeki tüketim malları ticaretinden Sanayi Devrimi dönemini güçlendiren petrol ticaretine, kıyısında yaşayan insanların geçim kaynağı olmasından deniz turizmine kadar birçok sektörde karşımıza çıkan okyanuslara sonsuz bir kaynak gibi yaklaşmamak gerek. Gezegenimizdeki her bir madde ve/veya canlı gibi o da oluşan şartlara bağlı olarak hasar alıp risk altında olabiliyor.

Copernicus raporuna göre Haziran 2023 aynı zamanda 1970’lerde kayıt tutulmaya başlandığından bu yana küresel okyanus sıcaklıkları açısından en sıcak Haziran ayı oldu. Artan okyanus sıcaklıkları okyanus asitliği seviyelerini artırıyor, balıkların ve deniz memelilerinin göç düzenlerini değiştiriyor, mercan resiflerine, mangrovlara ve sulak alanlara zarar veriyor.

Mavi ekonominin ortaya çıkması ve tanımlamaları

Yeşil ekonominin alt başlıklarından biri olan “mavi ekonomi” kavramının ilk kez Gunter Pauli’nin 2010 yılında yayınlanan “The Blue Economy: 10 Years, 100 Innovations, 100 Million Jobs” adlı kitabı ile kullanılmaya başlandığı kabul edilmektedir. Bu kavram daha sonra 2012 yılının Haziran ayında Rio de Janeiro’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı’nda (Rio+20) kullanılmış ve o günden beri kavram yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır.

Birkaç mavi ekonomi kavramına yakından bakmakta fayda var.

BUNU DA OKU:  7 adımda kışa özgü doğa dostu kişisel bakım nasıl yapılır?

Birleşmiş Milletler mavi ekonomiyi, “Okyanusun veya ‘mavi’ kaynakların daha iyi yönetilmesini teşvik eden, gelişmekte olan bir kavram” olarak tanımlıyor.

Dünya Bankası mavi ekonomi kavramını, “Okyanus ekosisteminin sağlığını korurken ekonomik büyüme, daha iyi geçim kaynakları ve istihdam için okyanus kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı” olarak tanımlıyor.

Avrupa Komisyonu ise “Okyanuslar, denizler ve kıyılarla ilgili tüm ekonomik faaliyetler” olarak tanımlıyor ve mavi ekonominin “Birbiriyle bağlantılı çok çeşitli yerleşik ve gelişmekte olan sektörleri kapsadığını” ekliyor.

Conservation International’a göre de “Mavi ekonominin aynı zamanda karbon depolama, kıyı koruma, kültürel değerler ve biyoçeşitlilik gibi konularda ekonomik faydaları da içerdiğini” ekliyor.

Mavi ekonominin etki alanları ve faydaları

Yıllık ekonomik değeri 2.5 trilyon ABD Doları olarak tahmin edilen okyanusla bağlantılı sektörler veya “mavi ekonomi” dünyanın en büyük 7. ekonomisine eşdeğerdir.

Mavi ekonomi kıyı ekonomik ve sosyal dayanıklılığı, okyanus taşımacılığının iyileştirilmesi, okyanus yenilenebilir enerjisi, okyanus kaynakları gıda yatırımı, okyanus biyoteknolojisi, okyanusun temizlenmesi ve beklenen yeni nesil okyanus faaliyetleri olmak üzere yedi başlıkla ele alınabilir.

Sürdürülebilir bir mavi ekonomi, şimdiki ve gelecek nesiller için sosyal ve ekonomik faydalar sağlar; çeşitli, üretken ve dirençli ekosistemleri eski haline getirir, korur ve sürdürür; ve temiz teknolojilere, yenilenebilir enerjiye ve döngüsel malzeme akışlarına dayanmaktadır.

Mavi ekonomi, deniz ekosistemlerinin daha iyi yönetişimini, daha düşük emisyonları, daha adil bir sağlık standardını elde etme ve iklim değişikliğiyle mücadelede bir oyuncu olma gücüne sahiptir. Yenilenebilir enerjinin bu yılın öne çıkan başlıklarından biri olduğunu düşününce mavi ekonominin faydalarından yalnızca bir tanesi olan açık deniz rüzgar enerjisi mavi ekonominin diğer endüstrilerle iç içe olan durumuna güzel bir örnek.

Avrupa Birliği Mavi Ekonomi 2023 raporunda 2010 yılından bu yana mavi ekonomi sektörlerinin gelişimi ön plana çıkmaktadır.

Örneğin, 2010’dan 2020’ye kadar, aşağıdaki sektörler için ana ekonomik performans göstergesi olan Gayri Safi Katma Değerde önemli bir artış olmuştur:

yaşam kaynakları: +%25;

liman faaliyetleri: +%25;

açık deniz rüzgar enerjisi: +%1762;

gemi yapımı ve onarımı: +%22.

Mavi ekonomi yeni iş fırsatları da sunmaktadır. Analiz edilen sektörlerdeki çalışan sayısı artmakta olup istihdam oranı sadece 10 yılda 20 kat artan açık deniz rüzgar enerjisi sektöründe en yüksek seviyeye ulaşmıştır.

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 14. Hedefi “Sürdürülebilir kalkınma için okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmak” olarak tanımlanmıştır.

BUNU DA OKU:  Bir daha asla göremeyeceğimiz 13 kare: Adrasan

Ülkemizin mavi ekonomideki durumu

Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde hem deniz yaşamının getirdiği biyoçeşitlilik hem de deniz üzerinden elde edilen ekonomik değeri düşününce mavi ekonominin ülkemizdeki konumunu da dikkatlice ele almak gerek. Türkiye’nin 2000-2020 yılları arasında Deniz Yolu ile yapılan dış ticaretinin toplam hacmi, TÜİK verilerine göre 3.216 Trilyon Dolar’dır. Son 20 yılda finansal büyüklük, 27.6 Milyar Dolardan, 2020 sonu itibariyle 114.8 Milyar Dolara erişmiştir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Hayat, Teknoloji
Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

#1 Buzullardaki erime kaynaklı aşırı hava olayları daha fazla orman yangınına neden olacak. Kaynak: yeşilgazete #2 Buzulların erimesi ülkemizi çevreleyen

Kapat