7 adımda kışa özgü doğa dostu kişisel bakım nasıl yapılır?

Kış aylarında cilt problemlerinden duygusal gelgitlere, evden çıkmak istememekten ihtiyacınız olandan fazla gıda tüketimine ve/veya sağlıksız gıdalara uzanan zamanlar geçirebilirsiniz. Kışa özgü bir kişisel bakım aşırı hava olayları, soğuklar derken hem bütünsel sağlığınıza hem de gezegen sağlığına iyi gelebilir.

#1 Cilt bakım rutininize dikkat edin.

Dışarısının soğuğu içerisinin sıcağı derken cildiniz kurur, matlaşır ve canlı görünümü kaybeder. Kışa özgü hem kendi hazırlayabileceğiniz ürünleri hem de sürdürülebilir kozmetik markalarından skin minimalizmi de teşvik eden ürünleri kullanabilirsiniz.

#2 Doğada yürüyüşe çıkın.

Evinizin ya da iş yerinizin yakınlardaki parklar veya hafta sonu kent merkezine yakın yerlerdeki yeşil alanlardaki yürüyüşler hem fiziksel sağlığınıza hem de mental sağlığınıza iyi gelir.

#3 Buzdolabınızda kalanlarla bir yemek tarifi deneyin.

Buzdolabınızda geride kalan birkaç havuç taratora ya da kalan patates, soğan ve mercimek ile birleşerek şahane bir çorbaya düşünebilir. Hatta daha deneysel olmak isterseniz acı-tatlı (zencefil-pancar gibi) gıdaları bir araya getirerek soslar hazırlayabilirsiniz.

#4 Saç bakım rutininize dikkat edin.

Kış aylarında saçlar da tıpkı cilt gibi kurur ve canlı görünümü kaybeder. Kışa özgü kendi hazırladığınız saç maskelerini ve/veya sürdürülebilir kozmetik markalarından satın aldığınız ürünleri kullanabilirsiniz.

#5 Ben saati yapın.

Haftanın bir günü birkaç saatliğine bile olsa sadece kendinizle kalabileceğiniz bir an yaratın. Bu anlar hem kişisel farkındalığı arttırır hem de kış aylarının karamsar havasını dağıtmaya yardımcı olur. Esneme, meditasyon, günlük tutma veya sadece ağlamak bile ben saatinin parçası olabilir.

#6 Çevre dostu bir hobi edinin.

İç mekan bitkilerinizle ilgilenmek, kış bitkileri günlüğü tutmak, balkon ve/veya pencere önü bostanı ve eko-gönüllülük gibi birçok doğa dostu hobi edinebilirsiniz.

#7 Dijital detoks yapın.

BUNU DA OKU:  Uykusuzluğunuzun sebebi 'intikam amaçlı yatış erteleme' olabilir mi?

Gününüzün belirli saatlerinde özellikle sosyal medyadan uzak durarak dijital bir detoks yapın. Tekno stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olan dijital detoks aynı zamanda enerji tasarrufu açısından da pozitif etkiler barındırıyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Hayat
İklim krizi insanların çocuk sahibi olma kararlarını etkiliyor

Yeni bir araştırma, pek çok insanın çocuk sahibi olmama kararlarını iklimin krizinden duydukları korkuya dayandırdıklarını ortaya koydu.

Kapat