Plastik torbalara çevreci alternatif: Bu torbayı yiyebilir, kompost yapılabilir ve hatta içebilirsiniz

Daha önceki içeriklerimizde petrol bazlı “biyo-çözünür” plastik torbaların doğada uzun yıllar çözünmediğini ve hatta çözündüğü zaman gözle görülmeyen küçük parçalara bölünerek doğal yaşama zarar verebileceğini belirtmiştik. Bu sorunun farkında olan Endonezyalı bir girişim, bitki bazlı ve hatta yenebilir ucuz bir torba geliştirdi.

TIKLAYIN: Çevre dostumsu biyo-çözünür plastik torbalar

Avani “Eko-Torba” manyok adlı bir bitkinin kökünden, bitkisel yağlardan ve zehirli olmayan mürekkepler ile üretilmekte. Manyok bazlı eko-torbalar, tipik plastik torbalara karşılaştırınca sadece 5 kuruş kadar daha pahalı. Torbanın asıl amacı kompost sürecine yardım etmek olsa da, doğadaki, özellikle okyanustaki, hayvanların bu torbayı tüketmesi onlara zarar vermiyor.

2017-01-30 (2)

Avani’nin kurucularından Kevin Kumala bazı durumlarda hayvanların torbayı yemek için birbirleri ile yarıştığını bile görmüş. Torba sıcak su ile etkileşime girdiğinde hızlıca çözülüyor, ve bir “manyok çözeltisi” oluşturuyor.  Eko-torba aynı zamanda bağımsız laboratuvarlarda da test edilmiş ve “zehirsiz” onayını almış.

Asya’daki ülkeler; Çin, Endonezya ve Hindistan olmak üzere okyanuslara karışan plastiğin en büyük 3 kaynağı. Özellikle Avani’nin kurulu olduğu Endonezya’nın Bali adasında plastik çöpler, 14 katlı apartman boyutuna ulaşacak yığınlar şeklinde döküm alanlarında toplanmakta. Geçtiğimiz günlerde Hindistan’ın başkenti 18 milyon nüfuslu Delhi kentinde plastik tüketimini azaltmak için tek kullanımlık plastik ürünlere bir yasak da gelmişti.

2017-01-30 (3)
Bali’deki çöp dağlarından biri

Avani eko-torbanın üreticileri her ne kadar tek kullanımlık ürünlerin ideal bir dünyada olmamasını tercih etseler de, ürünlerinin bir geçiş süreci için alternatif olabileceğini düşünüyor.

Kumala “azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür” ilkelerini benimsediklerini hatta kendisinin alışveriş için bez çanta taşıdığını belirtiyor. Kumala buna karşın, çoğu insanın bu çantalarını yanına almayı unutabileceğini belirtiyor. Böyle bir durumda 3 ana ilkenin yanına bir de “yerine koy” ilkesini eklemeyi öneren Kumala, özellikle hem doğaya saygılı hem de ucuz plastiğe alternatif olabilecek ürünlerin kullanılmasını savunuyor.

BUNU DA OKU:  Bir plastik ölümü daha: 80'in üzerinde naylon poşet yutan balina kurtarılamadı

Şimdilik sadece Asya ülkelerinde bulunan doğada çözünebilir bu torba, umarız plastik torba kirliliği yaşayan ülkemizde de alternatiflerin üretilmesine ilham kaynağı olur.

Kaynak: Co.Exist

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm, Kurumsal Sürdürülebilirlik
Bu Cumartesi Maçka Parkı için koşun!

İstanbul'un merkezindeki birkaç yeşil alandan biri olan, çevre semtlerde yaşayanların nadir nefes alma duraklarından Maçka Parkı betonlaşmanın eşiğinde. Çok sayıda...

Kapat