Yaşadığınız gezegene uzaydan bakın

Bu galerinin amacı, yaşadığınız gezegene bakışınızı değiştirmeniz için minik de olsa bir kıpırtı yaratmak. Fotoğrafların kaynağı olan Daily Overview ise hedefine bu değişimi koyan ve başarılı da olduklarını iddia edebileceğim bir proje. Gelin, tanıştırayım.

‘Kuşbakışı Etkisi’ diye çevirebileceğimiz Overview Effect’ten yola çıkarak adlandırmaya giden ekip, dünyadan günlük kuşbakışı fotoğrafların gündeminizde yer almasını sağlıyor. Kuşbakışı Etkisi ise uzaydan yaşadığımız gezegene bakma imkanı bulmuş astronotlarda görülen bir etki. Olumlu ve olumsuz etkileri de var. İkisinin de temelinde bu gezegeni bir bütün olarak ve uzayın bir parçasıolarak görebilme imkanlarının olması. Bir bütün olarak algılamak, gündelik yaşam pratiklerini dahi büyük ölçüde değiştirebilecek bir bakış. Uzayın bir parçası olarak gördüğünüzde ise o gündelik yaşam pratiklerinin anlamı ve anlamsızlığı üzerinde daha fazla yoğunlaşma ve astronotlarda bu konuda bir sorgulama yaşanmasının ağır basmasına yol açıyor imiş.

Daha yaşanabilir yeryüzüne giden yolda insana düşen payı sorgulamak için uzaya çıkmaya gerek olmadığını söyleyen ekip, insan eliyle oluşan hem iyi hem kötü dokunuşları ve doğanın saf güzelliğinin yer aldığı kareleri birlikte paylaşarak yol alıyor. Seçtikleri yerlerin her birinin belirli bir düşünceden yola çıkılarak seçildiğini söyleyen ekip özellikle insanların ‘izlerini bıraktıkları’ yerleri seçtiklerini daha sonra koordinatları tespit ederek görüntülere ulaştıklarını belirtiyor. Görüntülere ulaşmak da oldukça kolay: Google Earth. Yani aslında hepimizin elinin altında olan ama pek de kullanmadığımız bir teknolojiden faydalanarak hepimiz için paylaşımda bulunuyorlar.

Ekibi buradan takip edebilirsiniz.

Ve unutmayın: Bir ‘yöntem’ olarak Kuşbakışı Etkisini ise zaman zaman kendi yaşamınıza, kimi zamanlarda ise yaşadığımız gezegene dair derdinizi başkasına anlatırken daha etkili bir şekilde anlatmak için kullanabilirsiniz. Faydasını göreceğinize eminim.

BUNU DA OKU:  Dünyayı değiştirecek 100 belgesel

1 Korint Kanalı

thumbnail_1416318646


Yunanistan’ın kuzey topraklarını Mora Yarımadası’ndan ayıran tümüyle yapay bir kanaldır. Kanalın yapımı 12 yıl sürmüş 1893’te tamamlanmıştır. Ege Denizi’nden Adriyatik Denizi’ne bağlantı kurmayı sağlayan kanalın uzunluğu 6,3 km’dir. Günümüzde çoğunlukla turist gemilerinin tercih ettiği bir güzergahta yer alan kanal, teknolojinin gelişmesiyle işlevini büyük oranda yitirmiş durumda.

2 Hakim Harry Pregerson Kavşağı

thumbnail_1416319675
Dünyanın en karmaşık görünümlü kavşaklarından biri Los Angeles, Kaliforniya’da yer alıyor. Karmaşık deyip geçmeden önce şehir planlamasında nasıl bir işlevi olduğunu görebilmek için oldukça iyi bir açı.

3 Zaatari Mülteci Kampı

thumbnail_1416320191


Ürdün’deki Zaatari Mülteci kampı, Mafraq’ın 10 kilometro doğusunda yer alan bir yerleşim yeri. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş mağdurları için 28 Temmuz 2012’de kapılarını açan kampta yaşayan mülteci sayısı 2013 yılında 156.000’e ulaşırken Temmuz 2014’ten itibaren nüfusun 81.000 civarında olduğu tahmin ediliyor.

4 Rapiska (Kanola) Tarlaları

thumbnail_1416321279
Soest’i saran rapiska ya da diğer adıyla kanola tarlaları. Bitkisel yağ kaynağı olarak kullanılan rapiska ekim alanı açısından Almanya dünyada 6 sırada yer alıyor. İnsanların bitkisel yağ ihtiyacını karşılama, yüksek proteinli hayvan yemi olarak kullanma ve biodiesel yakıt olarak kullanma, bitkinin temel kullanım alanlarıdır.

5 Central Park

thumbnail_1416321897
Central Park, Manhattan’da yer alan büyük kent parkıdır. Öyle ki Manhattan adasının %6’sını kaplamaktadır.

6 Bourtange

thumbnail_1416322185
Hollanda’da, 1593 yılında yıldız şeklinde inşa edilmiş bir kale. Hollanda devrimi sırasında inşa edilen kale, 1851 yılına kadar kullanılıyor. 1960’ta restore edildikten sonra bir açıkhava müzesine dönüşmüş.

7 Eixample

thumbnail_1416322646
Barselona’da yer alan bir bölge. Karakteristik özelliği, ızgara planın önemli örneklerinden biri olması. Ortak kullanımda olan bir bahçe ve apartman bloklarından sekizgen şeklinde yapılar oluşturulmuş özgün yapılardan oluşuyor. Planlama tartışmaları için önemli bir örnek.

BUNU DA OKU:  Anadolu'dan eski kartpostallar ve posterler Çekül'ün Anadolu Kent Arşivi'nde

8 Lastik Çöplüğü

thumbnail_1416323218
Fotoğrafta görülen siyah çukurlar 7 milyon lastikle dolu. Sulabiya’daki çöplüğe gelen lastiklerin, para karşılığı Kuveyt’e gönderildiği de söylentiler arasında. 2006 yılında Avrupa Birliği’nin lastikleri elden çıkarmayı yasaklaması sonucu katı atık sahalarında her sene en az 480.000 ton lastiği ihraç etmek üzere topladığı biliniyor.

9 Tondo

thumbnail_1416323893
Kilometrekare başına düşen sayısı 72.000’i aşan Tondo, dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan yerleşim yerlerinden biri. Filipinler’in başkenti Manila’nın kuzeybatısında yer alan bölgede çoğunlukla evlerin yer alıyor ve şehrin yoksulları yaşıyor.

10 Gemasolar

thumbnail_1416324626
İspanya Sevilla’da yer alan Gemasolar, güneş enerjisi odaklı bir ısı depolama sistemi. 2011 yılından beri açık olan santral yılda 27.500 evin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip. 2013 yılı verilerine göre santral üretim kapasitesiyle yılda 30.000 tonluk karbon emisyonunu da önlüyor.

11 Mirney Maden Ocağı

thumbnail_1416325838
Dünyanın en büyük çukurlarından biri olan Mirney Sibirya’nın doğusunda yer alıyor. Yaklaşık 525 metre derinliğinde ve 1,25 km çapındadır. 44 yıl boyunca aktif olmuş bir elmas madenidir. Üretimin doruklarda olduğu 1960’larda yılda 10 milyon karat elmas üretimi gerçekleşmiştir. Bingham Kanyonu Madeni’nden sonra dünyadaki en büyük ikinci çukurdur.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Sanat ve Tasarım
Kağıt nasıl geri dönüşür?

Kağıtların nasıl geri dönüştürüldüğünü merak ettiniz mi hiç?

Kapat