2014 kayıtlara göre en sıcak yıl oldu

NASA ve NOAA (Ulusal Okyanus ve Hava Kurulu) geçtiğimiz yılın sıcaklıklarının 1880’den beri olan kayıtlar arasında rekor kırdığını doğruladı.

NASA ve NOAA’nın yaptığı iki ayrı araştırmaya göre, bilim adamları 2014’ün kaydedilmiş en sıcak yıl olduğunu belirtiyor. Aslında, en sıcak günlerin kaydedildiği 10 kayıttan 9’u, 2000’den bu güne kadar kaydedildi. Bahsi geçen kayıtlar 1880’lere kadar uzanıyor.

NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nden Gavin Schmidt, yıl bazında ele alındığında geçici mevsim aşırılıkların bu durumu açıklayabileceğini belirtirken, uzun dönemli hava aşırılıklarının ise ancak iklim değişikliği ile anlamlandırılabileceğini ekledi. Schmidt’in açıklamasına göre iklim değişikliğinin en büyük sorumlusu insan aktivitesine bağlı sera gazı salımındaki artış.

2014 verilerine göre Amerika Birleşik Devleti’ndeki ortalama yıllık sıcaklık 11.4°C olarak ölçülürken, bu değerin 20. yüzyıl ortalamasından yarım derece yukarıda olduğu gözlerden kaçmadı. Geçen yıl aynı zamanda Birleşik Devletler’deki en yüksek yağış seviyelerinden birine de tanıklık edildi, son 120 yılın verilerine göre 2014 en yağışlı 40. yıl olarak kayda geçti.

NASA’dan yapılan bir diğer açıklamaya göre ise 2014’ün en sıcak yıl olarak kayda geçmesinin ve uzun süredir görülen ısınma eğiliminin, Dünya’nın bir bütün içinde çalışılması gerekliliğine vurgu yaptığı belirtildi. NASA yetkililerinden John Grunsfeld özellikle insanlığın rolü ve dünya üzerendeki etkilerini anlayabilmenin bu durumda oldukça önem kazandığını da ekledi.

Mevsimsel iklim değişiklikleri de değişken hava olaylarına yol açan bir başka etken. 2014 yılı içersinde sadece Birleşik Devletler’de sekiz mevsim veya iklim değişikliklerine bağlı olayın maaliyetinin neredeyse 8 milyon doları bulduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’ye baktığımızda ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2014 yılı raporu henüz yayınlanmadı. Ama 2013 raporuna göre Türkiye’nin de iklim değişikliğinden payına düşeni aldığını biliyoruz. 1981-2010 yılları arasında 13.5°C olarak ölçülen ortalama sıcaklık 2013 yıllında 14.1°C olarak ölçülmüştü. Dahası 2013 yılı içerisinde 15 istasyonun kendi maksimum sıcaklık rekorunu kırması da iklim değişikliğinin hayatımızdaki varlığını kanıtlar nitelikte.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Kaynak: takepart.com, mgm.gov.tr

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent
Students Go Green kazananları belli oldu!

ABD İstanbul Başkonsolosluğu sponsorluğunda, Yeşilist ve Koç Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşen Türkiye’nin ilk kampüslerarası çevre yarışması ‘Students Go Green’in kazanan takımları...

Kapat