İklim değişikliğinin ‘doğal’ sonuçları

Başımıza gelenler kamera şakası da değil, Hollywood filmi senaryosu da. Üsküdar’daki yüzen dolmuş, Bağdat Caddesi’nde fırtınada bikiniyle yürüyen kadın, Ağustos ayında Levent’e düşen yıldırımlar, denizaltı taksileri ve öğle vakti kararan gökyüzü; yarı tropikal iklime resmî olarak geçiş yapan İstanbul’un gündelik gerçekleri artık.

Şuursuzca kesilen ağaçlar, sömürülen madenler, kent göbeğine kurulan beton vahalar ve havadaki kabul edemez orandaki karbona maruz kalan doğa, bizlere cevabını anormal hava şartları ve doğal felaketlerle veriyor, iklim değişiyor, kaza geliyorum diyor.

Hızlı sanayileşme ve kontrolsüz büyümenin sonuçları sadece Türkiye’de değil tüm dünyada yaşanan doğal felaketlerin artışına neden oluyor. UNISDR‘nin International Disaster Database‘in yayınladığı verilerden yararlanarak hazırladığı bu grafik tüm dünyada 1980-2011 yılları arasında yaşanan iklim değişikliği kaynaklı doğal felaketlerin artışını gözler önüne seriyor.

i2

Görselin büyüğü için buraya tıklayın. Grafiğin altında bulunan tablodaki rakamların yıllara göre artışına bakarsanız durumun vehametini çok net bir şekilde kavrayabilirsiniz. Dünya çapında yaşanan felaketlerin artışını ülkelere göre incelemek için ise International Disaster Database’in ayrıntılı listelerini buradan inceleyebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Hopa'yı yalnız bırakma
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent
“Nükleer enerji çözüm değil”

Yaşamı savunanlar için anlamlı bir kitap.

Kapat