2020’de ne olacak?

Daha önce İklim Ağı ile beraber duyurduğumuz üzere doğa bilim insanları iklim değişikliği verilerinin hızlarını gördüklerinde gerçekten daha tedirgin olmaya başladılar. Son ölçümler beklenenden durumun çok daha vahim olduğunu gösteriyor. 2020 yılına özellikle dikkat çekilmekte.

Hawai Üniversitesi’nden Dr. Camilo Mora ve ekibi, 10 Ekim’de raporlarını açıkladılar. Küresel ısınmanın, yerel havaya olan etkilerini araştıran ekip, sonuçları gördüklerinde hiç de iç açıcı bir gelecek öngöremediler.

Sel gibi, çok az dahi yağsa da yağmur, sıcak hava dalgaları ya da soğuk kesecek kadar olsa da yani bir gün içinde yaşanan herhangi bir hava durumu; yani çok hareketli ya da çok sakin de olsa havanın bu çeşitlilik ve düzenini iklim belirliyor.

20 yıldan fazla bir süredir de biliminsanları dünyada olan sera gazı emisyonunun iklimi geri dönüştürülemeyecek şekilde değiştirileceğine dair uyarıda bulunuyorlar. Özellikle en son Ağustos ayında yapılan ölçümlerle birlikte, orta çağdan bu yana gelen en serin yaz gününün bile aslında ortalamanın çok üzerinde seyrettiği açıklandı.

Dr Mora ve ekibinin geleceğe dair endişeleri küresel ısınma üzerine az da olsa göz atmış hemen herkesin bildiği şeyler ancak daha detaylandırılmış delilleri mevcut. Gezegenin gelecekteki ısısına dair tahminlerde bulunmak için, 1850’den 2005’e alınan ölçümlerin yanında, uygulamalı bilgisayar similatörleri ve iklim üzerine kullanılan toplamda 39 farklı modelle çalıştılar. Yağış, buharlaşma ve deniz ve okyanuslardaki yüzey dereceleri gibi değişkenleri ele aldılar. Yapılan tüm hesaplamalar, yeni iklim değişiminin rejimi tüm dünyanın hava derecelerini zorlayacak; bu yıl son 150 yılın en yüksek dereceleri görüldü ve hesaplamalar uç noktasına 2047’de ulaşacağını gösteriyor.

Biliminsanlarına göre bu ısınma etkilerini yedi yıl sonra yani 2020’de belirgin olarak yaşamaya başlayacağız. 2020’den itibaren daha az yağmur göreceğiz ve derecelerdeki farklılıklar yansımalarını gösterecek. Dr Mora, sonuçlarla şok yaşadıklarını özellikle şimdiki dünyaya alışan bu jenerasyonun bu tür değişikliklere şahitlik edeceğini söylüyor.

BUNU DA OKU:  Tarihî karar: Avrupa'nın en çok kömür tüketen ülkesi Almanya, en geç 2038'de kömür kullanımını tamamen bitirecek

Isı artışının ekvatordan kutuplara doğru basamak basamak yükseleceği hesaplandı, Lagos 2029, Meksika Şehri 2031, Kahire 2039’da birebir sorunlarla baş etmek zorunda kalacaklar. Kahire’ye gelen hava bize de ulaşacaktır. Yani ne kadar da az zamanımız olduğunu mutlaka kendimize sık sık hatırlatmalıyız.

Isının yükselmesi ile su sorunlarının, devamında sağlık sorunlarının çok daha hızlı yüzyüze geleceğimiz gerçeğini kesinlikle görmeliyiz. Ayrıca Arktik’teki erime daha da fazla olacağından ciddi iklimsel farklılıkların tarım ve hayvancılığı nasıl etkileyeceği asla es geçilmemeli. Hep söylüyoruz ya sayılı gün çabuk geçer artık ertelemeden harekete geçmenin zamanı, geç bile kalmıyor muyuz!!

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
19 yaşında bir okyanus kahramanı: Boyan Slat

Boyan Slat, geliştirdiği proje ile 5 sene içerisinde denizleri temizlemeyi amaçlıyor.

Kapat