19 yaşında bir okyanus kahramanı: Boyan Slat

Şimdi yıl 2020 imiş, bahar bitiyor yaz başları gelmiş siz de o haftasonu sevdiklerinizden birkaç kişi ile birlikte Çeşme’de dalmaya gidiyorsunuz ve yanınızda 16 yaşında yeni bir dalgıç adayı var, kendi doğa merakından gelmiş tekneye, ilk defa tanıştınız. Konsantre olun, Türkiye şartlarında henüz ilköğretimi yeni bitirmiş ya da liseye yeni başlıyor olması gerekir, eğer çevreye duyarlı bir aileden gelmiyor ise küresel kirlilik ve etkilerinden de bir haber; siz de ona güzel güzel anlatıyorsunuz bildiğiniz kadar, mesela; Akdeniz’in isminin aslında berraklığından geldiğini anlatıyorsunuz, tüm dünyadaki suların birbirleri ile olan ilişkilerinden bahsediyorsunuz, aslında akımın neler yapabildiğinden ve diyorsunuz “Artık kalmadı neyseki, genç bir cengaverin hevesi ile denizler temizlendi, biliyor muydun Pasifik’te bir çöp adası bile vardı!”

İşte tüm bunları -di’li geçmiş zamanla kullanabilmeniz belki de ütopik bir hayal değildir. Çünkü gerçekten daha gencecik yaşında deniz sevgisi ile yola koyulan bir cengaver arkasına kocaman destekler alıp o projeyi çalıştı.

Delft Teknoloji Üniversiteli bir öğrenci koca bir okyanusu plastikten temizlemek için yüzer bariyer ve platformlarla örülü bir ağ geliştirdi. Bu ağ ile okyanustaki plastik atıkları temizleyerek hem ekosistemi hem de deniz yaşamını korumak istiyor.

Boyan Slat daha 19 yaşında Hollanda’da üniversitede havacılık mühendisliği öğrencisi. Geliştirdiği proje ile 5 sene içerisinde denizleri temizlemek için umutlu bir proje geliştirdi. Okyanus Temizleme Dizisi verilen bu proje dünyadaki beş ana oluşumu (gyre) kullanacak. Oluşumlar, suda girdap yaratan rüzgar ve doğal olarak meydana gelen akımların bir karışımını kullanarak dünyanın her yerinden gelen çöplerle oluşan yüzen büyük plastik kütlelerini yakalayacaklar. Bu oluşumların ikisi Atlantik’e, biri Hint Okyanusu’na kalan ikisi de Pasifik Okyanusu’na yerleştirilecek.

BUNU DA OKU:  Daha iyi bir dünya için: Sürdürülebilir kot üretimi

Okyanus Temizleme Dizisi’nin Ocak ayı başlarına kadar 7.250.000.000 kg plastik toplaması hedefleniyor, bu da tüm dünya denizlerindeki palstik çöplüğünün üçte birine denk düşmekte. Bu proje, mühendis, uzman, öğrencilerden oluşan 50 kişilik bir ekiple 2012 yılında tasarlandı.

Boyat Slat, Yunanistan’da yaptığı bir dalış gezisinde plastik çöplerden rahatsız olduktan sonra bu konu üzerine çalışmaya vermiş. Mühendislik bilgisi ve çevreye olan rahatsızlığını bu proje ile çözme yoluna gitmiş. Darısı bizim mühendis gençlerimize, belki de 2020’de hikaye anlatacağınız o çocuk da havayı ya da toprakları temizlemeye koyulur…

Daha fazla bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

http://www.eco-business.com/news/Student-device-aims-rid-ocean-plastic-years/

http://inhabitat.com/19-year-old-student-develops-ocean-cleanup-array-that-could-remove-7250000-tons-of-plastic-from-the-worlds-oceans/ray-collection/

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Geri Dönüşüm
Kolombiyalı çiftçiler kazandı

Yerli üreticilerin Monsanto'ya karşı kazandığı zafer.

Kapat