24 saatlik realite İstanbul’da

Bilim adamlarının tüm uyarılarına rağmen iklim değişikliği gerçeğini ciddiye almayanlar hala ne yazık ki mevcut. Al Gore bu yüzden iklim krizine parmak basmak ve duyurabilmek amacıyla “Climate Reality Project”i başlattı ve 15 Eylül’de İstanbul’da da gerçekleşecek olan etkinlikleri “24 Hours Of Reality/24 Saatlik Realite” için iki tanıtım videosu hazırlamışlar, aşağıda bu videoları seyredebilirsiniz.

Mesaj kısa ve çok basit aslında. İklim değişikliği artık bir tartışma konusu değildir. Son zamanlarda dünyanın çeşitli noktalarında yaşanmakta olan sel, kuraklık ve kasırga gibi aşırı hava koşullarının arasındaki noktaların birbirine bağlanması ve sebebinin “insan yapımı kirlilik” olduğunu ifade ediyorlar. Gelecekte değil, bu sorunun şimdi halledilmesi gerektiğini irdeliyorlar. Ben çok beğendim. (Ayrıca belirtmeme gerek var mı bilmiyorum ama Yeşilist’in kurucusu Ergem Şenyuva da Al Gore’un Climate Reality Projesinde Türkiye yetkilisi ve Şenyuva İstanbul’daki sunumu yapacak. Yeşilist’teki heyecanı size anlatamam.) Bu sitede aynı zamanda 24 saat boyunca etkinliklerin yer alacağı 24 saat dilimindeki şehirlerin linkleri de bulunuyor. İstanbul için yazdıkları yazıyı aynen aktarıyorum.

Nasıl oluyor da tarihte su bentlerinin kurulmasının M.Ö. 117’lere dayandığı bir şehirde su sıkıntısı çekilebiliyor? Çılgınca gelebilir ama bu şehrin her gün karşı karşıya kaldığı bir gerçek. Defalarca ismi yenilenen (Bizans ve Konstantinapolis gibi) Türkiye’nin bu finans ve kültür merkezi bir zamanlar Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarına başkentlik yapıyordu. İstanbul Avrupa’yı Orta Doğuya bağlayan Akdenizdeki birincil konumundan dolayı ayrıcalıkla ödüllendirilmişti Bugün Türkiye’deki en büyük şehir olan İstanbul dünyada her iki kıta (Asya ve Avrupa) üzerine konumlanmış tek şehir olma özelliğini taşıyor. İstanbul’da nüfus yoğunlaşmasıyla birlikte su sıkıntıları yaşanmaya başladı – iklim değişikliği nedeniyle ülkenin ısınmasıyla şehirde çekilen su sıkıntıları ve kuraklık gözlemleniyor. İklim değişikliği Türkiye’nin geri kalanının su rezervlerini tehdit altında bırakıyor. Batı ve güney bölgelerde son yüzyılda kar ve yağmur yağışlarının önemli miktarda azaldığı da raporlara yansıyor. Dicle ve Fırat nehirleri ise Türkiye’nin bir çok bölgesinde sulama ve enerji projeleri açısından her geçen gün yine iklim değişkliğinden dolayı daha az su ile akışlarını devam ettirerek kritik bir noktaya gelmesi bekleniyor.

BUNU DA OKU:  Su savaşları yaklaşıyor: Suyun geleceği ve kuraklık
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Etkinlikler, İklim Değişikliği, Kent
Time kapakları arşivinden seçmeler

Time dergisinin iklim değişikliği konusunda yaptığı kapaklar.

Kapat