Yarın İklim Grevi’ndeyiz

İklim değişikliğine dur demek için geri sayımdayız. Bugüne kadar Yeşilist’te iklim değişikliğine ve etkilerine dair 900 üzerinde yazı yayınlamışız. 

2009 yılından beri iklim değişikliğine dair herkesi harekete geçirmek için çalışan biri olarak, iyi bir haberim var. Bu konudaki duyarlılık inanılmaz arttı. Fakat bunun yanında bir de kötü haberim var. Zaman azalıyor. İnsanoğlunun sebep olduğu sera gazı salınımlarının gittikçe artmasıyla atmosferdeki karbondioksit oranı gittikçe artıyor ve gezegenimiz önüne geçilmesi zor bir şekilde ısınıyor. 

Peki ama bunun size etkisi ne?

Son zamanlarda çiftçilerle konuştunuz mu? Son yıllarda artan kuraklıktan nasıl etkilendi ekinler? Ya da mevsim normallerinin aksine gelişen seller yağmurlar insanları evlerinden etti mi? 

İklim değişikliği artık hayatımızı etkiliyor. Bireysel girişimler kadar, hükümetlerin bu konuda harekete geçmesi çok önemli. 6. Yokoluşun eşiğindeyiz. Türkiye en büyük kömür santrali stoğuna sahip 3. Ülke, birinci sırada Çin ve ardından Hindistan var. Yarın iklim grevindeyiz. Bu hızla gidersek dünyamız gelecek kuşaklar için yaşanması imkansiz bir yer olacak. Büyük, küçük, genç yaşlı demeden harekete geçme zamanımız. 

Türkiye’de iklim grevi çerçevesinde gerçekleşecek etkinliklerin detayları ise şöyle:

İstanbul’da etkinliklerin adresi Kadıköy

İstanbul’daki etkinliklerin adresi Kadıköy olacak. 14.00’daKadıköy İskele Meydanı’nda genç iklim aktivistlerinin grevine sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri de destek verecek. Ardından 16.00’daYoğurtçu Parkı’nda buluşulacak. Çeşitli atölyelerin, standların, performans gösterilerinin ve konuşmaların olacağı parkta 17.30’dan itibaren ise müzik grupları sahne alacak. 

İzmir’de İklim Yürüyüşü

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda öğrenciler 15.00’dan itibaren iklim grevinde olacaklar. Daha sonra 17.00’daAlsancak İskele önünde bir araya gelen kitle, 18.00’daİklim Yürüyüşü gerçekleştirecek. Kültürpark Sahne’deki konserler ve performans gösterileri ise 19.00’dabaşlayacak.

Bursa’da Nilüfer İklim Festivali

Bursa’daki etkinlikler 14.00’daNilüfer Kent Konseyi önünden Üç Fidan Parkı’na yapılacak Gelecek İçin İklim Yürüyüşü’yle başlayacak. Gün boyunca parkta gerçekleşecek etkinliklerde forumlar, konserler ve atölye çalışmalarının yanı sıra Bursa Çevre Platformu da kuruluşunu ilan edecek. Ayrıca iklim krizinin aciliyetine dikkat çekmek için Bursa Tabip Odası 14.00’daBAOB Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda “Gençlerin Yanındayız” diyerek bir basın açıklaması gerçekleştirecek. 

BUNU DA OKU:  Tabiat Kanunu: Yoklamada sınıfta kalanlar

Balıkesir’de Ayvalık ve Altınoluk iklim için grevde 

Ayvalık’tan genç iklim aktivistleri 17.00’daAyvalık Öğretmen Evi önünde buluşup Cumhuriyet Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirecekler. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de Altınoluk Antandros Parkı’nda 14.00’dabuluşarak iklim için taleplerini kamuoyuyla paylaşacak. 

Muğla’da üç ayrı etkinlik

Bodrum’da etkinlikler 13.30’daKızılağaç Köyü’nde tohum toplarının doğaya bırakılması ile başlayacak. Daha sonra 18.00’da  Bodrum Barış Meydanı’nda Gelecek İçin Cumalar’ın çağrısıyla bir araya gelinecek.

Muğla Çevre Platformu ise Milas – Ören yolunda kömür madeni için kesilmek üzere işaretlenen orman alanında 16.00’dabir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirecek, ormanda bir piknik düzenleyecek. 

Diyarbakır iklim için pedallayacak

Diyarbakır Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği 20 Eylül’de 18.30’daYenişehir’de Kooperatifler Mahallesi Trenyolu Sokak’ta bulunan dernek binası önünde buluşarak karbonsuz bir gelecek için Simya Koleji’ne pedallayacak. Bisiklet turu ardından Simya Koleji’nde 19.30’dabir film gösterimi gerçekleşecek. 

Ankara, Antalya, Eskişehir iklim için ses veriyor

Gelecek için Cumalar’ın çağrısıyla genç iklim aktivistleri Ankara’da 14.00’daKuğulu Park’ta Eskişehir’de ise 15.00’daEspark AVM önünde bir araya gelecek. Ayrıca Alakır Nehri Kardeşliği de Antalya Çıralı’da 12.00’dayaşam savunucularını Çıralı Muhtarlığı önünde toplanmaya çağırıyor.

Etkinlikler 20 Eylül’den sonra da devam edecek

20 – 27 EylülKüresel İklim Grevi haftasına Adana Çevre Platformu 21 Eylül Cumartesi 17.00’daAdana Atatürk Parkı’nda “Yeryüzü, atmosfer, denizler şirketlerin çöplüğü değildir!” diyerek destek verecek. 23 Eylül Pazartesiise Muğla Çevre Platformu Yatağan Turgut Köyü’nde kömür maden sahası sınırında kömür yataklarının genişlemesinden dolayı tehlike altında bulunan zeytinliklerde iklim krizine ve Muğla’daki kömür madenciliğine dikkat çeken bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

Etkinlikler hakkında güncel bilgilere www.sifirgelecek.orgüzerinden ulaşılabilir. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, İklim Değişikliği
Greta Thunberg hakkında bilmeniz gereken 10 şey

Dünya çapında İklim İçin Okul Grevi hareketini başlatan 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, geçtiğimiz günlerde gazeteci ve düşünce lideri...

Kapat