Greta Thunberg hakkında bilmeniz gereken 10 şey

Dünya çapında İklim İçin Okul Grevi hareketini başlatan 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg, geçtiğimiz günlerde gazeteci ve düşünce lideri Naomi Klein’a bir röportaj verdi.

Klein, Greta’nın şimdiye kadar görülmüş en etkileyici doğru savunucularından biri olduğunu belirtti. Greta ve Naomi Klein’ın röportajından öne çıkanları 10 maddede özetledik.

TIKLAYIN: İklim Grevi Türkiye’de… Hareketi başlatanlardan 11 yaşındaki Atlas’la konuştuk

#1 Herkesin bir gün yelkenliyle okyanusu geçmesini umuyor

Avrupa’dan ABD’ye yapılan seyahatlerin çoğu birkaç saat sürerken, Thunberg New York’a ulaşmak için Atlantik Okyanusu’nda karbon emisyonu sıfır olan bir tekne ile yaklaşık 14 gün seyahat ederek uzun bir yol kat etti.

Karbon salınımından kaçınmak için bu rotayı seçtiğini, ancak yolculuğun aynı zamanda nefes kesici derecede güzel ve meditatif olduğunu belirtiyor. Geceleri Samanyolu’yu net bir şekilde görme ve saatlerce okyanusun güzelliğini yaşama imkânı bulmuş.


Konuşması sırasında onu izleyen kalabalığa “Daha önce hayatımda bildiğim her şeyden farklıydı, ama inanılmazdı” dedi. “Herkesin bunu yapma şansı olmasını dilerim.”

#2 Teknede olmak onun dünya ile olan bağlantısını kesmesi açısından iyi bir fırsat olmuş

“Her şeyden uzakta olmak çok hoşuma gitti” diyor.

#3 New York hakkında ilk izlenimi…

Çok fazla klima kullanılması olmuş.

#4 Konuşmalarını hazırlarken iklim bilimcilere danışıyor

“Söylediklerinizi dinleyen çok sayıda insan olduğunda ve özellikle birçok insan tarafından duyulacak konuşmalar yazarken, sağlam bir temeliniz olmalı, varsayımlarda bulunamazsınız, gerçeklere sahip olmanız ve söylediğiniz her şeyin kaynağını göstermeniz gerekir” diyor.

“Bir konuşma yazarken, bitirmeye yaklaştığımda, bir bilim insanına ya da bazen beş ya da altı bilim insanına bir kopyasını gönderiyorum ve söylediklerimin yanlış anlaşılmayacağından emin oluyorum.

BUNU DA OKU:  Çevre hareketine yön veren 6 muhteşem kadın

Onlara bazen de belli bir terimin ne anlama geldiğini ve neden bunun hakkında konuştuklarını soruyor, bana bazı şeyleri açıklamalarını konusunda destek alıyorum. Bu da bana çok yardımcı oluyor.”

#5 Asperger sendromu iklim krizini anlamasına yardımcı olmuş

“Asperger sendromuna sahip olmasam bu krizi anlayamazdım” diyor. “Çünkü herkes aynı şeye bakıyordu. Herkes aynı fotoğrafları görüp aynı filmleri izliyordu. Herkes doğaya yapılan tahribatın ve iklime olanların farkındaydı ama kimse neden hayatlarının benimki gibi tersine dönmediğini anlamıyor gibiydi.

Benim gibi otistik spektrum bozukluğuna sahip olan insanlar; bildiğimiz, gördüğümüz ve söylediğimiz şeylerin uzağında duramayız. Normal insanlarda ise zihinsel uyumsuzluk bulunur. Bir ,insan nasıl hem iklim değişikliğinin çok önemli olduğunu söyleyip hem de bu konuda hiçbir şey yapmaz anlayamıyorum. Durumun farkındaysanız, bir şeyler yapmanız gerektiğinin de farkındasınızdır.”

STOCKHOLM, SWEDEN – AUGUST 28: Fifteen year old Swedish student Greta Thunberg leads a school strike and sits outside of Riksdagen, the Swedish parliament building, in order to raises awareness for climate change on August 28, 2018 in Stockholm, Sweden. (Photo by MICHAEL CAMPANELLA/Getty Images)

#6 Bu durum iklim bilimi hakkında tecrübe kazanmasını da sağlamış

“Bana bu teşhis koyulmuş olmasa bu konuda bu kadar ‘nerd’ olamaz ve sıkıcı bilgileri okumaya saatler ayıramazdım.”

#7 Sosyal medyadaki trollere çok gülüyor

“Attıkları tweet’lere bakarken kaç kez gülme krizine girdiğimi hatırlamıyorum. Bazı akşamlar oturup hangi yorumun en saçma olduğunu seçiyorum.”

#8 Sosyal medyadan saldırıya uğradıkça haklı olduğunu daha iyi anlıyor

“Kişiliğim, nasıl bir insan olduğum, nasıl göründüğüm, nasıl davrandığım gibi konularda yorumlar yapıyorlar. O zaman mantıklı bir argümanları olmadığını anlıyorum. Benimle kapışamıyorlar çünkü ben yalnızca bilimsel gerçekleri söylüyorum. Fizik kurallarına karşı çıkamazsınız.”

#9 İklim değişikliğinin başka konularla iç içe olduğunun farkında

“Birçok farklı açıdan çok karanlık bir zamanda yaşıyoruz ve gezegenin durumu kötüye giderken bir yandan da toplum da kötüye gidiyor. Her şey yanlış yönde hareket ediyor ve diğer meseleleri çözmeden iklim krizini de çözemeyiz. İkisini bir arada yapmalıyız.”

BUNU DA OKU:  !f 2016 seçkimiz hazır

#10 İklim için harekete geçmenin çok pahalı olduğuna inanmıyor

“Ortada para var. Bankaları kurtarırsak dünyayı da kurtarabiliriz. Bu dünyada eksik olan bir şey varsa o para değil. Hükümetler ve güç sahibi olanlar para sıkıntısı çekmiyor. Bu tartışmaya cevap bile vermeyeceğim. Her zaman söylediğim gibi para var. Eksik olan şey harekete geçmemizi sağlayacak politik ve sosyal irade.”

Kaynak:
Global Citizen

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Gündem, İklim Değişikliği, Kent, Topluluklar
Aşırı avlanma ve iklim değişikliği balık türlerini yok ediyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saadet Karakulak, 18 yıl içinde balık stoklarında 200 bin ton...

Kapat