Aflatoksin nedir?

Geçtiğimiz günlerde mikrobiyoloji mezunu bir arkadaşımla sohbet ederken, konumuz sağlıklı beslenmekten açıldı. Derken bir baktık ki konu nereden nereye gelmiş. Kulaklarımı dikmiş pür dikkat onu dinliyorum. Bana ismini hiç duymadığım; ayrıca kendisinin de tez konusu olan ’’aflatoksin’’lerden bahsetti.
Bu yazı için onun bilgisinden oldukça istifade ederek aflatoksin konusunda öğrendiklerimi paylaşmaya karar verdim.

Öncelikle bu kelimenin anlamını öğrenmekte fayda var. Afla+toksin kelimesi onu yapan küfün adından (Aspergillus flavus ) ve zehir anlamına gelen “toksin” kelimesinden türetilmiştir.

Tahıl ve yemlerde ve de diğer kuru yiyeceklerde nemin artması ve ısıya bağlı olarak, küf olarak tanıdığımız mikrofunguslar çoğalarak küf zehiri denilen zehirli toksik madde üretirler. Bu zehirli maddelerden en dikkate değer olanı Aflatoksin’dir. Kısacası pamukçuk şeklinde, küf oluşması ile ürerler. Bazen bu üreme gözle görülmeyen iç kısımlarda da gerçekleşebilir.

Aflatoksinin oluşması için ilk ve en önemli koşul, ortamda küf sporlarının varlığıdır. Bu sporları harekete geçirecek en önemli şartlar ise, nem ve sıcaklıktır. Daha sonra onu takip eden üretim koşulları ( sıcaklık, depolama koşulları, rutubet, fiziksel deformasyon ), saklama ve taşıma koşulları gibi kritik noktalar, gıdalarda aflatoksinin oluşmasını hızlandırmaktadır.

En çok riskli gıdalar arasında süt, peynir, mısır, yer fıstığı, fındık, baharat, pamuk, badem, kırmızıbiber, incirdir. Ayrıca yem ürünlerinde de bulunur. Dolayısıyla bu aflatoksinli yemleri tüketen hayvanların bünyesinde metabolize edilen aflatoksin, hayvanlardan elde edilen süt, yumurta ve et ürünlerinde de tespit edilmiştir. Bu hayvansal ürünleri tüketen insanlara dolaylı olarak geçmekle birlikte, doğrudan tükettiğimiz bitkisel ürünlerde de aflatoksinlere maruz kalabiliyoruz.

Bu gerçeği öğrenince ister istemez yediğiniz her şeyi sorgulamaya başlıyorsunuz. Aflatoksin’in detayına indikçe sofranıza gelen bir ekmeğe bile bakış açınız değişebiliyor.

BUNU DA OKU:  Verimliliğinizi artırmaya yardımcı olacak 10 yiyecek

Aflatoksin insanlarda başta karaciğer kanseri olmak üzere, hepatit, siroz, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi birçok ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğundan dolayı hem üreticinin hem de tüketicinin bilgilendirilmesi gerçekten yaşamsal bir önem taşımakta.

Özellikle ’’Aflatoksin’’ , son yıllarda üzerinde önemle durulan bir araştırma konusu olmuştur. Peki Aflatoksin neymiş öğrendiysek; asıl soru şu:

Aflatoksine maruz kalıp kalmadığını bilinçli bir tüketici nasıl anlar?
Aflatoksin oluşması nasıl önlenebilir?
Devlet bu konuda ne gibi çalışmalar yapıyor?
Aflatoksinin bir limiti var mı? Varsa bunlar nelerdir? Diğer ülkelerde bunun için ne gibi çalışmalar yapılıyor?

Bu hafta Aflatoksin’i tanımamız için kısa bir yazıydı. Soruların devamı gelecek günlerde röportajda. Yazı dizisi devam edecek.

Kaynaklar:
http://aflatoksin.nedir.com/#ixzz2qDOEWb8F
http://www.up2umind.com/Uploads/dosyalar/bilimsel%20%C3%A7al%C4%B1%C5%9Fmalar/aflatoksin/AFLATOXIN%20sunum.pdf
http://aflatoksin.nedir.com/#ixzz2qDHPhOh6

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Gıda, Gıda Gündemi
115 su markasının 105’i sınıfta kaldı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin açıkladığı Ambalajlı Su Raporuna göre neredeyse her evde bulunan damacana suların çok önemli bir kısmı...

Kapat