Annenizi sevin: Dünya Günü’nüz kutlu olsun

Bugün 22 Nisan Dünya Günü. Dünya’nın ilk resmi 1972 yılında Apollo 17’den, Ay üzerinden çekilmiş. Burası bizim yuvamız ve ona iyi bakmak durumundayız. Çünkü bu gezegeni tüketirsek, gidecek başka yerimiz de yok. Bugün madem Dünya Günü, siz de hemen geciktirmeden bir şeyler yapın.

İşte bizden 10 tavsiye, siz de gerisini getirin…

1. Taşıma suyla değirmen dönmez, bu dünyaya taşıma su hiç gelmez. Gereğinden fazla su harcamayın. Bardağınızda kalan içmediğiniz sularla ev veya ofisinizdeki bitkileri sulayın, evcil hayvanlara bir kap su verin.

2. Al al nereye kadar? İhtiyacınız olduğu kadar satın alın. Öyle bir tüketim dünyasında yaşıyoruz ki, almanın sonu yok. Bir şey alacaksanız gerçekten ihtiyacınız olduğu kadar alın.

234234233. Paketlerin sonu yok. Alışverişe bez torbanızı götürmenizin yanında bugün günlük tükettiğiniz ürünlerden çıkarttığınız ambalajlara bakın. İnanılmaz bir ambalaj kirliliği var. Her ürün üzerinde defalarca sarılmış plastik ambalajlar, kutular bulunmakta.

4. Bugün geri dönün. Ambalaj atıklarınızı, camlarınızı, pet şişelerinizi, kağıtları geri dönüşüme göndermeyi unutmayın. Onlar farklı şekillerde karşınıza çıkabilirler.23423325. Hemen şimdi bir bakın. Dışarıda gün ışığı olmasına rağmen yüzlerce ofiste gündüzleri ışık yanıyor. Gerçekten ihtiyacınız yoksa ışıkları söndürün.

6. Cep telefonlarınızı, iPad’lerinizi şarj ettikten sonra prize takılı bırakanlardan mısınız? Öyleyse, hemen çıkarıverin. Siz onların kullanılmadığını düşünebilirsiniz, ama yine de elektrik harcıyorlar.

23432432(1)7. Yiyeceğiniz kadar alın veya yapın. Dünyada üretilen gıdanın yarısının çöpe gittiğini düşünecek olursanız, israfın boyutlarını biraz gözünüzün önüne getirebilirsiniz. Tüketeceğiniz kadar yapın ya da fazlasını atmayın.

8. Atmayın. Eski deyip atmamak lazım. Tüketim toplumu her ne kadar bize her şeyin yenisini almamızın tamir ettirmekten daha kolay olduğunu empoze etse de, siz kanmayın. Eskiyen eşyalarınızı tamir ettirin, tekrar kullanmanın yollarını arayın.

BUNU DA OKU:  Belentepe Çiftliği'nin kurucusu Taner Aksel'le yeni permakültür eğitimlerini konuştuk

12421149. Kullanmıyorsanız paylaşın. Siz artık bir eşyanızı kullanmıyor olabilirsiniz, ama bu, muhakkak başka birisinin de kullanmayacağı anlamına gelmez. Paylaşın.

10. Bugün ne yiyorsunuz? Gıda her şeyin başı. Ne yediğinizi düşünün, sorgulayın, öğrenin.

Daha güzel bir dünya için bugün başka neler yapabilirsiniz? Hiç nedeniniz yokken, durduk yere yeşil bir hareket yapın, fikirlerinizi bizimle paylaşın.

Doğum günü demişken, dünyanın en güzel doğum günü kutlama videolarından biri de bizden size armağan olsun. :)

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Gündem, Kent
Şişelenmiş sudan uzak durmak için 10 neden

Sürdürülebilir olmayan şişelenmiş sulardan uzak durmanız için 10 sebep.

Kapat