Antalya’daki bu okul elektriğini güneş enerjisinden üretiyor

Antalya’da Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde geçen yıl kurulan 5 kilowaatsaatlik (kwh) üretim yapan güneş panelleri, okulun elektrik ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

Geçtiğimiz yıl Antalya’nın Kepez ilçesindeki Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde kurulan Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, Meslek Liselerinin meslek gruplarına yönelik bölümleri genişletme çalışmalarından biri.

Bu bölüm sayesinde lisede öğrencilere güneş ve rüzgar enerjisi teknolojileri eğitimi verilmesi amacıyla, güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren güneş panelleriyle rüzgar enerjisini elektrik enerjisine çeviren rüzgar panelinin de bulunduğu bir laboratuvar oluşturuldu.

Baraj Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yönetimi aynı zamanda hem öğrencilerin yenilenebilir enerji teknolojileri alanındaki mesleki becerilerinin artırılması hem de okul binasında tüketilen elektrik enerjisi giderinin de bu teknolojilerle sağlanması açısından güneş enerjisi projesini hayata geçirmiş.

Kış aylarında yaklaşık 15 kwh elektrik tüketimi olan okulun 5 kwh’lik kısmı bu güneş enerjisi panelleri ile karşılanıyor, yaz aylarında ise güneş enerjisi okulun tüm tüketimini karşılayacak güce sahip. Yaklaşık 20 bin TL maliyetle kurulan sistem, Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanı’ndan sorumlu öğretmen Ramazan Eryıldız’a göre elektrik tüketiminde yapılacak tasarruflar ile beraber 7 yılda kendini amorti edecek.

Birçok okul binası içinde örnek olması gereken bu projeyi büyütmeyi hedeflediklerini anlatan Eryıldız, okulun bütün elektrik ihtiyacını karşılayabilmesi için 10 kwh’lik daha bir sistem kurulması gerektiğini, bunun için kaynak temin edilmesi halinde ek projenin de hayata geçirileceğini dile getirdi.

BUNU DA OKU:  TALANA BEŞ KALA: Tabiatı ve Biyoçeşitliliği “Koruma” Kanunu Tasarısı
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İyi haberler, Yenilenebilir Enerji
Üşenme hazırla, geleneksel gıdadan şaşma: Kadıköy Gıda Şenliği başlıyor

Kadıköy’de Dünya Gıda Günü kapsamında 14-15 Ekim 2017 tarihlerinde Gıda Şenliği düzenlenecek.

Kapat