Öldürülmesi neredeyse imkânsız bir bahçe yaratın: Sukulent yetiştiriciliğine giriş

Sukulent ve kaktüsler evde yetiştirmesi en kolay bitkiler arasında yer alıyor. Birkaç basit kuralı ihlal etmezseniz, yıllarca zahmetsizce bakabileceğiniz harika bir sukulent bahçesine sahip olabilirsiniz. Farklı renk ve biçimlerde onlarca farklı türü olan sukulentleri dikerken ve büyütürken dikkat etmeniz gereken 6 noktayı yazdık.

1. Saksı seçimi
Sukulent ve kaktüsler hemen her türlü saksı ve kapta yetiştirilebilir. Geniş cam kadehlerden tutun da artık kullanmadığınız eski bir sos kabını bile kullanabilirsiniz. Bizim tavsiyemiz tepsi benzeri geniş ve alçak bir saksı kullanmanız. Sukulentlerin kökü çok derine inmez ve gevşek toprakta daha rahat gelişirler. Bunun yanında sukulent saksısı ile teraryumun aynı şey olmadığını hatırlatmakta fayda var. Teraryumlar nemin yoğun, hava akışının az olduğu sistemlerdir. Teraryum yapımı ile ilgili önerilerimize buradan ulaşabilirsiniz. Sukulent ve kaktüsler ise bunun tam aksine kuru hava ve hava akışının bulunduğu ortamlarda daha rahat büyürler. Nem ve bol su, sukulentlerin köklerinin çürümesine neden olur.

Köklerin çütümemesi için fazla suyun akmasını sağlayan altı delikli bir saksı kullanın, saksınızın deliği yoksa alt kısma bir delik açın ya da alt kısmına irili ufaklı taşlar yerleştirerek direnaj oluşmasını sağlayın.

2. Toprak seçimi
Saksılarınızda çiçekçi ve yapı marketlerde kaktüs toprağı adıyla satılan toprakları kullanabilirsiniz. Kendi toprağınızı hazırlamak istiyorsanız bir ölçü çiçek toprağı, bir ölçü perlit ve dörtte bir ölçü kalın inşaat kumunu karıştırarak kullanabilirsiniz.

3. Bitki seçimi
Hemen her çiçekçi ve yapı markette çeşit çeşit sukulent ve kaktüs bulunuyor. Hangilerini seçeceğiniz tamamen sizin zevkinize kalmış. Farklı türleri yan yana dikerek rengarenk, kocaman bir saksı oluşturabilirsiniz.

4. Bitki dikimi
Daha önce de belirttiğim gibi saksınızın altında delik yoksa işe saksı dibine taş ya da çakıl yerleştirerek başlayın. Ardından satın aldığınız ya da hazırladığınız toprağı koyun. Saksıyı ağzına kadar doldurmayın. Bitkileri diktikten sonra tekrar toprak ve yalıtım için kum koymak gerekecek.

BUNU DA OKU:  Velopresso: Pedallı kahve dükkanı

Köklerin rahatça büyümesi ve bitkinizin güçlü bir kök sistemi olması için mümkünse dikmeden önce ince kökleri nazikçe birbirinden ayırın. Bitkileri göz zevkinize hitap edecek şekilde düzenleyerek toprağa yerleştirin. Diktikten sonra bitkinin alt kısmı ile ilk koyduğunuz toprak arasında bir boşluk kalacak. Bu kısmı toprak ekleyerek doldurun. Bu esnada eklediğiniz toprağa elinizle bastırarak köklerin tamamının toprağın altında kalmasını sağlayın. Bu işlem bittikten sonra toprağın üzerini bahçeye malç yapar gibi minik taşlar ya da kumla kaplayarak toprak izolasyonunu sağlayın.

5. Sakısının yeri
Saksınızı evin bol güneş alan her yerine yerleştirebilirsiniz. Sabahları doğrudan güneş alan, öğle güneşini almayan yerler bitkiniz için ideal alanlardır. Sıcak aylarda saksınızı balkonda tutabilirsiniz ancak kışın evin içinde durması daha iyi olacaktır. Saksınızı az güneş alan bir yere koyarsanız bitkileriniz güneşe ulaşmak için normal gelişimlerinden daha fazla büyüyerek kök sistemlerinin zayıflamasına neden olabilirler. Aynı şekilde toprağı gübrelemek de bitkilerinizin olağan dışı büyümesine ve kök sistemlerinin zayıflamasına neden olur.

6. Sulama ve bakım
Tek yapmanız gereken toprak tamamen kuruduğunda sulamak ve bitkilerin orantılı büyümesi için arada saksıyı döndürmek. Sukulentleri gereğinden fazla sulamak bitkiye susuz kalmaktan daha çok zarar verir. Fazla sulanan sukulentlerin kökleri çürür. Bitkilerinizin suya ihtiyaç duyduğunu yapraklarının cansızlaşmasından anlayabilirsiniz fakat bu yöntemdense haftada birden fazla olmamak şartıyla sulamanızı tavsiye ediyoruz. Tekrar hatırlatalım, bitkilerinize gübre vermeyin, gübrelemek sukulentlerin gereğinden hızlı büyümesine neden olarak köklere zarar verir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Öldürülmesi neredeyse imkânsız bir bahçe yaratın: Sukulent yetiştiriciliğine giriş” için 77.221 yorum

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Dekorasyon, Ev ve Bahçe, Hayat, Kendin yap, Ofis, Sanat ve Tasarım
Potasyum eksikliği yaşadığınızı gösteren 6 işaret

Potasyum kalbinizin, sinir sisteminizin ve kaslarınızın düzgün çalışmasını sağlıyor. Peki siz yeterince alıyor musunuz?

Kapat