Avrupa Çevre Ajansı: Hava kirliliği Avrupa’da 400 bin kişinin erken ölümüne sebebiyet veriyor

Avrupa Birliği tarafından kurulan bağımsız araştırma kurulu Avrupa Çevre Ajansı’nın, bugün yayınladığı rapor havadaki ince partiküllerin, Avrupa’da  her yıl 400 binden fazla kişinin erken ölümüne sebebiyet verdiğini öne sürüyor.

Türkiye’den mevcut verilerin de kullanıldığı araştırma, hava kirliliğine en fazla yol açan kaynakları ulaşım, tarım, enerji santralleri ve sanayi olarak gösteriyor.Ajansın 2017 yılı için güncellediği rapor 2015 yılında Avrupa’da 2500’ün üzerinde gözlem noktasından takip edilen veriler ile oluşturulmuş.

Bu veriler hava kirliliğinin yavaş bir şekilde azaldığını gösterse de, bazı noktalarda hala ince partikül (PM), azot dioksit (NO2) ve alçak seviyelerdeki ozon (O3) oldukça yüksek seviyelerde oluğunu ve büyük zararlar verdiğini gözler önüne seriyor.

Rapor, özellikle  dizel arabalardan, odun sobalarından ve diğer kirletici gazların birbiri ile reaksiyona girmesi ile oluşan ve insan saçının 30’da 1’i genişliğinde olan partiküllerden PM 2.5’in, insanların akciğerlerine yerleşip solunum yolu ve kalp rahatsızlıklarına sebebiyet vererek her yıl 428 bin kişinin erken ölümüne sebebiyet verdiğini öne sürüyor.

Hava kirliliği aynı zamanda sağlık harcamalarını artırarak, çalışanların verimliliğini düşürerek ve toprağa ve doğal kaynaklara zarar vererek çok büyük ekonomik zararlara yol açıyor. Rapor herhangi bir önlem alınmazsa hava kirliliğinin 2060 yılında Avrupa’nın GDP’sinin %2’sine mal olacağını belirtiyor.

Avrupa Çevre Ajansı bu raporda özellikle tarım sektörünün amonyak ve metan gazı salımında birinci sırada olmasını öne çıkarmış. Mahsul üretiminde kullanılan özellikle azot bazlı kimyasal ilaç ve gübreler ve hayvancılıktan gelen hayvan atıklarının toprak, hava ve su kirliliğine sebebiyet verdiğini öne süren rapor, bu sektörde çözümlerin halihazırda var olduğunu ama uygulamaya konulmadığını belirtiyor.

Raporu Avrupa Çevre Ajansı adına yorumlayan Hans Bruyninckx, Avrupa’daki çoğu hükumet ve özellikle şehirlerin hava kalitesini artırmak ve insan sağlığını korumak için yaptığı değişimlerin heyecan verici olduğunu söyledi. Avrupa Çevre Ajansı direktörü Bruyninckx, temiz havanın, şehirde yaşayanlarda dahil olmak üzere herkese ait olduğunu savundu.

BUNU DA OKU:  Kritik noktaya yaklaşıyoruz

Bununla beraber Bruyninckx, toplum olarak hava kirliliğinin yarattığı zararları kabul etmenin mümkün olmadığını belirtti. Bruyninckx, cesur kararlar ile beraber temiz ulaşım, enerji ve tarıma yönelik akıllı yatırımlar sayesinde hem kirliliğin önüne geçebileceğimi hem de yaşam kalitemizi artırabileceğimizi öneriyor.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Kış geldi: Evsizlere destek olma zamanı

Çorbada Tuzun Olsun Derneği evsizler için bot, mont, battaniye, iç çamaşırı ve çorap yardımlarınızı bekliyor.

Kapat