Bahar alerjisinde beslenmenin rolü

Uzun bir kışın ardından gelen bahara ne kadar sevinsek de, bazılarımız için bahar demek alerji demek. Mevsim dönümlerinde uçuşan polenler, çeşitli otların türemesi gibi etkenler devreye girince kimilerimiz başımızı doğrultamıyoruz. Sezonda başlayan alerjiler, baş ağrısından kaşınmalara, aksırıklardan yorgunluğa ve hatta göz sulanmalarına kadar hayat kalitemizi düşürücü şekilde günlük yaşantımızı etkiliyor.

Üstelik şartlar her sene giderek ağırlaşıyor. Artan hava kirliliğinin de alerji üzerinde olumsuz etkiler yarattığı biliniyor. Aynı zamanda iklim değişikliği ve hızlı ısınan havalar da polen artışında rol oynuyor. Bu durumda alerjisi olanlar küçük ama fark yaratacak tüyolara kulak vermeliler. Özellikle beslenme alerjinin akıbetinde büyük rol oynuyor. Gıda seçimlerimize özen göstererek bu dönemi rahat atlatabilmeniz mümkün.

335545654565

1. Besin alerjileri
Özellikle bazılarını sıkça tükettiğimiz, içinde arpa, buday, çavdar, hayvansal ürün, soya, glüten, fındık, susam türü ürünlerin bulunduğu yiyeceklerden kaynaklanabilen alerjik vakalar, sadece bahar aylarında değil, önemsemediğimiz ufak belirtiler ile her mevsimde kendini hissettirebilir. Bu yüzden bazılarımızda, baharla birlikte alerjik reaksiyonlar daha da fazla ortaya çıkabilir. Bu durumda yeme alışkanlıklarınızı ve kullandığımız ürünleri kontrol etmekte fayda var. Öncelikle bir ilaç kullanmadan önce yukarıda sıraladığımız gruba alerjinizin olup olmadığını test edebilir ve kendinize uygun öğünler hazırlayabilirsiniz.

2. Çapraz tepkimeye dikkat!
Alerji dönemlerinde bazı besinleri tüketmek, sizi daha fazla yorabilir ve alerjiyi güçlendirebilir. Bu durum, bedeninizin belli başlı yiyeceklere az da olsa reaksiyon gösteriyor olmasından kaynaklanır. Yani bedeniniz bazı gıdaları polen zannedip ‘çapraz tepkime’ye geçebilir ve reaksiyon gösterebilir. Bazı gıdaların allerjen maddelerin özünden geldiğini hatırlatalım. Bunun anlamı belli başlı besinleri hayatınızdan çıkarmak tabii ki değil. Bağışıklık sisteminiz alarmda olduğu için alışkın olduğu düzene bile tepki verebilir, özellikle konu gıda olunca. Bu durumda, normal beslenme düzenine dönebilmek için polen mevsiminin bitmesini beklemenizde fayda var. Aşağıdaki listelenmiş gıdalarda, vücudunuzun çapraz tepkimeye geçebileceği polen türünü görebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Plastiğe karşı yenebilir çatal bıçaklar

Gürgen: Elma, çilek, fındık, şeftali, armut, maydanoz, kereviz

Huş ağacı: Kayısı, armut, havuç, kereviz, kişniş, rezene, kivi, portakal, maydanoz, şeftali, kara biber, hurma, patates, kuru erik, soya, buğday, erik

Çim: Limon, domates, portakal

Misk otu: Havuç, ay çiçeği, kereviz, rezene, kişniş, maydanoz

Yakup otu: Muz, kavun, salatalık, kabak, papatya çayı, karpuz

3. Ananas tüketin

02020203445555

Bu dönemde bağışıklık sisteminizi doğrultabilecek en faydalı gıdalardan biri ananas. İltihap önleyici-sökücü bir gıda olduğundan, alerjik reaksiyonlarda vücut dengesini korumaya yardım eden bu meyveden, kendinize C vitamini takviyesi de yapabilirsiniz. Meyvenin diğer faydaları arasında; antioksidan özelliği göstermesi, bağışıklık sistemini desteklemesi ve kan dolaşımınızdan alerjik proteinleri temizlemesi var. Kısacası her gün tüketseniz çok faydasını görürsünüz.

4. Omega 3’ten eksik kalmayın
Omega-3 yağ asitleri tüketebileceğiniz en iyi yağ kaynağıdır. Kalp ve beyin için yararlı gıdalar arasında gösterilmesinin yanı sıra, iltahap sökücü olma görevini üstlenir. Bunu elde edebilmeniz için illa balık tüketmenize gerek yok. Keten, kabak, çia, acai meyvesi omega-3 bankası olarak bilinirler. Aynı zamanda bu kaynaklardan yüzünüzdeki alerjileri ve deformasyonları düzeltmek için de yararlanabilirsiniz.

5. Zerdeçal ve sarmısak olmazsa olmaz

sarimsak

Eğer süper güçleri olan meyve ve sebzelerin bir sıralaması yapılırsa, eminiz ki başı sarmısak çeker. Diğer egzotik besinler kadar dikkatimizi çekmeyen bu ürünün neden bu kadar ilgiyi hak ettiğini sorarsanız eğer, cevap kanser önleyici olma özelliğinin yanı sıra, kan şekerini düzenlemesiyle kalp sağlığında söz hakkına sahip olmasıdır. Not olarak, eğer sarımsak sevmiyorsanız öğünlerinize mutlaka zerdeçal eklemelisiniz.

6. İşlenmiş gıdayı terk edin
Katkı maddeli, bilmediğiniz kimyasalları içeren, hazır tüketime ayak uyduran, son kullanma tarihi aylarca ileride olan gıdalardan kesinlikle uzak durmalısınız. Gıdanın işlenmiş olması demek, vücudunuzun sayısız katkı maddesi ile buluşması ve reaksiyona girmesi demek. Bu yazıda dönemlik bir tavsiye gibi gözükse bile, hayatınızdan işlenmiş gıdayı çıkardığınız zaman sağlığınızla ilgili önemli bir adım atmış olacaksınız.

BUNU DA OKU:  Çatlakları yok edin!

7. Günün en iyi saatlerinde egzersizinizi yapın
Açık havada spor yapmak şüphesiz kapalı mekânlardan daha iyi. Fakat polenlerin yoğunlaştığı belirli saatler var. Genellikle sabah 9 ve öğleden sonra 3 sularında zirveye ulaşan polenleri atlatabilmeniz için, sabah saatlerini (yani 9’dan önce) ve akşam 7’den sonraki zamanınızı kullanın. Unutmayın ki spor yapmak için günün sıcak saatlerinin geçmesini beklemek en mantıklısı. Ayrıca güzel bir yağmurdan sonra açık havada spor yapmak hiç fena olmaz.

8. Selenyum zenginlerini öğününüze davet edin
Ispanak, mantar, keten gibi besinler selenyum açısından zengin sayılanlardandır. Selenyumun iyi bir antioksidan ve iltihap çözücü olduğunu hatırlatmadan geçmeyelim. Bonus olarak; selenyum deri, saç, tırnak güçlenmesine de yardımcı olur. Anti kanser faydası gösteren bu mineral aynı zamanda kan şekerini de düzenler.

9. Kuersetinizi ihmal etmeyin

050505847474

Kuersetin, bağışıklık sisteminin alerjik reaksiyon göstermesini önler. Soğan, elma, dut, brokoli, çilek, üzüm gibi besinlerin iyi bir kaynak aynı zamanda antioksidan olduklarını elde edebilirsiniz. Vücudun iltihaplanmamasına yardımcı olurken, ciğeriniz için de faydalıdır.

10. Sağlıklı yağ tüketin
Yağların E vitamini deposu olduğunu unutmayın. Cildin tahriş olmasını önlerken, eklem ağrılarını da gideren besinleri öğünlerinize ekleyin. E vitamini; avokado, çekirdek, yağ, fındık fıstıkta bulunur. Saydığımız besinlerde bulunan yağlar aynı zamanda beyin için faydalıdırlar ve yaşlanmayı geciktirici özelliğe sahiptirler

Kaynak: One Green Planet

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Genel, Gıda Gündemi, Hayat, İklim Değişikliği, Kişisel Bakım
Her güne limonlu suyla başlamak için 20 neden

Limonlu suyun mucizeleri.

Kapat