Palmiye yağı cephesinden yeni haber!

Diş macunundan kahveye, sandviçten yüz bakım jeline kadar her gün kullandığınız yüzlerce ürünün içerisinde gizli bir katil bulunuyor: Palmiye yağı. Ürün etiketlerinde; hurma yağı, palm yağı, paltimik asit, SDS, steraik asit gibi 30 farklı isimle görülen palm yağı Endonezya ve Malezya başta olmak üzere Nijerya, ve Tayland ve Kolombiya gibi tropik ülkelerdeki yağmur ormanların yok olmasına ve nesli tehlike altında olan hayvanların yok olmasına neden oluyor.

Özel bir palmiye türünden elde edilen palmiye yağının üretilmesi için her yıl 16,5 milyon hektar ormanlık alan talan ediliyor, bölgede yaşayan Sumatra filleri ve orangutanlar ölüme terk ediliyor ve ormansızlaştırılan bu alanlarda oksijen oranlarında ciddi azalmalar meydana geliyor. Bu alanların artmasını önlemenin tek yolu palmiye yağı kullanan büyük şirketlere tepki göstererek ürünlerini satın almamak ve onları sürdürülebilir içerikler kullanmaya zorlamak fakat dediğimiz gibi ürün etiketlerinde 30 farklı isimle yer alan palmiye yağını tehşis etmek o kadar da kolay değil.

palmiye2

Bu durumdan yola çıkan Union of Concerned Scientists (Kaygılı Bilim İnsanları Topluluğu) bir kampanya başlatarak yoğun olarak palm yağı kullanan 40 şirketin 2015’te bu içeriği ürünlerinden çıkarmasını talep etti. Verilen sözler, firma şeffaflığı ve kullandığı diğer içerikler açısından büyük firmaların aldığı notlar aşağıda.

palmiye3

palmiye4

İyi haber: KFC, Taco Bell ve Pizza Hut 2017 itibariyle palmiye yağı kullanımını sıfıra indireceklerini müjdelediler. Diğer büyük firmaların iyi haberlerini de bekliyoruz!

BUNU DA OKU:  Daha akıllı ve enerji verimli şehirlere doğru
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, Kent
Bahar alerjisinde beslenmenin rolü

Uzun bir kışın ardından gelen bahara ne kadar sevinsek de, bazılarımız için bahar demek alerji demek.

Kapat