Bahara hazır mısınız?

İlkbahar, kışın karamsarlığından güneşli yaza geçişte saflığın, tazeliğin, büyümenin ve mutluluğun simgesidir. Baharın o ilk gününü içinize çekmek için pencerenizi açıp, tatlı tatlı esen rüzgarı içeriye davet ettiğinizde birden bire evinizin kenarına köşesine konuşlanmış kirleri de fark etmeniz kaçınılmaz. Ama eğer biraz olsun yeşil bir ilkbahar heyecanı istiyorsanız, bunun kirlenmeden olamayacağını söylemeliyim sanırım.

Fazlalıklardan kurtulun ve kendinizi iyi hissedin

Salonunuzda hâlâ yılbaşından kalma ve hiç kullanmayacağınız hediyeler mi duruyor? Hâlâ dergilerden kesip biriktirdiğiniz yemek tariflerini kategorize edemediniz mi? Eğer yaşam alanınızı fazlalıklardan arındırmaya karar verirseniz, kendinizi kesinlikle daha hafif hissedeceğinizi söylemek isterim.

Bahar temizliği yaparken işinizi kolaylaştırması açısından öncelikle kendinize dört kategori belirleyin; Sakla, bağışla, geri dönüştür, at!

Saklayın: Hafiflemek adına her şeyinizden kurtulmaya çalışmayın.Hâlâ iş gören ve iyi durumda olan bir eşyanızın yenisini almak gereksizdir.

Bağışlayın/paylaşın: Değişen zevkler ya da anlık kararlar bazen insana “Bunu alırken ne düşünüyormuşum” dedirtebilir. Böyle durumlarda hayatınızdaki eşyaların değişime ihtiyacı vardır. Bu gibi eşyaların çoğunu asla kullanmadığınızdan yepyeni kalmış olma ihtimalleri de vardır. Kullanmayacağınızı düşündüğünüz eşyalarınızı ailenize ve arkadaşlarınıza danışmanızda yarar var, belki kullanmak isteyen çıkar. Bu tür eşyaları ayrıca belediyelere ya da sivil toplum kuruluşlarına da bağışlayabilirsiniz. . Ayrıca çocuğunuz büyüdüğü için artık kullanmadığı oyuncaklarını da Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı ‘na da bağışlayabilirsiniz.

Geri Dönüştürün: Masalarınızı, dolaplarınızın üzerini kitaplar, dergiler ve kataloglarla doldurmuş olabilirsiniz ve bu size temizlik zamanı çanlarını çalıyor olabilir. Her şeyi çöpe atmamak, çöp alanlarını tekrar kullanılabilecek eşyalarla doldurmamak gerekir. Bu yüzden çöpe atmayın, geri dönüşüme yollayın. Dört kişilik bir ailein bir yılda ortalama kağıt tüketimi 1,25 ton kadar ve bir ton kağıt 2,5 metreküp çöp alanı kaplıyor. Buna eşit değerdeki enerji ise bir aileye 6 ay boyunca yetecek miktarda.

BUNU DA OKU:  Garip ama etkili 16 zihnisinir bahçe uygulaması

Çöp: Çöpe atılacak her türlü malzemenin eninde sonunda toprağa ve suya karışacağını göz önünde bulundurarak zehirli maddeler içermediğinden emin olmanızda fayda var.

Bahar temizliği

Kenara köşeye birikmiş olan toz, is, çeşitli pislikler baharın gelişi ve güneşle beraber iyice gözle görünür hale gelir. Derin bir bahar temizliği için doğru temizlik ürünlerini seçmekte fayda var. Özellikle de bahar ile gelen alerjik rahatsızlıkların üzerine dahasını da eklememek için evde kendi hazırladığınız veya doğa dostu ürünleri temizliğinizde kullanabilirsiniz. Doğa dostu olmayan ürünler göz, burun, cilt ve boğazda rahatsızlıklara; mide bulantısı ve baş dönmesine sebep olabilir. Ayrıca bu temizlik ürünlerinin kullanıldığı yerlerde lavabo ve banyolardan suya toksik elementlerin karışma tehlikesi de söz konusu. Ekolojik temizlik ürünlerinden Klar markasına organik ürün satılan mağazalardan ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak; sirke, karbonat, oksijenli su, limon suyu ve su kullanarak kendi temizlik ürünlerinizi de oluşturabilirsiniz. Bir de unutmadan söylemem gereken bir şey var; kağıt havlu kullanımını azaltıp, tekrar kullanabileceğiniz bezlerle temizliğinizi yapmanızda fayda var.

Derin Temizlik

Bahar temizliği; silmek, toz almak ve elektrikli süpürge ile temizlikten çok daha derindir genelde. Kabarık faturalarınızı azaltırken evdeki hava temizliğini sağlamanın en kolay yollarından biri yazın kullanmayı planladığınız klimalarınızın filtrelerini temizlemektir. Her ne kadar klima kullanmak yeşil bir hareket olmasa da yazın sıcağı ile başa çıkmanın alternatifi olmadığı zamanlarda kullanacağınızı var sayıyorum. Enerji tasarrufu sağlayabileceğiniz diğer temizlik yollarından bazıları ise;

Buzdolabınızın arkasındaki rezistansları temizleyerek oluşan ısıyı düşürmek;
Kurutma makinenizin kanallarını elektrikli süpürge ile temizlemek;
Pencere ve kapılarınızın etrafına sıcak havanın içeri girmemesi için yalıtım uygulamak (kışın da soğuğu önleyeceğinden bu yalıtımların sağlamlığını ara sıra kontrol etmekte yarar var);
Ocak ve fırınınızın üzerindeki hava filtresini temizlemek, hatta değiştirmek;Evinizdeki (varsa) yangın alarmlarının üzerini temizlemektir.

BUNU DA OKU:  Dünya Temizlik Günü nedir?

Kirli Çamaşırlar

Tüm bu temizlikten sonra yıkamanız gereken bahar kıyafetleriniz de olacaktır mutlaka. Eğer A sınıfı bir çamaşır makinesi kullanıyorsanız, ortalama olarak enerji harcamanızı %33, su harcamanızı da %50 azaltmış olursunuz. Eğer A sınıfı çamaşır makinesi kullanmıyorsanız, çamaşırlarınızı soğuk suda yıkamanız da enerji harcamanızı oldukça düşürecektir. Telaşlanmayın! Soğuk suda yıkanan çamaşırlarınız da sıcak suda yıkanmışlar kadar temizlenmiş olacaklar.

Ayrıca evdeki en büyük enerji canavarlarından biri olan çamaşır kurutma makinenizin enerji harcamasını düşürmek için hav toplanan bölümü sıkça temizlemek gerekir. Yeşil bir çözüm olarak, havalar ısındığı için kurutma işini çamaşırlarınızı ipe asarak doğaya da bırakabilirsiniz.

Araba Bakımı

Kıştan kalan arabaınızın derin temizliğini evde yapmanızı tavsiye etmiyoruz çünkü herhangi bir deterjanla yıkayacağınız arabanızın üzerinden akıp gidecek olan su kanallardan akarak toprağa karışacaktır. Toksik maddelerin toprağa karışmasını önlemek için en iyi yöntem arabanızı, araba yıkayıcılarında temizletmek olacaktır.

Bahar Yağmurlarını Toplamak

İlkbahar genelde beraberinde yağmurları da getirir. Bu yağmur sularını biriktirerek kullanmanın en güzel tarafı bitkilerimizin aslında bu yağmur sularından daha fazla yarar görmeleridir. Evinizin çatısından aşağı doğru inen boruları bahçenize akıtabilir, evinizin yan duvarına yerleştirdiğiniz yağmur fıçılarında biriktirebilirisiniz. Burada önemli olan ağızlarını da telle kapatmanız olacaktır, bu hareket fıçıların içine başka misafirlerin girmesini engeller. Bitkilerinize, onları biriktirdiğiniz sularla beslemekten daha büyük bir iyilik yapamazsınız.

Bahçede

Bahçenizdeki su problemini de hallettikten sonra, artık otlar ve böceklerle ilgilenebilirsiniz.

Otlar: İçeriğinde kimyasallar olan ürünler yerine bitkilerinizin dibine sirke dökerseniz, elinizle tuttuğunuzda topraktan kolayca çıkacaklardır.

Böcekler: Sert fıskiye ile su sıkmak işe yarayabilir ya da 4 litre suya 3 çorba kaşığı bulaşık deterjanı ile yaprakların her tarafını spreylerseniz, böcekleri temizlemiş olursunuz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ev ve Bahçe, Hayat, Kişisel Bakım
Gezegen İçin Fotoğraf Yarışması

Başarılı yarışmacılara verilecek ödülleri burada.

Kapat