Balıkçılar için kötü denizanaları için iyi haber

Küresel iklim değişikliği okyanusların ciddi şekilde değişmesine sebep olurken, balıkçılığı giderek zorlaştırmasıyla da önemli besin kaynaklarına erişimi tehdit ediyor.

IPCC İklim Değişikliği 2014 raporunda okyanus ekosistemlerinin daha şimdiden, geri dönüşü olmayacak şekilde değiştiğini belirtiliyor. Balıkların okyanuslardaki sıcaklık değişimine adapte olmaları için uzun süre gerekiyor. Bu sebeple, balıkların daha serin suların bulunduğu bölgelere göç etmeleri olağan bir durum. Özellikle tropik bölgelerdeki balıkçılar için bu kötü bir haber anlamına geliyor; çünkü bu süreçte balıkların kıyılardan uzak, daha serin sulara göç etmeleri söz konusu.

Okyanuslarda yükselen ortalama sıcaklık seviyesi ayrıca sudaki çözünmüş oksijen seviyesinin düşmesine yol açıyor. Oksijenin minimum oranda bulunduğu okyanus alanların ve hiç oksijen bulunmayan “ölü” okyanus alanlarının daha fazla genişleyerek canlıların yaşadığı habitatlar üzerindeki baskının artacağı IPCC’nin raporunda belirtiliyor. Bu durumun deniz canlıları çeşitliliğinin azalmasına ve bazı canlıların neslinin tükenmesine sebep olacağı da tahminler arasında.

Ortalama okyanus suyu sıcaklığının yükselmesi, okyanusların daha yüksek oranda karbondioksit emilimi yapabilmesini sağlıyor. Bu durum ise okyanus asitlenmesine yol açıyor. Okyanus asitlenmesi seviyesinin yükselmesinin özellikle kutup bölgelerinde yaşayan deniz canlılarını ve mercan kayalıklarında yaşayan canlıları etkilemesi bekleniyor.

Bunun yanında, bazı canlı türleri, bu değişimlere kolay adapte olacak gibi görünüyor. Gwynn Guilford’ın Quartz’daki yazısına göre, oksijen seviyesi düşen Doğu Çin Denizi’nde ve Sarı Deniz’deki deniz canlılarının çoğu ölürken veya başka denizlere göç ederken, “Nomura” denizanası – şeftali rengindeki, büyük bir buzdolabı boyutlarındakidenizanaları – da yaygınlaştı.

Kaynak: Quartz, treehugger

BUNU DA OKU:  Seaspiracy filminin düşündürdüğü 6 çarpıcı gerçek
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar, İyi haberler
Hayatı ‘kut’layalım!

Bu ekiple tanışmadan geçmeyin.

Kapat