Balinalar kazandı!

Birleşmiş Milletler’e bağlı Uluslararası Adalet Divanı, tarihi bir karara imza atarak Japon balıkçıların Antartika’da yıllardır yürüttüğü balina avını yasakladı. Balina avının bilimsel araştırmalar doğrultusunda yapıldığı savını reddeden mahkeme, bunun işin ticari boyutunu gizlemek için kullanıldığını belirttti.

2010 yılında Avustralya‘nın başvurusu üzerine açılan davada Japonya‘nın yasal boşluklardan yararlanarak 1986 yılında balinaların ticari olarak avlanması yasağını deldiği iddia ediliyordu. Japonya’nın bilimsel bir proje olduğu iddiasıyla sürdürdüğü avlanma programı kapsamında 1988 yılından bu yana biyolojik araştırma adı altında her sene 10.000’den fazla balina avlandı.

4567

Yazık ki Uluslararası Adalet Divanı‘nın yasaklama kararı, Kuzey Pasifik‘te ya da kıyılarda gerçekleşen daha küçük boyutlu avlanmaları etkilemiyor. Ayrıca yürütülmekte olan avlanma programına dair bir karar olduğundan, organize edilecek yeni avlanma progamlarını doğrudan engelleyen bir etkiye de sahip değil.

Japonya ise karara karşı çok sesli bir tablo çiziyor. Marinaları olanlar genellikle ne olursa olsun avlanmanın sürdürüleceği ve de sürdürülmesi gerektiği yönünde beyanlarda bulunurken hükümet yetkilileri de Adalet Divanı’nın almış olduğu bu karara karşı tepkili. Yürütmüş oldukları bilimsel çalışmaların bu şekilde engellenmesine karşı olduklarını belirtiyorlar. Öte yandan projenin finansmanı açısından halihazırda sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken bir kesim de alınan kararın, bu tip projelere son vermek için doğru zaman olduğuna dair bir işaret olduğunu savunuyor. Projenin finansmanı için bilimsel araştırmalarda kullanılan hayvanların etlerinin süpermarket, restaurant ve okullara satıldığı bilinen bir gerçek. Gelinen aşamada öncelik verilerek bütçe ayrılacak bir bilimsel araştırma projesi olmadığı yönünde de savlar mevcut.

777(2)

Bu tarihi kararın alınmasında, avcıların işini zorlaştırmak için gemileriyle ellerinden geleni yapan başta Sea Shepherd olmak üzere çevreci grupların da etkisinden mutlaka söz etmek gerekir. Dava sürecini takip eden çevreciler, emsal karar olması açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekerek bu karara uyulması için de mücadelelerinin süreceğine dair açıklamalarda bulundu. Sea Shepherd gemilerinin daha önce olduğu gibi aralık ayında yine Japonya’nın bu kararı uygulamama ihtimaline karşı yerlerini alacağı açıklandı. Japonya’nın karara uyması durumunda ise Kuzey Pasifik’teki balinaları için mücadele edeceklerini belirtip bölgede avlanma yapan Norveç, İzlanda ve Faroe Adaları‘nı da uyardılar.

BUNU DA OKU:  Tükeniyoruz: Yaşayan son erkek beyaz gergedan olan Sudan öldü

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar
Küresel iklim değişikliğini dondurun

Fotoğrafseverler bu yarışmayı kaçırmayın.

Kapat