Bilim insanları uyardı: İnsanların ve böceklerin kaderi birbirine bağlı

Bilim insanları insanların ve böceklerin kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu, rapor edilen böcek popülasyonu düşüşlerinin ise buzdağının sadece görünen kısmına işaret ettiği konusunda uyarıda bulundu.

Uyarı, dünyanın dört bir yanından tahmini 5.5 milyon böcek türünün çoğu hakkında çok az şey bilindiğini kabul eden 25 uzman tarafından yapıldı. Ancak, bu verinin derhal harekete geçilmesi için yeterli olduğu, daha fazla veri toplanması için beklemenin geri dönüşü olmayan hasar riskine yol açacağı belirtildi.

Araştırmacılar, çözümlerin mevcut olduğunu ve hemen uygulanması gerektiğini söyledi. Bu çözümler daha büyük doğa rezervlerinin korunması ve zararlı böcek ilaçlarının yasaklanmasından, çimleri biçmemek ve bahçelerde ölü odun bırakmak gibi bireysel eylemlere kadar uzanıyor. Ayrıca omurgasızların korunmasına da, memelilere ve kuşlara odaklanma eğiliminde olan koruma çabaları kadar önem verilmeli.

“Böcek popülasyonlarındaki düşüş insanlığın yaşamına temel ve geri dönüşü olmayan zararlar verir. Böcek popülasyonlarındaki düşüşün neredeyse tamamı insan faaliyeti kaynaklıdır.”

Şubat 2019’da yayınlanan ilk küresel bilimsel inceleme, yaygın düşüşlerin “doğanın ekosistemlerinin yıkıcı bir çöküşüne” neden olmakla tehdit ettiğini söyledi. Böcekler, bitkilerin dörtte üçünü tozlaştırır ve yakın zamanda yapılan bir başka çalışma, İngiltere genelinde bu tür böceklerde yaygın kayıplar göstermiştir.

Araştırmacılar, “Birçok böcek türü tanımlanmadan önce bile yok oluyor” dedi. “Sanayi çağından bu yana böceklerin % 5-10’u, yani 250.000 ila 500.000 türün yok olmuş olduğu düşünülüyor.”

Koruma grubu Buglife’ın genel müdürü Matt Shardlow, 2016 yılında hazırlanan önemli bir raporda, dünya hükümetlerine vahşi tozlayıcılardaki düşüşlerin toplumlara ve ekosistemler açısından ciddi risk oluşturduğunu açıkladı.

Bilim adamlarına göre böcek kayıplarının temel nedenleri; tarım ve binalar için doğal yaşam alanlarının yok edilmesi, pestisitlerin yoğun kullanımı, endüstriyel kirlilik ve hafif kirlilik, istilacı yabancı türler ve iklim krizi.

BUNU DA OKU:  Akkuyu Nükleer Santralinde işler iyice karıştı: Cengiz, Kolin ve Kalyon konsorsiyumu projeden çekildi

Araştırmacı Cardoso, büyük ölçekli çözümlerin yanı sıra böcek dostu bahçelerin düşüşü durdurmaya yardımcı olabileceğini söyledi. “Birçok insan bu küçük çözümleri uyguladığında, birçok böcek popülasyonunda büyük bir fark yaratabilir. Birkaç bahçe bile bir tür için büyük bir şey olabilir.”

Cardoso aynı zamanda insanların böceklere bakışının da değişmesi gerektiğini, insanların böceklerden hoşlanmama eğiliminde olduklarını belirtti: “İki üç yaşındaki küçük çocukların böceklerden korktuğuna ya da iğrendiğine hiç şahit olmadım. Bu kültürel bir durum.”

Kaynak:
The Guardian

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayvanlar, İklim Değişikliği
İstanbul’un üç ilçesi için hava kirliliği alarmı verildi

İstanbul'da Kartal, Esenyurt ve Fatih ilçelerinde hava kirliliğinin tehlikeli boyutlara ulaştığı açıklandı.

Kapat