Biliminsanları kendi enerjisi ile ışık yayan bitkiler geliştirmeyi başardı

Işık yayan bitki lerbilimkurgudan çıkmış gibi görünse de, ABD’de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) bir su teresinin 4 saat boyunca ışık yaymasını sağlamış bulunmakta.

Doktora sonrası araştırma görevlisi olarak devam eden Seon-Yeong Kwak liderliğinde bir grup mühendis ve biliminsanı ateşböceğinin ışıldamasını sağlayan enzimi bitkilere aşıladı. Bu şekilde ışıldayan bitkinin enerjisi bitkinin kendi metabolizması tarafından üretilmekte.

Lusiferaz adlı enzim lisefrin adlı molekül ile beraber çalışarak ışık üretilmesini sağlıyor. Uzmanlar, bu karışımı koenzim A adı verdikleri bir enzim ile güçlendirerek nanopartikül taşıyıcılar ile beraber bitkide en etkili şekilde kullanacağı yere ulaşmasını sağlıyor. Biliminsanları benzer bir şekilde bu özelliği nasıl “kapatacaklarını” da çözmüş durumda. Böylelikle bitkilerin güneş ışığı ile tepkimeye girdiğinde ışık yaymasını durdurmayı hedefliyorlar.

Aslında bu konuda araştırmalar uzun bir süredir devam etmekte. Biliminsanları daha önceden bitkilerin genetiğini değiştirerek bu özelliği üretmeye çalışsalar da, bu çalışma çok az bir ışık için çok uzun bir süre gerektiriyor.

Bununla beraber MIT’in bu yöntemi genetik değiştirmenin limiti olan tek türlülüğün de önüne geçior.  MIT bu yöntemi daha sonra ıspanak, roka ve karalahana için de kullanmış. Uzmanlar bir süre sonra spray halinde geliştirilmiş bir karışımı, ağaç ve daha büyük bitkiler için geliştirmeyi planlıyor.

Biliminsanları böylelikle bir gün sokaktaki veya evimizdeki ışıklara gerek duymadan bu bitkilerin kendi enerjisi ile yaydığı ışık sayesinde aydınlanmamızı sağlayabileceğimizi belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Gölgede de yetişen bitkiler
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Hayat, Teknoloji
Bu gece gökyüzü ışıl ışıl: Yılın son meteor yağmuru Geminid başladı

Her yıl gerçekleşen ve yılın en renkli meteor yağmurlarından biri olarak bilinen Geminid meteor yağmuru bu gece en yoğun saatlerini...

Kapat