Bir misafirperverlik ve iş birliği projesi: Mutluköy Konukevi

Bazı projeler duyduğunuz anda size ilham ve enerji verir. Mutluköy de aynen öyle. Defne Koryürek ve Vasıf Kortun tarafından başlatılan Mutluköy, onların deyimiyle bir ‘misafirperverlik ve iş birliği projesi’.

Misyonları tarım, gastronomi ve ekoloji alanlarında dönüştürücü düşüncenin gelişimi için yer, zaman ve işbirliği sağlamak. Burası Ayvalık ilçe merkezine 6,5 km uzaklıkta, Mutluköy’de bir konukevi. Ama bir otel değil, konuklarına üretmeyi, beraber düşünmeyi, yalnız kalabilmeyi vaad eden bir konuk evi. Bu konuk evinde maddi bir katılım yok. Sakinlerine maddi bir destek yerine, günlük hayatın koşuşturmasından uzak, düşünmeyi, fikir paylaşmayı ve sakin bir üretme ortamını vadediyor.

Defne Koryürek ve Vasıf Kortun Mutluköy Konukevi Projesi’nin neden başladığını şöyle açıklıyorlar:

“Uzun sözün kısası, ders çalışmaya ve işbirlikleri kurmaya alan açıyoruz. Malum, yeni yeni idrak edilmeye başlanılan bir kıyamet var hemen önümüzde. Küresel iklim değişikliği bizi çalışmadığımız tüm derslerden sınayacak. İnsanlık olarak şuurumuzsa maalesef yavaş açılıyor ve işin acı yanı, idrak ettiklerimizi pratikte gerçeğe dönüştürmede daha da yavaşız.

Bununla beraber aramızda merakı, kavrayışı ve azmi ile öncü olanlar yok değil. Onlara, onların projelerine yer açmanın, onları görünür kılmanın, onları yukarıya, herkese konuşabilir bir platforma yükseltmenin süreci hızlandırma ihtimali de yabana atılmamalı. yani her sabah gazetelerde, televizyonlarda karşılaştığımız, siyasetten yarışma programlarına her yerde karşımıza çıkan nezaketten uzak, ötekileştirici üsluba alternatif; zeki, meraklı ve problem çözmeye odaklı proje sahipleriyle tanışsak… Fena mı olurdu? Yani tarım, gastronomi ve/veya ekoloji konularına odaklanmış bilişimciler, hukukçular, matematikçiler, sinemacılar ya da yeni kuşak girişimciler olsa, örnek alacağımız… Yarınımız acaba nasıl olurdu?

Hayali bile güzel!

Böyle bir niyeti tüm dünya için gerçekleştirmek devrim olurdu ve fakat yerelden başlamak şart. Bugün için esas olan Mutluköy’de bir başlangıç yapmak. Ders çalışmaya vakit ayırmak. Tarım, gastronomi ve/veya ekoloji konularında projesi olanlara, günlük koşturmadan uzak, başı sonu belli bir zaman dilimi içinde, projesine odaklanabileceği bir yer açmak. Hayalin gerisi ancak ve ancak o projelerin tamamlanmasıyla mümkün zira.”

Mutluköy nedir? (Bu metin Mutluköy internet sitesinden alınmıştır.)

BUNU DA OKU:  Tayland ormansızlaşmaya tohum bombaları ile savaş açıyor

Belki mütareke dönemi gıda üretimine dair bitmek bilmeyen bir tez yazıyor ya da takaslarda tohum takibini kolaylaştıracak bir program yazmayı istiyor, vakit bulamıyor ve belki de köylü haklarının hukuktaki karşılığını sorgulayan bir makale için sessiz bir masaya ihtiyacı olan bir hukukçu tanıyorsunuz…

Mutluköy Konukevi, tam da bunun için; yani günlük ve akademik süreçlerin üretimi engellemeden “tez” bitebilmesi, düşünmeye, odaklanmaya fırsat yaratabilmek için düşünüldü.

Ekoloji, gastronomi ve/veya tarım, proje odağınızda mevcutsa, belki bu süreci burada, yan yana aşabiliriz.

Nasıl Mutluköy projesinin bir parçası olursunuz?

2019 yılı Bahar ve Güz dönemi başvuruları başlamıştır. Öncelikle, başvurular 12 ay açık olup, Güz ya da Bahar tercihi başvurana bağlıdır.

2019 yılı için Bahar dönemi 1 Mart – 30 Haziran; Güz dönemi ise 15 Eylül – 15 Aralık olarak planlandı. 15 Aralık 2018’e kadar elimize geçen tüm başvurular 15 Ocak 2019’a ve 15 Mayıs 2019’a kadar elimize geçen tüm başvurular da Mayıs 2019 sonuna kadar neticelendirilecektir.

Sonuç başvuru sahibine şahsen iletileceği gibi, programa kabul edilenler Mutluköy Konukevi sayfasından ilan olacaktır. Eğer bu programın parçası olmaya aday projeniz varsa… Kendinizi ve niyetlerinizi anlatmak için lütfen “Başvuru Formu”butonuna tıklayarak formu doldurun. Akademik ve teorik jargondan, uzun cümlelerden kaçının. Yüz yüze görüşür gibi kelimelendirebilirsiniz. Yeter ki sizi hiç tanımayan bir Seçici Kurul’a hitap ettiğinizi unutmayın ve basmakalıp bulunma endişesi ile formu yollamadan en az iki kez gözden geçirin. Herhangi bir sorumuz olursa veya daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsak size yazarız.

Mutluköy’le ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak ve projenin bir parçası olmak için burayı ziyaret edebilirsiniz.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Ekoturizm, Kent, Topluluklar
Venedik’in kaderi kayıp şehir Atlantis’inki kadar acıklı mı?

Aslında bakarsanız, endüstri devrimi sonrasında gerçekleşmeye başlayan iklim değişikliği dünyanın ilk kez tecrübe ettiği bir olay olmayabilir.  Bazı teorilere göre...

Kapat