Boğazlardan kötü haber

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nün Kalkınma Bakanlığı’na bağlı İstanbul Kalkınma Ajansı ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın desteği ile yaptığı öyle bir araştırma var ki, tehlikeyi tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor.

Yaşanabilir İstanbul İçin Gemi Emisyonları Kontrol Alanı” isimli projede İstanbul ve Çanakkale Boğazlarındaki gemi geçişlerinden kaynaklanan emisyonun nüfusun yoğun yaşadığı yerlere etkileri araştırılıyor. Bulgular ise çok çarpıcı!

bogaz

Proje ekibinin hazırladığı infografiğe göre;

  • Marmara’daki gemi emisyonlarının miktarı yılda 30 milyon ton CO2 (karbondioksit). Bu sayı 2010 yılında Uruguay’daki toplam CO2 miktarı olan 32 milton tona neredeyse eşit.
  • Marmara Bölgesi’nde yıllik gemi emisyonları toplam 5 milyon otomobilin bir yılda verdiği emisyona eşit.
  • Marmara Bölgesi’nde gemi emisyonları sebebiyle ölüm oranlarındaki artış 4480; kardiyovasküler ölüm oranındaki artış 4200, kanser sebebiyle ölüm oranındaki artış 280.
  • 1 yılda boğazlardan geçen 50000 gemi, toplamda 380 milyon deniz mili mesafe katetmişler.

İTÜ’lü bilim insanları, bu kirliliğin önüne geçilmesi için Marmara Denizi’nin Emisyon Kontrol Alanı ilan edilmesi gerektiğini vurguluyor. Çünkü bu şekilde Marmara Bölgesi’ndeki gemilerin kullandığı yakıtlar takip edilerek, gemilerin emisyonları minimum düzeye düşürülebilecek.

Projeye dair ayrıntılı habere İTÜ’nün bu sayfasından ulaşabilirsiniz.

 

BUNU DA OKU:  G20 ülkeleri emisyonları bir an önce azaltmazsa iklim değişikliği etkileri artacak
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Gündem, Kent, Yeşil alanlar
!f seçkimiz

!f nihayet başladı. Bize de Yeşilist'e dokunan festival filmlerini bir araya getirmek düştü.

Kapat