Dilovası’nın suçu ne?

İlk defa, 5 sene evvel Sapanca’ya giderken yolda geçtiğimiz son derece çarpık endüstriyelleşmiş mevkinin ismini merak edip tabelada okumuştum: Dilovası.

Kendi kendime, Burada yaşayan çocuklar nasıl bir hava soluyorlar, ne feci bir bölge, nasıl bir havası vardır kim bilir, suyu ne haldedir?” diye düşünmüştüm. Nasıl dokunduysa, İstanbul’a döner dönmez, nedir bu Dilovası denilen yer, diye araştırmıştım. Malum bizim kültürümüzde bir yere verilen isim, genellikle o bölgenin özelliğini yansıtır. Dilovası da Osmanlı Devleti zamanında sarayların meyvelikleriyle doluymuş. Bilhassa kiraz ağaçları meşhurmuş çünkü kiraz ağaçlarının mevsimi bir yerine üç ay sürermiş. Gelin görün ki, bugün Dilovası’nın hali içler acısı.

dilovası-13

“Türk sanayinin kalbi olarak adlandırılan ve bünyesinde demir çelik, kimya, petrol, otomotiv ve lastik sektörü olmak üzere 400’ün üzerinde büyük ölçekli sanayi kuruluşu, kimya, petrol ve LPG depolama tanklarını da barındıran Kocaeli’nde, yeni sanayi kuruluşlarının da anlaşmaları yapılıp temelleri atılıyor. Yerli ve yabancı yatırımcının, deniz, kara ve demiryolunun yanı sıra hava ulaşımı açısından da en uygun konumda olması nedeniyle tercih ettiği Kocaeli’de, 13 organize sanayi bölgesi bulunuyor ve yenilerinin de kurulması için çalışmalar sürdürülüyor.” Dilovası’nda yerleşim ve sanayi iç içe geçmiş durumda. Gün geçmiyor ki, Dilovası’na dair, çarpık endüstriyelleşmenin, nasıl burada insan hayatını ve çevreyi mahvettiğini okuyoruz. Gazete başlıkları ve alıntılar vereceğim. Üstelik çok geriye gitmeden, son bir ay içinde Dilovası’na dair basında çıkan haberler bunlar:

  • Dilovası’nda çocuklar “kanser” içiyor. (10 Ocak 2011-NTVMSNBC)
  • Dilovası gerçeği: Anne sütünde ağır metal var. Sanayi kuruluşlarının konut alanlarıyla iç içe girdiği, kanser vakalarının ise dünya ortalamasının 30 kat üzerinde olduğu belirtilen Kocaeli’nin Dilovası İlçesi’nde yapılan bir araştırmada, doğum yapan annelerin sütünde yüksek dozda ağır metale rastlandı. (8 Ocak 2011-Radikal)
  • Dilovası’nda boş arsaya 1000 ton endüstriyel atık döküldüğü belirlendi. Atıkların yeraltı sularına karışmasından korkuluyor. Dilovası Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol ekiplerinin yaptığı denetimlerde, Tavşancıl-Çerkeşli köyleri arasında boş bir araziye 1000 ton endüstriyel nitelikli ve zehirli olabilecek arıtma çamuru döküldüğü belirlendi. Atık çamurunun içinde kozmetik tüpleri, firmalara ait birçok etiket, kantar ve sipariş fişleri de tespit edildi. Belediye ekipleri, etiketlerden yola çıkarak 3 ayrı firmaya ulaştı. Firma yetkililerinin, “O atıkları bertaraf tesisine teslim etmiştik” dediği öğrenildi. (1 Şubat 2011-Radikal Gazetesi)
BUNU DA OKU:  Küçük bir kahramanlık hikayesi

Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Dilovası’nda havadaki ağır metal partiküllerini çok yoğun olduğunu belirterek şöyle konuşmuş: “Doğan bebeklerin kakasında ağır metal oranı çok yüksek. Annelerin sütünde de ağır metalin yüksek olduğunu izlemeye başladık. Alüminyum var, kadmiyum var, bunlar insan vücudunda doğal olarak bulunan şeyler değil… Bunlar dışarıdan alındığının ibaresidir. Dışarıdan da nereden, havadaki partiküllerden.”

Konuşmuş da ne olmuş; siyasilerin hedefi haline gelmiş. Muhtemelen oradaki sanayinin de desteğiyle, bazı politikacılar Onur Hamzaoğlu’na savaş açmışlar. Oysa kendisi, 2005’ten bu yana Dilovası İlçesi’nde TBMM bünyesinde milletvekillerinin oluşturduğu “Dilovası Araştırma Komisyonu” adı altında incelemeler yapıyormuş. Neyse ki 95 meslektaşı, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nu destekleyen bir açıklama vermişler. Dilovası’nda hava kirliliği, su kirliliği, endüstriyel atık, yoksulluk, sosyal problemler, kısaca ne ararsanız var. Çevre Bakanlığı Dilovası’ndaki sanayinin emisyonlarını sürekli ölçtüğünü, ve rakamların çok da elzem olmadığını, atıklarla ilgili tesislerin de yapıldığını belirtiyorlar. Ama problem çok boyutlu. Birileri muhakkak bir şeyleri doğru yapmaya, düzeltmeye çalışıyor. Ancak neden ekonomimizin çarkları daha hızlı dönsün diye, insan sağlığını tehdit edecek boyutlara gelen çevre kirliliğine ve yok eden bir endüstriye izin veriliyor onu anlayamıyorum. Neden Türkiye’de ya çevre ya sanayi diye bir seçim yapmak zorundayız? Her ikisinin bir arada olabildiğini, sürdürülebilir kalkınmanın sürdürülebilir toplum, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir ekonomi olduğunu ne zaman fark edeceğiz? Her şeyi tükettikten sonra bu sanayiyi başka bir yere taşıma gereğinin maliyeti, milli çıkarlarımızla ters düşmüyor mu? 2006 senesinde, yoldan geçen bir vatandaş olarak, benim içim, sadece görsel olarak durumdan burulduysa, 5 sene sonra felaket haberlerini okuyorsam halen, bir terslik yok mu bu resimde sizce?

BUNU DA OKU:  Saksı değil orman: Paris'te hava kirliliği ile mücadele için bir milyon ağaçlık kent ormanı oluşturuluyor

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ergem Şenyuva

İstanbul'da doğdum büyüdüm. Hep bu şehri, kültürel ve doğal mirasını koruma derdindeydim. Bir yandan yeşili ve doğayı nasıl gelecek nesillere bırakırız kaygım vardı. 2006 senesinin sonunda hayatımı değiştiren olay oldu ve kızım doğdu. Yaptığım her şeyi sorguladığım ve tekrardan en başa döndüğüm bir dönemden sonra, kurumsal hayata veda ettim. 2009 yılında Al Gore'un iklim değişikliğiyle mücadeleyi hedefleyen Climate Project derneğinin Türkiye temsilcisi oldum. İklim değişikliğini ve yaşadığımız dünyanın nelerle karşı karşıya olduğunu fark ettikçe, elimi taşın altına sokma zamanı geldi diye düşündüm. 2010 yılının sonunda Yeşilist'i kurdum. Bizden sonraki nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabileceğimize, hepimizin atabileceği küçük adımlarla büyük şeyler başarabileceğimize inanıyorum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Genel
“Şeylerin Hikayesi”nden neler öğrendik?

Şeylerin Hikayesi üretim ve tüketim ekseninde bilmemiz gereken gerçekleri eğlenceli bir dille anlatıyor.

Kapat