Bu 8 ülke net sıfır oldu bile!

Net sıfır, üretilen sera gazı (GHG) miktarı ile atmosferden uzaklaştırılan miktar arasındaki dengeyi ifade eder. Bunu sağlamak için emisyon azaltma ve emisyon giderme bir arada yapılmalıdır.

Ülkeler bir bir net sıfır taahhütlerini açıklarken net sıfıra ulaşan 8 ülkeyi sizin için derledik.

Butan

Butan net sıfır emisyona ulaşan ilk ülkedir. 800 bin kişilik nüfusu sahip ülkenin yüzde 72’i ormanlık alanlardan oluşuyor. Ormanlık alanlar yılda 9 milyon ton CO2 emiyor. Tarım, sürdürülebilir ormancılık ve turizm ise Butan’ın temel ekonomik faaliyetleri arasında. Ülkenin beşte ikisini kaplayan koruma altındaki milli parklar, yaban hayatının insanlar tarafından engellenmeden aralarında insanların hareket etmesine olanak tanıyan habitat koridorlarını içerir. Butan turistlerden günlük 200 dolarlık bir sürdürülebilir kalkınma ücreti talep ederek ekoturizmin önemini vurgular.  

Surinam

Amazon ülkesi olan Surinam, topraklarının yüzde 93’ünü kaplayan gölgeliklerle dünyanın orman açısından en zengin ülkeleri arasında yer alıyor. Tarihsel yıllık ormansızlaşma oranları yüzde 0.1’in oldukça altında, dolayısıyla ülke Yüksek Orman Örtüsü, Düşük Ormansızlaşma Oranı (HFLD) ülkesi olarak sınıflandırılmıştır.

Panama

4,5 milyonluk nüfusuyla Panama topraklarının yaklaşık yüzde 65’i yağmur ormanlarıyla kaplıdır. Panama Hükümeti 2050 yılına kadar 50 bin hektarlık alanı yeniden ağaçlandırarak bölgenin karbon yutağı statüsünü güçlendirmeyi planlıyor.

Panama, Glasgow’da yapılan COP26 iklim zirvesinde ülkenin Surinam ve Butan ile birleşerek karbon negatif ülkelerden oluşan bir ittifak oluşturduğunu, ticaret ve karbon fiyatlandırma desteği çağrısında bulunduğunu ve net sıfıra ulaşmak için daha fazla çabayı teşvik ettiğini belirtti.

Guyana

Amazon yağmur ormanlarıyla çevrili Guyana, 14.48 milyar hektar alanı kaplayan eski ağaç örtüsü ile orman bakımından zengin bir ülkedir. Ormanları sayesinde net sıfıra ulaşan ülke 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 70 oranında daha da azaltacak. Ancak ülke 2019 yılında petrol pompalamaya başlayarak dünyanın en yeni petrol üreticisi oldu. Ülkenin hem petrol üreticisi hem de net sıfır olma hali eleştiriler alıyor.

BUNU DA OKU:  Yeşil Posta: Ülkemizden ve dünyadan haberler

Gabon

Dünyanın en büyük “karbon yutaklarından” biri olan Kongo Havzası’nda yer alan Gabon, büyük miktarlarda karbondioksit emerken çok az karbondioksit salıyor. BM, Gabon’u çevre koruma modeli olarak tanımlıyor. Gabon’un yüzde 88’i ormanlarla kaplı ve bu alanların yaklaşık 200 milyon ton karbonu absorbe ettiği öngörülüyor.

*Gabon’da geçtiğimiz hafta gerçekleşen askeri darbe sonucunda ülkenin çevre koruma modeli olarak tanımlanmasında ne gibi gelişmeler yaşanacağı belirsiz.

Madagaskar

Hint Okyanusu ile çevrili Madagaskar’ın temel ekonomik çıktısı tarım ve balıkçılığa dayanır. Global Forest Watch’a göre, şu anda ülke net sıfır emisyon salımına sahip olmasına rağmen, 2000 yılından beri ülkenin dörtte biri ormansızlaştı. Energy Monitor verilerine göre ise mevcut ağaç kaybının aynı oranda devam etmesi halinde ülke 2030 yılına kadar net karbondioksit yayan bir ülke haline gelebilir.

Niue

Güney Pasifik Okyanusu’nda yer alan volkanik ada ülkesinin nüfusu 2 bin kişi ve ülkenin temel ekonomik kaynağı tarım ve turizm. Küresel sera gazı emisyonlarına yalnızca yüzde 0,0001 katkıda bulunduğunu belirtiyor.

Komorlor

Madagaskar’ın kuzeyinde, Hint Okyanusu’nda yer alan bir takımada ülkesi olan Komorlor’un ekonomisinin yaklaşık yarısını oluşturan tarım, balıkçılık ve hayvancılıktan kaynaklanan düşük emisyonları ve kara kütlelerinin neredeyse dörtte birinin sıkı çevre koruması yasaları ile koruma altında olması ülkenin net sıfır durumunu destekliyor. Ülke dört adasının kıyı kentlerinde yoğunlaşan 800 bin kişilik nüfusuyla dünyanın en fakir ülkelerinden biridir.

CO2, sera gazları arasında en tehlikeli ve en bol olanıdır. Bu nedenle karbon emisyonlarını azaltmak veya düşük karbonlu alternatifler aramak, iklim değişikliğiyle mücadelede kilit bir rol oynar. TÜİK 2020 verilerine göre, ülkemizde sera gazı salımları arasında karbondioksit salımları yüzde 79’luk en yüksek oranla ilk sırada yer aldı.

BUNU DA OKU:  Yalnızca et, süt ürünleri ve pirinç üretimi bile 1,5 derecelik eşiğin aşılmasına neden olabilir

Kaynak:

WORLD ECONOMIC FORUM

TÜİK

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Hayat
Binaları soğutmak için antik mimariden neler öğrenebiliriz?

Uluslararası Enerji Ajansı'nın soğutmayı iyileştirmek için acil politika eylemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan raporuna göre küresel ölçekte önümüzdeki yıllarda soğutma talebindeki

Kapat