Bu şehir astım, alerji ve kalp rahatsızlıklarına karşı doğayı değerlendiriyor

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir rapor, çevre kirliliğinin dünyadaki her 6 ölümden birinin sorumlusu olduğunu ortaya çıkarmış, hava kirliliğinin de bunda en büyük paya sahip olduğunu açıklamıştı. Bu kirliliğin sonucu ortaya çıkan sis ve havadaki partiklüller, alerji, astım ve kalp rahatsızlıklarına yol açarak insan sağlığına büyük bir darbe vuruyor.

Özellikle ABD’de, akciğer sağlığını geliştirmek üzerine çalışmalar yapan Amerikan Akciğer Birliği, insanların hava kirliliği raporlarını dikkatlice takip etmesini ve değerler yüksekse dışarıda spor yapılmamasını ve uzun yürüyüşlere çıkılmamasını öneriyor.

Buna karşı ABD’nin Kentucky eyaletinde bulunan Louisville şehri, bu duruma daha yaratıcı bir çözümle cevap veriyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan 14,5 milyon dolarlık bir program, şehrin etrafına ağaçlar dikilmesini ve bu etkileşimin kalp sağlığa yönelik etkilerini araştırmayı hedefliyor.

Ağaçların dizel araçlardan çıkan partikülleri nasıl filtrelediğini gösteren bir diyagram

Bölge aslında kömür termik santralleri, kimyasal ürünler üreten fabrikalar ve ortalamadan daha yüksek sıcaklığa sahip yapısı ile ABD’nin havası en kirli şehirlerinden biri. Bölgede bulunan sivil toplum kuruluşları Louisville şehrinin sağlık durumu ne olursa olsun insanların yaşam süresini kısalttığını savunuyor.

Uzmanlar Green Heart (Yeşil Kalp) adını verdikleri programdan olukça umutlu. Özellikle nüfusun fazla olduğu alanlara ve trafiğin yoğun olduğu yolların kenarlarına dikilecek ağaçların hem havayı soğutması hem de partikülleri filtrelemesi bekleniyor.

Ağaçlandırma projesinin detayları

Projeyi hızlandırmak için tohumdan değil, 10 metreye kadar tam yetişmiş ağaçların kullanılması planlanıyor. Böylelikle uzmanlar bu yeşil alanlara yaşayan 700 kişinin sağlığındaki değişimi daha hızlı gözlemlemeyi umuyor.

Araştırmayı yöneten ve Amerikan Kalp Derneği için araştırmalar yapan Aruni Bhatnagar yeşil alanları, kolesterolü düşürmek için kullanılan statin ilaçlarına benzetiyor. Bhatnagar bununla beraber, doğanın herhangi bir yan etkisi olmadığını ve yeşillendirilecek bu yeni yaşam alanların sağlığa etkisini kısa sürede göreceklerini savunuyor.

BUNU DA OKU:  Büyükannem gibi yeşil olmak
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, İklim Değişikliği, Kent, Yeşil alanlar
1 Kasım Dünya Vegan Günü kutlu olsun

Vegan olan, olmayı düşünen ve olmaya çalışan herkese tüm canlılar adına teşekkürler. 1 Kasım Dünya Vegan Günü kutlu olsun!

Kapat