Cancun’dan neler çıkacak?

Hatırlarsanız 22 Kasım tarihli blog yazımda size 350.org tarafından organize edilmiş uzaydan görülebilen ilk sanat sergisinden bahsetmiş, hatta Facebook sayfamızda da bunun resimlerini post etmiştim.

COP-16-Cancun

Bu sanat sergisi İklim Değişikliği Konferansı’nda sesini duyurmaya, politikacıları gerçeklere davet etmeyi amaçlıyordu. Birleşmiş Milletler taraflar konferansının 16’ıncısı Meksika’nın Cancun şehrinde 29 Kasım’da başladı ve 10 Aralık tarihine kadar sürecek. Geçen sene Kopenhag’da büyük beklentilerle başlayan ancak hayal kırıklığıyla sona eren 15. konferanstan bu yana çok fazla adım atılamadı. O nedenle bu yılki toplantının geçen yıldan daha sönük geçmesi şaşırtıcı olmayacak. Bunda Amerika, Çin ve diğer ülkelerin kendi aralarındaki görüşmelerde çok bir mesafe katedememiş olmalarının ve Amerika’daki politik gelişmelerin de etkisi var.

Bu arada Grönland‘daki buzul erime hızının beklenenden de yüksek çıkması zamanın hızla akıp gittiğini hepimize hatırlatıyor. İki hafta sürecek konferansta, geçen yıl Kopenhag Zirvesi’nde varılamayan ve hukuki olarak bağlayıcı olması amaçlanan anlaşma üzerinde çalışılacak. Meksika’nın Cancun kentinde yapılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı’na katılan Çin baş müzakerecisi Su Wei, Cancun Konferansı‘nda iklim değişikliğinin yavaşlatılması, değişikliğe ayak uydurulması, finansman ve teknoloji gibi kritik konularda dengeli bir ilerleme kaydedilmesini beklediklerini söyledi. Cancun’dan ne çıkar belli olmaz. Uluslararası anlaşmalara bel bağlamaktansa, bizler harekete geçmeliyiz. Daha bu sabah Kars’ta mevsim normalleri üzerinde sıcaklıklardan dolayı, flamingolar görüldüğü haberi NTV’de çıktı. İklim değişikliği var ve burada soru: Biz ne yapalım? Bakalım, Cancun’dakiler neler diyecek?

BUNU DA OKU:  Garanti Bankasına STK'lardan Çağrı: Kömürü Finanse Ederek İklim Lideri Olunmaz
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nil Kayarlar Sarrafoğlu

1969 yılında doğdum. Aklım başıma geldiğinde ailemden sonra ilk doğayı sevdim. Taşı toprağı, çiçeği ve hatta böceği... Okudum, çalıştım ve büyük şehirlerde yaşadım. Dünya üzerinde doğanın en uzak yerlerine de gittiğim ve kaldığım zamanlar oldu, işte o zamanlarda kendimi çok iyi hissettim,. Döndüm dolaştım şimdi yine şehirdeyim. Bu sefer 4 yaşında bir oğlum var, onu doğanın içinde büyütmeye çalışıyorum, hafta sonları kaçıyoruz şehirden küçük köyümüze. Mutluyuz böyle şimdilik. Anne olduktan sonra dünyayı kurtarmak için ille de büyük kahraman olmak gerekmediğini anladım, anne olmak yetiyormuş! Atık yönetimi, enerji tasarrufu ve sağlıklı beslenme gibi konulara önem veriyoruz evimizde. Payımıza düşeni ve mümkünse daha fazlasını yapmaya gönüllüyüz ailece de. Yeşilist kanalı ile sesimi duyurabildiğim için mutluyum.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, İklim Değişikliği
Portakal, orada kal

İzmir'in meşhur portakal ağaçları

Kapat