Çevreye duyarlı otel nedir?

Betonlaşmanın arttığı bir ülke olan Türkiye’de; azınlık olarak, yeşil ve çevre duyarlılığını korumaya çalışan bir dönemde yaşıyoruz. Bilindiği üzere Kyoto Standartları’nın tüm dünyaca benimsendiği bir ortamda gündelik yaşantımızı oluşturan yükselen çevre duyarlılığı trendi konaklama sektörünü de etkileyen olumlu bir gelişme oldu.

Peki nedir bu ‘’Greening Hotels Project – Yeşillenen Oteller Projesi ’’?

Bu proje yeryüzünü korumak amacıyla otel işletmecilerinin kurumsal programlarında suyu ve enerjiyi depolayan, katı atıkları azaltan ve ekonomik çözümler geliştiren otelleri kapsamakta.

Tasarruf getiriyor

Yapılan araştırmalara göre otellerde kullanılan toplam suyun yüzde 45-50’sinin odalarda, otel odasında kullanılan suyun yüzde 56’sı duş ve banyoda, yüzde 25’i tuvalette, yüzde 9’u lavaboda ve yüzde 10’u temizlemede kullanılıyor.

Bunlar gerçekten çok büyük rakamlar ve tasarruf planları gerektiriyor. Elektrik kullanımını azaltmak için de LED aydınlatma sistemine geçmek iyi bir fikir olacaktır. LED aydınlatma daha uzun ömürlü ve daha az karbon salan, güvenli bir teknolojidir. Ayrıca tesis genelinde bulunan çamaşır, bulaşık makineleri veya buzdolaplarının enerji tasarruflu modellerle değiştirilmesi de fayda sağlayabilir. Ayrıca kullan-at türü malzemeler yerine yeniden kullanılabilir malzemeler tercih edilebilir. Örneğin bütün yiyecek-içecek servislerinde ve odalarda kâğıt peçeteler yerine bez mediller kullanılabilir. Odalarda paketlenmiş sabun veya küçük ambalajda şampuan veya duş jeli yerine bir sonraki müşterinin de kullanmaya devam edeceği şekilde sıvı sabun, şampuan ve duş jeli sunulabilir. Tabii bu otel tarafından dayattırılamaz ama seçme imkânı sunulabilir.

Yeşil Pazarlama uygulaması

Elbette çevreye duyarlılık prestij artırıyor, müşteri getiriyor ve maliyet düşürüyor. Bu sebeple turizm sektöründe yeni pazarlama uygulamalarında yeşil pazarlamanın yeri asla yadsınamaz. Neden yeşil pazarlama? Çünkü turizm sektöründe kızışan rekabet ve değişen tüketici profili ile taleplere yansıyor ve oteller de konum ve statülerinde değişikliğe gidiyorlar. Tüm bunların yanı sıra bu çalışmaların, pazarlama açısından da önemli bir etki yarattığı gözle görünen bir gerçek. Yeşil pazarlama kapsamında yer alan çalışmalar, bir otelin var olan kurumsal imajına güç katar.

BUNU DA OKU:  Elektrik ve su masraflarını nasıl kısabiliriz?

Bakanlık Belgesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2013’te ‘Yeşil Yıldız’ adıyla başlattığı uygulama artık ’Çevreye Duyarlı Otel’ adı altında yürütülüyor. Bakanlık 122 kriter çerçevesinde yeşil yıldız almaya hak kazanan tesislere `Çevreye Duyarlı Tesis` ibaresi veriyor.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Ar-Ge’nin derlediği bilgilere göre Çevreye Duyarlı Tesis sayısında ilk sırayı 51 otel ile Antalya aldı. İkinci sırada 10 tesis ile İstanbul yer alırken onu, 8 tesisle İzmir ve 7 tesisle Muğla takip etti. Diğer yandan, Çevreye Duyarlı Tesis sayısında öne çıkan diğer iller de; Hatay, Şanlıurfa, Ordu, Denizli, Konya olarak sıralandı.

Türkiye’de ‘Çevreye Duyarlı Otel’ Belgesi alan bazı oteller arasında Mövenpick İzmir, Radisson Blue Asia, Crystal Otelleri gibi birkaç örnek sıralayabiliriz.

Bu vesile ile şunu da hatırlatmadan geçmek istemiyorum. Doğa düşmanı olanlar, sırf kendi rantları için birçok zeytinlik ve ormanlık alanları yok edenler varken; yeşil otelciliği bilinçli olarak kendi toplumumuzun ne kadar önemseyip dikkate alacağı da aklımda bir paradoks yaratmıyor değil. Benim şahsi isteğim otellerin “Yeşil Yıldız” sertifikasını maliyet açısından almasalar dahi, yukarıdaki yazılı kriterleri yerine getirip çevreye duyarlı bir iş yapmalarıdır.

Yeşil otelciliğin yaygınlaşması dileğiyle…

Kaynaklar

http://www.dhdanismanlik.com
http://www.cevreonline.com
http://www.tuyed.org.tr
http://www.turizmgazetesi.com
http://www.go-green.ae
Resort Aylık Turizm ve Seyahat Endüstri Dergisi, Yıl:12, Ekim 2014: ‘’Çevreye Duyarlı Oteller’’ , S: 18-22

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoturizm, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar
Gıdamızın geleceği için sorumluluk alma zamanı

Nereye kadar tüketebiliriz?

Kapat