Sürdürülebilir seyahat nedir, nasıl planlanır?

Bu yaz küresel ölçekte deneyimlenen şu ana kadar görülmemiş seviyedeki rekor sıcaklıklar farklı sektörlerden profesyonellerin de iş ve gündelik hayat üzerine tekrar düşünmesini neden oldu. İnsan ve çevre sağlığını olumsuz etkileyen sıcak hava dalgalarından elbette birçok sektör de olumsuz etkilendi ve etkilenmeye devam ediyor. Turizm de bu sektörlerin başında geliyor.

Dinlenmek, eğlenmek, keşfetmek, sağlık, iş gibi çeşitli nedenlerle birçoklarımızın hayatında önemli yeri olan seyahat tercihleri de yükselen bir ivmeyle değişim göstermeye başladı. Dijital seyahat platformu Booking.com’a göre dünya çapındaki gezginlerin yüzde 53’ü gelecekte daha sürdürülebilir bir şekilde seyahat etmek istiyor. 28 ülkede 20 binden fazla gezgin arasında yapılan bu araştırmada gezginlerin yüzde 69 seyahat endüstrisinin daha sürdürülebilir seyahat seçenekleri sunmasını bekliyor ve gezginlerin yüzde 48’i aşırı kalabalıktan kaçınmak için alternatif destinasyonları ziyaret etme talebinde.

Sürdürülebilir seyahat, turizmin olumsuz etkilerini en aza indirmek ve olumlu etkilerini en üst düzeye çıkarmak amacıyla sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesi anlamına gelir.

Sürdürülebilir seyahat ama nasıl?

#1 Rotanı belirlerken popüler veya sıkça tercih edilen yerler yerine yakın çevrende olan yerleri tercih et. Uzak mesafeleri tercih etmek istersen de yine sıkça tercih edilen bir yer olmamasına özen göster.

#2 Ulaşım aracı olarak uçak yerine tren, otobüs, gemi gibi alternatifleri dene. Havacılık, küresel olarak tüm CO2 emisyonlarının yüzde 2’sinden sorumlu.

#3 Konaklama için çevre dostu yaklaşımları tercih et. Tesisteki yiyeceklerin tedariğinden orada kullanılan hijyen ürünlerine, tesisin yerel ekonomiye katkısından enerji tasarrufu yaklaşımına kadar birçok soru sana seçimin konusunda yardımcı olabilir.

#4 Alışveriş yaparken yerel, etik ve sürdürülebilir ürünleri satın al, yerel ekonomiyi güçlendir. Aynı zamanda yerel işletmelerden yapılan alışveriş ile karbon ayak izinin azalmasına da katkı sağlanır.

BUNU DA OKU:  İklim değişikliği ve duyarsızlığı yenmek

#5 Yerel halkın kültürüne saygı duy.

#6 Kıyı bölgelerini ziyaret ederken atıklarını geride bırakma. Her 10 turistten 8’i kıyı bölgelerini ziyaret ediyor ve denizlere her yıl 8 milyon ton plastik karışmasına neden oluyor.

#7 Tek kullanımlık plastiğe hayır de. Her yıl 8 milyon ton plastik okyanuslara karışıyor.

#8 Tatil öncesi alışverişini gardrobundan yap. Şayet eksik parçalar varsa takas veya ikinci el gibi yöntemleri tercih et.

Kaynak:

Booking.com

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Ekoturizm, Hayat, Kent
Madde madde Akbelen’de yaşananlar

Muğla'nın İkizköy Mahallesi'ne bağlı Akbelen mevkinde maden için istimlak edilen alandaki ormanda neler oluyor?

Kapat