Çikolatanın, sakızın cinsiyeti mi olurmuş?

Barındırdığı katkı maddeleriyle, çocuklarda şeker hastalığı, obezite gibi hastalıklara yol açabilen paketli şekerlemeler, bu kez de paketleri üzerinden ayrımcılık yapıyor. Kinder Surprise Türkiye, Kinder Joy isimli çikolatalarını kız ve oğlan çocukları için farklı renkler ve farklı oyuncaklar ile hazırladı.

Özellikle çocukları hedef aldığı için daha ağır bir mesaj içeren bu cinsiyetçi reklam kampanyası cinsiyet ve etkilerini fark edemeyecek yaş grubunda olan çocuklara toplumsal cinsiyet rol ve davranışlarını öğretme riski taşıyor.

TIKLAYIN: Bebek ürünlerindeki 5 tehlikeye dikkat edin

Bu konuda bir imza kampanyası başlatan erktolia, çocuklara cinsiyet rollerine ilişkin kalıp yargıların empoze edilmesinin, çocukların kimlik gelişimini engelleyen bir müdahale olduğunu belirtiyor ve bu pazarlama yöntemini “kabul edilemez” olarak nitelendiriyor.

Maalesef bu reklam kampanyaları oldukça fazla tepki toplamasına rağmen şirketler bu pazarlama biçimini tercih etmeye devam ediyor. Yakın zaman dünyaca ünlü sakız markası First de kadınlar ve erkekler için ayrı sakızlar üretmişti.

“Aman dikkat karışmasın”  gibi ayrımcı bir slogan ile piyasaya sunulan sakızlardan “For Him” (erkek için) yazan mavi renk ambalajlı sakız tarçın ve naneliyken “For Her” (kadın için) ibareli pembe sakız daha yumuşak ahududu ve karadut aroması içeriyordu. Karadut seven erkekler ile nane seven kadınlar “aman dikkat karışmasın” ibaresi ile kişisel tercihlerinden uzaklaştırılıyordu.

Küçük büyük şirket farketmez, bu reklam kampanyaları kadınlar için farklı konumlar ve yaşam biçimleri yansıtmaktan çok uzakta kalıyor. Kadınlar sadece “kötü kadın”, “nesne olan kadın” ya da “iyi kadın”, “anne ve iyi eş olan kadın” şeklinde yansıtılırken, kadının yaşamındaki değişmeler ve yeni sorunlar yansıtılmıyor, kadınların ne isteyeceğini onlar karar veriyor.

Kadın genellikle ev içi işlerde mutfak, banyo, temizlik, yemek yapma, çocuk bakımı, ev bakımı, evi ile ilgilenen ya da fit ve kilo verme amacı ile yanıp tutuşan bu sırada da maddi ve manevi olarak eşinden beslenen bir varlık olarak sunulmakta. Çoğunlukla medyadaki üreticilerin erkek olması ve üretimlerin erkek egemen sistem içerisinde oluşturulması medyada kadının temsili üzerinden cinsiyetçilik üretmeye devam ediyor.

BUNU DA OKU:  2017 Yabani Hayat Komedi Fotoğraf Yarışmasının en komik fotoğrafları

Türkiye’ye biraz yabancı olsa da kara mizah sevenleri favori oyunu “Cards Against Humanity” (İnsanlığa Karşı Kartlar), ürünlerdeki bu cinsiyetçiliğe karşı aynı mizah anlayışı ile geçtiğimiz günlerde bir reklam kampanyası başlattı. Reklamın sloganı şöyle: Normal oyunun aynısı, ama daha pahalı ve pembe renkte!

Reklamlar, ürün veya hizmet satışına yönelik, ticari ve profesyonel bir medya olmasının yanında, günümüz ekonomik sisteminin işleyişini sürdürmesi için fikirler üreten bir araç. Özellikle çocukları hedef alan reklamlar, somut ürün ve hizmetlerin yanında soyut duygular ve yaşam stilinin nasıl olması gerektiğini içeren mesajlar da taşıyor.

Kadınları (ve erkekleri) tek renge sıkıştırmaya, zevklerini ve tercihlerini önceden başkaları tarafından belirlemeye çalışan reklamlar, eşitlik için mücadele veren kadınlara, farklı tercihleri oldukları için hayatlarını kaybeden bireylere yapılacak en büyük hakaretlerden biri.

Kaynak:

Televizyonda Cinsiyetçilik: Reklam Filmleri Üzerinden Bir Analiz Aybike SERTTAŞ, Yrd.Doç.Dr

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Ekoloji, Genel, Gıda, Gıda Gündemi, Kent, Kurumsal Sürdürülebilirlik, Topluluklar
Güney Kutbundan kopan, İstanbul’un 4 katı büyüklüğündeki buzul hakkında bilmeniz gerekenler

Peki bu bize ne anlam ifade etmeli?

Kapat