Güney Kutbundan kopan, İstanbul’un 4 katı büyüklüğündeki buzul hakkında bilmeniz gerekenler

Milyarlarca ton ağırlığında, İstanbul’un neredeyse 4 katı büyüklüğündeki bir buzul parçası Antarktik yani Güney Kutup Bölgesi’nden koptu. Uzmanlara göre bu kutuplardan kopan en büyük parçalardan biri. Peki bu bizim için ne anlam ifade etmeli?

Her ne kadar çoğu kişide şok etkisi yaratsa da, bu biliminsanları için büyük bir sürpriz olmadı. Bunun ilk nedeni, kutupların doğal yaşam döngüsü içerisinde buz dağlarının milyonlarca yıldır kutuplardan kopup ayrılması. İkinci nedeni; 5 bin 800 kilometrekarelik Larson C adı verilen bu buzul parçasını biliminsanlarının ilk çatlağın oluştuğu 2014 yılından beridir takip ediyor olması; o yüzden uzmanlar böyle bir durumun oluşacağının farkındalardı.

TIKLAYIN: Kuzey Kutbu sıcaklık rekoru kırıyor: Doğu Anadolu bile daha soğuk

Devasa boyutlarına rağmen bu buzul parçası su seviyelerinin yükselmesine neden olmayacak, çünkü koptuğu sırada zaten Güney Okyanusu’nun üstünde duruyordu (bardak içerisindeki buz ve su ikilisi gibi). Ama bu durumun önemini azaltmıyor, zira kopan parça o kadar büyük ki, haritalar yeniden çizilmek zorunda kalacak.

Eğer aklınızdaki soru bunun nedeninin iklim değişikliği ve küresel ısınma olup olmadığı ise yalnız değilsiniz. Ama uzmanlara göre kırılmaya şimdilik küresel ısınmanın sebebiyet verdiğine dair kesin bir kanıt yok. Bununla beraber geride kalan buzul parçasının boyutları şimdiye kadar kayıt edilen rakamların en düşük seviyelerinde ve bunun sebebinin küresel ısınma olduğuna dair kanıtlar oldukça güçlü.

Biliminsanları aynı zamanda bu kırılmanın geride kalan karasal buzulu yerinden oynatacağını düşünüyor ve bu buz parçaları yerinden oynarsa sonuçlar çok da iyi olmayacak.

Uzman raporları bize merak edecek bir şey olmadığını söylese de, bu derece büyüklükte olan buzul kırılmaları bize doğanın hassas dengesini ve küresel iklim değişikliğinin korkutucu sonuçlarını hatırlatan uyarılardan biri.

Kaynak: MindBodyGreen

BUNU DA OKU:  Etik, uzun ömürlü, tamir edilebilir telefon: Fairphone
Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, İklim Değişikliği
Kaçırmayın: Gündönümü Çiftliği’nde Doğal Sıva Atölyesi

Geçtiğimiz yıl Çerkezköy'de Tezekevleri projesini tasarlayan ve yöneten doğal inşaatçı ve mimarlar önümüzdeki ay aysunthesütçü'nin Gündönümü Çiftliği'ne konuk oluyor. Çiftlikte...

Kapat