Çocuk şampuanlarındaki 5 tehlike

Kullandığımız ürünlerde ve tükettiğimiz gıdada kimyasalların arttığını gördükçe, çoğumuz bilhassa çocuklarımıza kimyasal içermeyen ürünler arıyoruz. Kimyasalların insan vücuduna etkileri için yapılan labarotuvar araştırmaları, genellikle 18 yaş üstü ve sağlıklı kişiler üzerinde yapıldığından bu maddelerin yeni doğan, gelişme çağında olan, hasta ve yaşlıların üzerinde nasıl bir etkisi olduğu bilinmiyor. Kaldı ki bu grup çok daha hassas. Günlük kullanılan kozmetik ürünlerinde de durum farklı değil.

Kullandığımız kozmetik ürünlerinin %60’ı derimiz tarafından emiliyor. Dolayısıyla çocuğunuz için kozmetik ürün seçimi yaparken bazı noktalara dikkat etmenizi ve etiket okumanızı tavsiye ediyoruz.

Temizlik için kullandığımız olmazsa olmaz bu tarz ürünler, içlerinde barındırdıkları maddelerden dolayı, vücuttaki toksinlerle alerjik reaksiyona giriyorlar. İçlerinde sentetik ve kimyasalların da bulunduğu hızlı tüketim ürünleri, size kendinizi ne kadar güzel hissettirse de, masum değiller. Burada kendiniz ve çevreniz, özellikle çocuğunuz için bilmeniz gereken önemli bilgiler var.

6565566565

Aşağıdaki maddeler uzun vadede ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek nitelikte. Özellikle sentetik maddelerin çocuklarda gelişim hormonlarını etkilediği bilgisine ulaşılıyor. Üstelik sadece tene temas edişiyle değil, aromalardan salınan koku, solunum yollarında hastalıklara ve rahatsızlıklara yol açıyor.

Migren ve kronik baş ağrıları bu sonuçlardan yalnızca bazıları. Çocuklara yarardan çok zarar veren bu ürünlerin yerine organik, doğal içerikli şampuan ve bakım ürünlerini tercih etmeniz için birçok sebep ve olanak var. Ama ilk olarak bu konuda üstünüze düşen görev tüketici olarak, ürünlerindeki içerikleri tanımanız.

İşte gözünüzden kaçmaması gereken 5 madde:

1. Sodyum loril sülfat (SLS)

Deterjan, şampuan, vücut losyonları, nemlendiriciler ve diş macunlarında bulunur. Kozmetik ürünlerinde kullanılan bir numaralı etken maddedir.

Yan etkileri: Gözü zedeler, cildi tahriş eder, depresyona ve solunum problemlerine yol açar. Saç dökülmesine, karaciğer-kalp-beyinde hasara, hayvanlarda ise ölüme sebep verir. Egzama, ağız ülseri, mide ve bağırsak kanamalarına yol açtığı gözlemlenmiştir.

BUNU DA OKU:  Endüstriyel pamuktan uzak durmak için 5 neden

2. Sodyum loril eter sülfat

Şampuanlar ve bakım ürünlerinde bulunur en çok tahriş ederek vücuda zarar verir. Ayrıyetten, günlük vücut fonksiyonlarını sağlayan mekanizmaya zarar verebilir. Hormonlara zararlı olduğu ve üreme sağlığını etkilediği bilinir.

43534534(8)

3. Sodyum hidroksit

Saçları düzleştiren veya değişik özellikler gösteren saç bakım ürünlerinde bulunur. Kesinlikle çocuklar için uygun değildir. Çok güçlü bir kimyasaldır. Aynı zamanda temizlik malzemelerinde de kullanılır. Mide bulantılarına yutkunma zorluklarına ve solunum sorunlarına neden olur. Cildi tahriş eder. Maruz kalınması tehlikeli bir maddedir.

4. Sodium coceth sülfat

Yağ asitlerinden üretilmiş sentetik bir deterjan niteliğindedir. Etilen oksit katılarak modifiye edilir. Şampuanların köpürmesini sağlar. Bebek şampuanlarında kullanılır. Bunun zararı sentetik olmasından kaynaklıdır. Gözlere ve deriye zararlıdır.

43534534534(4)

5. Ethylparaben

Kozmetik sektöründe düşük maliyetli olmasından dolayı kullanılan, paraben sınıfına ait, benzoik asit türevidir. Saça zarar vermekle birlikte, deride ileri derecede tahriş ve alerjiye neden olabilir. Kanser ile olan bağı araştırılmakta, Hayatınızdan çıkarmanız gereken bir numaralı madde.

Eğer yukarıdaki maddelerden birkaçı etikette belirtiliyorsa, ürünü kullanmamak için geçerli bir sebebiniz var demektir. Çocukların büyüme ve gelişim çağlarına olumsuz etkiler yaratabilecek bu ürünleri, organik ve yapımı doğal olan ürünlerle değiştirebilirsiniz.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Sağlık
Çocuğunuzun ufkunu açacak 5 öneri

Çocuğunuzu ona önerilerde bulunarak hayal gücüyle başbaşa bırakın. Yapraklar, taş, toprak gibi doğal malzemeler içindeki sanatçıyı açığa çıkarmasına yardımcı olacaktır.

Kapat