Çocuklarınızla beraber yapabileceğiniz 6 kolay eko-aktivite

Çevreci yaşam dendiğinde bizde genellikle geri dönüşüm ve organik beslenme – haklı sebeplerden dolayı- akla gelse de, gene de ailenizin hayatına katabileceğiniz çokça doğa dostu seçenek var. Biz de aşağıda çocuklarınızla beraber yapabileceğiniz, belki de daha önce düşünmediğiniz, 6 seçeneği size sunduk.

1. Doğa dostu diş macununa geçiş yapın

213232

(Fotoğraf: Organik Anne)

Her gün üç defa diş fırçalamak gibi rutin görünen bir işlem aslında hem doğaya hem de sağlınıza zarar veren durumlar yaratıyor. Markette bulunan diş macunları beyin ve sinir sistemini etkileyebilen, iç salgı bezlerinin düzensiz çalışmasını ve hatta kanserle ilişkilendirilmiş Sodyum lauril sülfat ve daha önce de hakkında yazdığımız florür içerdiğinden, kendi diş macunumuzu kendimiz yapmak hem eğlenceli hem de zekice bir eko-hareket olabilir.

Bunun için ise size yapımı ise oldukça kolay ve tadı kalsiyum karbonatla yapılan diş macunlara göre daha güzel olan, Organik Anne‘nin doğal diş macununu öneriyoruz.

2. “Elektriksiz gün”ünüz olsun

75675

Artık yavaş yavaş teknoloji bağımlısı olduğumuz şu günlerde, hayatı yavaşlatan ve aile bağlarını güçlendiren kısa bir mola vermek, gerçekten ferahlatıcı bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Ama şimdiden uyaralım, “elektriksiz gün” televizyonsuz, bilgisayarsız ve hatta ve hatta cep telefonsuz bir gün demek.

Dikkat dağıtan teknolojik aletler olmadan ailenizle beraber oynanan tavla, Monopoly gibi oyunlar, beraber okunan kitaplar, doğada uzun yürüyüşler ve hatta aile dostlarıyla beraber yenilen yemeklerin zevkine varınca, hayatınızda daha da fazla “elektriksiz gün” olsun isteyebilirsiniz.

3. Çocuklarınızın en beğendiği giysisini giymesine izin verin

23423(3)

Çocuklar en beğendiği elbiseleri her zaman arka arkaya giymek ister, peki bunda bir problem var mı? Genellikle kirli sepetine atılan elbiseler oldukça iyi görünüp, sadece bir kez giyilmiş oluyor.

BUNU DA OKU:  Çamaşırlarını doğa dostu yıkamak isteyenler için 5 tüyo

Ama daha ter kokusu olmayan çocuklarımızın elbiselerini üst üste yıkayarak neden daha fazla zaman ve enerji harcayalım ki? Emin olun hem çamaşır makineniz, hem de çocuklarınız bu işe çok sevinecek. Buna ek olarak giysileri daha az yıkamak onların ömürlerini uzatmaya da yarıyor.

Bunun için çocuklarınıza giysileri üç kez giydikten sonra kirli sepetine atmaya dayalı, üç gün kuralını koyabilirsiniz. Çocuklarınızın temiz iç çamaşırı olduğu sürece dert etmeniz gereken hiç bir şey yok.

4. Yaratıcılığınızı çöpten çıkarın

4342423

Bu birazcık basmakalıp olsa da, çocukların oyuncakları ile değil de onunla beraber gelen kutusuyla daha fazla ilgilendiğine inanan bir eko-hareket. Oyuncakların kutularının, çocuklar tarafından bir kaleye, bir eve hatta çok yaratıcı durumlarda Taj Mahal’e dönme olasılığını küçümsememek lazım. Oyuncak paketlerinin dışında, tuvalet kağıtlarının içi oyuncak bebekler için kirli sepeti, mendil kutuları ise muhteşem yataklar olarak çocukların oyun dünyasına katılabiliyor.

Paketi bir oyuncağa dönüştürerek, hem çöplüğe başka bir şey daha gitmesini engellemiş, hem de genç beyinlerin canlanmasına katkı sağlamış oluyoruz.

5. Çevreci bir kuruma ailecek destek verin

543534543

Çocuklarınızı bağışta bulunacağı çevreci bir derneğe beraber gidip, çocuğunuzun da ilgileneceği farklı bir dünyayı ve ona nasıl katkı sağlayabileceğini farklı insanlar ile beraber öğrenebileceği bir kurum ona çok yararlı bir etki sağlayacak ve hatta tekrar oraya gitmek için çokça da rahatsız edecektir.

Gidebileceğiniz bir çok kurum var, size sağladığımız rehberden birini seçip oradan başlayabilirsiniz.

6. Dondurmanızı külahı ile yiyin

34543534534(1)

Marketteki petrol bazlı polistren içeren, geri dönüşümü oldukça zor plastik kaplı dondurmaları seçmek yerine, zaten çocuğunuzun da isteyeceği dondurma külahını evde yapıp, bunu beraber zaman geçireceğiniz bir eğlenceye çevirebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Sabancı Üniversitesi'nde geri dönüşüm hareketi: SugoesGreen

Ev yapımı dondurma külahı:
İçindekiler:

Yarım bardak öğütülmüş badem
Çeyrek bardak un
Yarım bardak şeker
Çeyrek çay kaşığı tuz
2 büyük yumurtanın beyazı
Çeyrek çay kaşığı badem yağı
Yarım çay kaşığı su
5 yemek kaşığı eritilmiş tuzsuz tereyağ

Kullanılıcak Ürünler:

4 adet metal korne kabı
Kalın yağlı kağıt

1. Ocağınızı 15 dereceye önceden ısıtıp, kalın yağlı kağıdınızı fırın tepsine yayın.

2. Bademlerinizi olabildiğince iyi öğütüp bir kaba koyduktan sonra, ince bir elekte un, şeker ve tuz ile eleyin.

3. Ayrı bir kapta yumurta beyazlarını, su ve badem yağı yavaşça çırpın ve daha sonra iyice karışana kadar unlu karışımı tereyağ ile ekleyin.Karışım çırpıcıdan yavaşça akmalı, yemek kaşığında şeklini korumalı. Eğer çok cıvık ise 5 dakika buzdolabına koyabilirsiniz.

4. İki yemek kaşığı karışımı yağlı kağıdınızın üstüne koyup, kaşığın arkası ile 15 cm’lik daireye eşitçe, yarı şeffaf olacak şekilde dışarıya doğru yayın. Karışımda küçük toplanmalar ve yağlı kağıtıtta kırışıklık olmamalı.

5. Fırınınızın orta katına koyup, pişirmenin yarısına doğru, bir yüzü sarımsı kahverengi bir renk aldıktan sonra diğer yüzünü çevirin. Eğer ince bir tepsi kullanıyorsanız 8-10 dakika, eğer kalınca bir tepsi kullanıyıyorsanız 18-20 dakika sürebilir.

6. Tepsiyi fırından çıkarın, spatulayı ilk çöreğin altına yavaşça kaydırıp, yağlı kağıttan ayırın.

7. Metal konilerden birini çöreğin ortasına getirip, spatula ile bir tarafından kaldırıp koniye sarın.

8. Parmaklarınızı (dikkat, sıcak!) ya da spatulayı kullanarak, katlı yeri aşağı gelecek şekilde sarıp en az 10 saniye katılaşana kadar tutun. Daha sonra diğer çörekler için tekrarlayın. Yumuşaması için diğer çöreği 15-30 saniye fırında yeniden ısıtabilirsiniz.

9. Yapmış olduğunuz külahları küçük bir bardağın içine soğuyana kadar koyabilirsiniz. Bu zamanda da kalan karışımızla diğer iki külahınızı aynı adımları izleyerek hazırlayabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Ben bunu çocuklarıma nasıl anlatacağım?

“Kendi külahımızı, kendimiz hazırlarız” fikrini ise diğer satın aldığınız ve yediğiniz ürünlere uygulayıp, daha az paket kağıdı harcayan ürünleri seçebilirsiniz. Bu da daha az malzemenin yıkanması ve çöpe gitmesi demektir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Beslenme, Çocuk ve Bebek, Eğitim, Giyim, Oyuncak, Sağlık
Çocuğunuz için pekmezli kurabiye

Ambalajlı ve sağlıksız yiyecekler yerine sağlıklı ve lezzetli pekmezli kurabiye.

Kapat