Şehre bisiklet gelsin

Şehre güvenli bisiklet yolları yapılsın diyoruz, daha çok insan bisiklete binsin istiyoruz, bisiklet yollarını yayalar işgal etmesin diye isyan ediyoruz ve bisikleti çok seviyoruz ama birçoğumuz için bisiklete binmek ne yazık ki hobi olmaktan öteye gidemiyor.

Bunun elbette birçok nedeni var. İstanbul göz önünde bulundurulduğunda akla gelen ilk sebep genelde coğrafi imkânsızlıklar oluyor. İş merkezleri genelde Levent, Maslak, Zincirlikuyu gibi tepelik alanlarda bulunuyor. Bunun yanında trafiğe bırakın bisikletle motosikletle bile çıkmak oldukça tehlikeli. Günün neredeyse 24 saati yoğun olan trafikte çift tekerlekli araçlarla manevra yapmak bir hayli güç. Bisiklet park edecek alan neredeyse hiç yok. Toplu taşımaya bisikletle binmek problem yaratıyor vs. Örnekler çoğaltılabilir.

Peki bu olumsuzlukları kabul edip ‘her şeyi devletten beklemek’ mi çözüm? ‘Hayır değil’ diyenler bu hafta sonu TAK’da düzenlenen Bicycle Hack‘de buluşuyor. Tüm hafta sonu devam edecek buluşmada günlük hayatta bisiklet kullanan ya da kullanmak isteyen insanların sorunları için bütünlüklü çözümler tartışılacak.

Şehre bisiklet gelsin

Etkinliğe katılmak, sizin gibi bisikletli bir hayat düşleyenlerle tanışmak, aklınıza gelen çözüm önerilerini dile getirmek ve başkalarının fikirlerini dinleyip ortak çözümler oluşturmak isteyenler için detaylar aşağıda.

Cyclehack Nedir?

Cyclehack kentte bisiklete karşı varolan bariyerleri kaldırmayı, elle tutulur çözümler üretilmesini ve kentsel prototipler oluşturulmasını amaçlayan bir etkinliktir. Günlük hayatta bisiklet kullanan ya da kullanmak isteyen insanların sorunları için bütünlüklü çözümler sunmayı amaçlar.

2015’te dünyada 35 şehir ile aynı anda ve etkileşimli olarak Cyclehack Kadıköy, İstanbul’da düzenlenecek.

Nasıl işliyor?

Cyclehack’te çok farklı kesimlerden insanlar bir araya gelip fikirlerini gerçeğe dönüştürüyorlar. Etkinlikten önce topladığımız bisiklet önündeki bariyerleri cuma akşamı tartışmaya açacağız, sonra gruplar oluşturup bu sorunlar üzerinde çalışacağız. İsteyen herkes gönüllü olarak bu çalışmalarda yer alabilecek. Bunun sonunda da Pazar gecesi davetlilerimize sunabileceğimiz her grup için birer prototip çıkartmayı hedefliyoruz. Detaylı programı aşağıda bulabilrisiniz.

BUNU DA OKU:  2015'in en beğenilen 9 infografiği

Bir Cyclehack fikrim olması zorunlu mu?

Hayır. Daha önceden belirlenmiş fikirler üzerine çalışabilir, fikirleri geliştirmek için diğer takımlara katılabilirsiniz.

Kodlama bilgim yok, bu etkinliğin benim için olduğuna emin miyiz?

Eminiz. Her ne kadar hack sözcüğü bilgisayar yazılımlarını çağrıştırsa da bisikletin önündeki engelleri kaldıracak her fikre ve uygulamaya açık bir etkinlik. Gönüllü olarak 3 gün boyunca etkinliğe katılacak mentorlar da fikirlerin uygulanması aşamasında yol gösterici olacak. O yüzden evet bu etkinlik tam da sizin için.

Gelirken ne getirmeliyim?

Eğer Cumartes’ gecesini TAK’ta geçirmek istiyorsanız uyku tulumunuz da dahil ihtiyacınız olan eşyayı getirebilirsiniz. Ayrıca fikrinizi geliştirmek için lazım olabileceğini düşündüğünüz tüm araçları da getirmeniz çalışmalarımıza hız kazandırabilir.

Cyclehack sonunda bir ödül verilecek mi?

En büyük ödül şehirde bir nebze olsun kolayca bisiklete binebilmemizi sağlayacak fikirler ve uygulamaların ortaya çıkması olacak.

Peki ya yemek?

Etkinlik boyunca çay-kahve, atıştırmalık yiyecekler bulunacak. Bunun ortaklaşa gerçekleştireceğimiz bir etkinlik olmasını istiyoruz. TAK’ın mutfağında çay-kahve demlemek de, evden kek, kurabiye getirmek de serbest. İsteyen katılımcılar öğle ve akşam yemekleri Yeldeğirmeni’ndeki mekanlarda yiyebilecekler.

Etkinlikle ilgili sorularınızı ve önerilerinizi cyclehackistanbul@gmail.com adresine gönderebilirsiniz.

Basşvurular buradan yapılıyor, facebook sayfası ise burada.

Herkese iyi eğlenceler.

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Etkinlikler, Kent, Sanat ve Tasarım
8bin100’ün ilk adımı: Gündönümü Çiftliği

Ekolojik, ekonomik ve sosyal alanda onarılmış, sürdürülebilinir barış dolu bir dünya gayesi ile yola çıkan 8bin100 projesi, 81 ilde, her...

Kapat