Daha iyi bir dünya için: Sürdürülebilir kot üretimi

Moda dünyası, trendlerin ve sezonların peşinden milyonları sürüklerken bir yandan da tekstilde ağır ama emin adımlar ile doğayı ve dünyayı düşünen teknolojiler ve yenilikler de yeşeriyor. Çarkları tersine çevirmek, bir yandan tüketirken bir yandan da dünyayı iyileştirmek mümkün mü?

214234

Bu yazımızda denim alanında dünyada ne gibi sürdürülebilir gelişmeler yaşandığını mercek altına alacağız. Kısaca denimin sözlük anlamından bahsetmek gerekirse, denim aslında kot kumaşının teknik ve global adıdır. Kökeni Fransa’nın De’Nimmes şehrinden geliyor, çünkü kumaşın indigo ile buluşmadan önceki ham hali ilk defa bu şehirde üretilmiş. Kot kelimesine gelince; onunda keyifli bir hikayesi var. Kot, adını Türkiye’ye ilk defa kumaşı getiren Muhteşem Kot’un soyadından almış.

Denim ürünler birçok yıkama işlemine tabii tutuluyor, giysilerin renkleri açılıp üzerindeki efektler çoğaldıkça işlem sayısı artarken kullanılan su ve enerji miktarı da aynı oranda artıyor, bu sebeple denim dünyası su ve enerji tüketimini yavaşlatmanın yollarını arıyor.

Su kullanımı azaltıcı yeniliklerden bir tanesi ozon teknolojisi: Bu teknoloji ile yıkama ve ağartcı kullanmadan renk açma yapılabiliyor. Levi’s markasına ait Waterless serisi bu yöntemle yapılmış ürünlerden oluşuyor. 2011 yılından beri devam eden Waterless projesi ile 1 milyar litre su kurtarılmış, şu an üretimin yüzde 25’i bu proses ile üretilirken, 2020 ‘de tüm ürünlerin yüzde sekseninin bu proses ile üretilmesi amaçlanıyor. Patagonia isimli şirket ise denim pantalonlarını yıkamayarak ham halindeki rengini koruyarak, su kullanımına dur demiş.

546654465

Bir başka öncü marka ise Tükiye’den İsko Denim, inovasyon konusundaki öncü duruşu ve denim kumaş konusundaki derin mirası ile yakınlarda Earth Fit adı ile çıkardıkları kumaş serisi ile kumaş üretiminin tüm aşamasında doğa ile dost uygulamalar kullanırken, su, enerji ve kimyasal kullanımında yüksek oranda azaltma sağlayacak. Bu kumaş serisi ile üretimde, %40 su kurtarılırken, enerji ve kimyasal kullanımında %30 azalma sağlanıyor. Ayrıca üretimlerinin %10’unu geri dönüşümlü denime ayırırken, CO2 emisyonunda %60 azaltma sağlıyorlar. Doğayı düşünen ve bu yönde ürün üretme sorumluluğu alan marka ve ürünlerin daha da çoğalması bizi sevindiriyor.

BUNU DA OKU:  Şimdi kompost yapmanın tam zamanı

Bir başka yeşil ürün ise organik denim, pamuğun üretiminden boyanmasına kadar tüm süreç ekolojik standartlara göre belirleniyor. Organik denim üretiminin yapılacağı toprakta en az üç sene kimyasal kullanılmamış olması gerekiyor. Üretim esnasında hiçbir tekstil kimyasalının kullanılmaması ve ipliğin boyanmasında doğa ile dost boyar maddeler kullanılması organik denimin diğer özellikleri. Ayrıca tüm bu özellikler kumaş sertifikaları ile belgeleniyor.

Geri dönüştürülmüş denim, bir başka sürdürülebilir ürün, fabrikadaki üretim kumaş artıklarından, iplik artıklarından yada eski denim ürünlerden elde edilen atıkların çözülmesi ve iplik haline getirilip tekrar denime dönüştürülmesi ile elde ediliyor. Nudie Jeans, Loomstate ve Huit Denim organik denim ve geri dönüşümlü denim ürünler konusunda öncü markalar.

Denim, yıkama yöntemleri ve boyama teknikleri sebebi ile doğaya olan duyarlılığın en üst noktada olması gerekli olan bir tekstil dalı. Bu sebeple yapılan tüm yeşil dönüşümler ve gelişmelerin daha da artması ve bu çalışmaların duyulması için talebin artması gerekiyor. Organik, geri dönüşümlü ve sürdürülebilir denim üretim yöntemleri ile üretilen giysileri kullanarak doğayı korurken pozitif bir dönüşümünde parçası olmanın mutluluğunu yaşayabilirsiniz.

Kaynaklar:
http://www.levistrauss.com/sustainability/products/waterless/
http://www.jeanologia.com/
http://www.isko.com.tr/news/isko-is-certified-by-nordic-swan-ecolabel/

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Nermin Köse

2009 yılında İstanbul’da kurulan tekstil alanında tasarım ve sürdürlebilirlik danışmanlığı veren, Creatrix Danışmanlık firmasının kurucusudur. Danışmanlık firmasının hizmetleri kapsamında kumaşve konfeksiyon firmalarına konsept geliştirme koleksiyon hazırlama ve yaratıcı marka yönetimi sürdürülebilir tasarım ve marka yönetimi konusunda destek vermektedir. Away Wear giyim markasının kurucusudur. Away Wear tırmanış ve bisiklet aktivitelerinden ilham alarak doğada ve şehirde giyilebilecek sorumlu üretim anlayışı ile hazırlanmış ürünler sunar. Wear Global Magazine dergisinin Denim ve Sürdürülebilirlik editörlüğünü üstlenmektedir. Sürdürülebilir moda alanında çalışmalar yürüten Sürdürülebilir Moda Platformu ve Notion Kolektif kurucu üyesidir. Eğitimini Marmara Üniversitesi Ekonometri, Lasalle Akademi ve Central Saint Martin’de tamamlamıştır.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Geri Dönüşüm, Hayat, Moda
Mucizevi bitki aloe veranın 8 yararı

Çin’in binlerce yıllık bitkisel tıp kültürünün en fazla kullanılan bitkilerinden biri olan Aloe Vera, birçok konuda bize sağlık veriyor.

Kapat