Denizlerin Koruyucuları” Deniz Kaplumbağaları hakkında şaşırtıcı gerçekler

Dünya Deniz Kaplumbağaları Günü, bu yıl “Kaplumbağalar: Okyanusların Koruyucuları” teması ile 16 Haziran’da kutlanıyor. Bu tema ile deniz kaplumbağalarının deniz ekosistemlerinin dengesini ve sağlığını korumadaki önemi vurgulanmaktadır. Aynı zamanda kirlilik, ekosistem tahribatı, iklim değişikliği ve yasa dışı vahşi yaşam ticareti nedeniyle de deniz kaplumbağalarının yaşamlarının nasıl olumsuz etkilediğine de değinilmiştir.

Bir canlıyı ne kadar tanırsak onu daha iyi anlamak ve yaşam sürecine destek olabilmek için bir adım atmamız o kadar kolay olur.

Deniz kaplumbağalarına dair 10 özelliği yakından bakalım

#1 Deniz kaplumbağaları son 110 milyon yıldır dünya okyanuslarında yaşıyor.
#2 Deniz kaplumbağalarının yaşının tam olarak belirlenmesi zordur. Ortalama ömürlerinin 50 yıl ve daha fazla olduğunu bilinmektedir.

#3 Deniz kaplumbağaları yaşamları boyunca binlerce kilometre yol alır. Bir dişi deniz kaplumbağasının Endonezya’daki Papua’dan Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeybatı kıyısına Pasifik Okyanusu boyunca 12 bin milden (yaklaşık 20 bin km) fazla gidiş-dönüş mesafe katettiği kaydedildi.

#4 Deniz kaplumbağaları kabuklarının içine çekilmez. Bu nedenle hassasiyetleri kara kaplumbağalarına göre daha fazladır.

#5 Kum sıcaklığı deniz kaplumbağalarının yavrularının cinsiyetini belirlediği için çok önemlidir. Daha soğuk kuluçka sıcakları erkeklerin, daha sıcak kuluçka sıcaklıkları dişilerin doğumuna neden olur.

#6 Dişi deniz kaplumbağaları yuva yapmak için yumurtadan çıktıkları kumsala geri döner. Deniz kaplumbağalarının şaşırtıcı yön bulma yetenekleri, Dünyanın manyetik alanlarına olan duyarlılıklarından gelir.

#7 Deniz kaplumbağaları mercan resiflerindeki deniz çayırı yataklarında ve deniz süngerlerinde otlayarak aşırı büyümeyi önler. Bu sayede mercan resiflerinin sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesine destek olurlar.

#8 Deniz kaplumbağası yavrularından geride kalan yumurta kabukları ve yumurtadan çıkmamış yumurtalar, kumulları stabilize eden ve kıyı erozyonunu önlemeye yardımcı olan sahil otları gibi kumul bitki örtüsünü besleyen önemli besinler sağlar. Deniz kaplumbağaları midye ve diğer küçük kabuklular, remoralar, algler ve diyatomların bir yerden bir yere taşınmasına yardımcı olur. Ayrıca birçok yerli kültür deniz kaplumbağalarına saygı duyar ve onları ataları olarak onurlandır.

BUNU DA OKU:  Yenilenebilir enerjiye geçmek için 4 önemli sebep

#9 1000 deniz kaplumbağası yumurtasından sadece 1’inin yetişkinliğe kadar hayatta kalacağı tahmin edilmektedir. Kumsallardaki kirlilik miktarı, kıyı bölgelerdeki kontrolsüz turizm ve yapılaşma yavruların denize ulaşmasını engeller.

#10 Tüm dünyadaki 7 deniz kaplumbağası türünden 6’sı “tehdit altında” olarak sınıflandırılmıştır. Denizlerdeki plastik kirliliği, balıkçılık faaliyetleri, iklim krizi kaynaklı yükselen su sıcaklıkları ve değişen akıntı, üreme döngüleri için geldikleri kumsallardaki kirlilik, ışık ve gürültü kirliliği, kıyı bölgelerdeki kontrolsüz turizm ve yapılaşma gibi birçok neden bu canlıların nesilleri tehdit etmektedir.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Ayça Ceylan

Performans sanatçısı, sürdürülebilirlik yazarı ve Body in Perform’un kurucusu Ayça Ceylan; karşılaştırmalı mitoloji,  dans, psikoloji, herbalizm, edebiyat ve teknoloji gibi disiplinleri bir arada kullanarak algılama süreçlerimiz hakkında  mekana özgü performanslar üretmektedir. Performanslarında bedenin ve mekanın birbirini nasıl inşa ettiği,  onarım, beden politikaları ve türlerarası çeşitlilik üzerine araştırmalar yapar. Ceylan, performanslarında ve  atölyelerinde sanat alanları haricinde arketipsel hafızayı etkileyecek kamusal alan, terkedilmiş alan, doğa ve antik  kent gibi birçok alanı tercih eder. Ritueller, tanrıça kültleri, sembolizm ve doğa ile uyumlanmak en büyük  destekçilerindendir. Üretimlerinde canlı sanat, video, fotoğraf, yerleştirme ve sanatçı kitabı gibi araçları kullanır. Ceylan; Türkiye, Japonya, Hindistan, ABD ve İngiltere’de birçok sanat alanında performanslar gerçekleştirmiş,  atölyeler düzenlemiş ve konuk sanatçı programlarına davet edilmiştir. Ayrıca Duru, Reflect Studio, Mesele Slow  Design ve Giyi gibi sürdürülebilir markalarla performatif işbirlikleri yapmıştır. Ceylan, Milliyet Sanat’ta sanat  yazarlığı yaptı. Cumhuriyet Gazetesi Pazar Eki’nde “Dairesel Flora” köşesiyle çevre yazarlığı yapmaktadır.  Performans belgeleri bazı özel sanat koleksiyonlarında bulunmaktadır.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Banner Right Side, Ekoloji, Genel, Hayvanlar
Gezegen sekiz kritik eşiğin yedisini aştı

Dünyanın refahına ilişkin yapılan bilimsel bir çalışmaya göre, insan faaliyetleri nedeniyle gezegen, güvenlik ve adaletie dair yeni belirlenen sekiz göstergeden...

Kapat