Nisanda da durum değişmedi: Dünya 7 aydır sıcaklık rekoru kırıyor

Geride bıraktığımız Nisan ayı, şu ana kadar ölçülmüş en sıcak Nisan ayı oldu. Yalnız bu çok şaşırtıcı olmadı, çünkü Dünya’mız son 7 aydır arka arkaya “en sıcak ay” rekorlarını kırmayı sürdürüyor.

234567

Yalnız bu “rekorların” şöyle bir farkı var; daha önceki rekorlara göre bu son 7 ay ortalama sıcaklıktan en fazla uzaklaşmış aylar. Bu 7 ay ortalama sıcaklıklardan en az 1 derece daha fazla. Sadece 1 derece diyip geçmeyin, dünyanın kliması kuzey kutbunun buz oranını %15, mısır ve buğday üretimini %10 oranında azaltacak bu değişikliği, daha önceden hazırladığımız içeriğimizde detaylı bir şekilde inceleyebilrisiniz.

NASA’nın açıkladığı bu rakamlar, 2016 yıının gelmiş geçmiş en sıcak yıl olma olasılığını daha da arttırıyor, hem de çok büyük bir farkla. Çünkü rekoru elinden alınan en sıcak Nisan, 2010 yılına aitti ve ortalama sıcaklıktan sadece 0,87 derece yüksekteydi. 2016 Nisanı ise 1,11 derece fark ile küresel anlamda çok büyük değişikliklerin habercisi, zira Mayıs ayı da çok iyi gitmemekte.

Daha önce de sıcaklık rekorunu elinde barındıran Hindistan’ın Racastan eyaletindeki Phalodi şehri, 51 dereceye ulaşarak, Asya kıtasından ölçülmüş en yüksek sıcaklık oldu. Durum öyle kötü durumdaki, Hindistanlı yetkililer yangın çıkma ihtimaline karşı gündüz yemek pişirmeyi yasaklamış durumda. Şimdiden yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği bu sıcak hava dalgasının binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 2015 yılına göre daha kötü olması bekleniyor.

INDIA-WEATHER

2016 yılının en sıcak yıllardan olmasının sebeplerinden biri ise El Nino. Pasifik okyanusundan gelen sıcak sular, küresel akıntılarla beraber sıcaklığın da artmasına yol açıyor. Avustralya’da bulunan İklim Sistemleri Bilimi Merkezi direktörü Andy Pitman ise, iklim bilimcilerinin 1980’li yıllardan beri bu durum hakkında kamuoyunu uyardıklarını ve 2000’lerden beri de kesin kanıtlara ulaşıldığını belirtiyor.

BUNU DA OKU:  Bu da onaylandı: Ormanlara enerji santrali ve yol izni

Pitman şaşırdığı tek şeyin Paris anlaşmalarında hedeflenen 1,5 derecelik küresel sıcaklık artışı kısıtlaması olduğunu belirtiyor. Pitman’a göre tüm sera gzı salımları şu an dursa küresel sıcaklık 1,5 dereceden daha fazla, hatta 2 derece artmış olacak.

Bu sıcaklık artışları küresel ekosistemleri de geri dönülemez bir şekilde etkliyor. Avustralya’da bulunan Büyük Set Resifi 2,300 km’ye ulaşan uzunluğu ile herkesi büyülemekte ama küresel sıcaklık artışı bu resifin %93’ünün okyanustaki asitlenmeden dolayı etkilenmesine ve giderek küçülmesine yol açıyor.

321423564578

Yapılan son ölçümlerde 350 ppm olması gereken havadaki karbon oranının, şu an 400 ppm seviyesine ulaşmış olması ise El Nino’yu dengeleyen La Nina’nın okyanusları soğutmasını engellemekte ve maalesef bu da 2016’nın en sıcak yıl rekorunu çok uzun süre elinde tutamayacağının habercisi gibi.

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Görkem Gömeç

Boğaziçi Üniversitesi ve SUNY Binghamton'da Küresel ve Uluslararası İlişkilerden sonra İsveç'te Uppsala Üniversitesi'nde Sürdürülebilirlik üzerine master yaptı. Teknoloji, kitlesel değişim ve akıllı politikalar ile çözümler bulabileceğimize inanıyor.

Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Ekoloji, Genel, İklim Değişikliği
Topraksız Tarım, hem de yanı başımızda: EK BİÇ YE İÇ’in akuaponik havuzu

Dünya Barış Parkındaki bir Süs Havuzu’nu üretken bir Akuaponik Bahçeye dönüştürdü

Kapat