Dilovası’ndaki tek orman çöp toplama alanı yapılmasın!

Dilovası’nda yaşam gittikçe zorlaşıyor. Geçtiğimiz yıllarda sanayinin bölgedeki insan sağlığını ne denli olumsuz etkilediğine dair Onur Hamzaoğlu’nun oldukça ses getiren çalışma ve araştırmalarının ardından şimdi de tek ormanlık alanın çöp toplama alanı olması gündemde. Avukat Aslı Karataş’ın Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Dilovası Belediyesi’ni muhatap alan imza kampanyasını sizlerle paylaşıyoruz.

XvOQUTTEwDFmctG-1600x900-noPad

Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi, Dilovası, Köseler Köyü‘nde yer alan 1.519.000 metre karelik bir orman alanını yok ederek çöplük haline getirecek bir karar aldı ve proje web sayfasında 16.12.2014 tarihinde yayımlandı.

“Proje alanının tamamı orman olup, çevresinde turizm ve rekreasyon alanları yoktur.” sözcükleri ile yapılan giriş dahi, projedeki ibretlik yaklaşımı açıklamaktadır. Temiz çevre hakkı Anayasal güvence altında korunan bir haktır. 6831 sayılı Orman Kanunu orman varlığını korumaya aldığı halde, kanuna aykırı şekilde proje hazırlanmıştır.

Orman Kanunu uyarınca orman arazine katı atık bertaraf tesisi yapılabilmesi için “üstün kamu yararı ve zaruret hali”nin gerekçelendirilmesi gerekirken, ön izin aşaması boyunca hukuka aykırı olarak hiç bir gerekçelendirme yapılmamıştır.

Anayasa uyarınca kanun hükmünde olan, Türkiye’nin taraf olduğu 30’dan fazla uluslararası çevre sözleşmesi bulunmakta olup bu proje, uluslar arası hukuku ihlal etmekte olduğundan Türkiye’nin ileride tazminat ödemesi söz konusu olabilecektir.

Proje alanı olarak seçilen saha, çevre kirliliği nedeniyle kanser vakalarının Türkiye ortalamasının 7 katına ulaştığı belirtilen Dilovası’nın temiz kalmış tek yeşil alanında yer almaktadır. Temiz kalmış sahaların koruması, kirlenmiş sahaların da rehabilitasyonu gerekirken, bölgede yaşayan halk geri dönüşü olmayan bir çevre felaketinin maruz bırakılacaktır.

Projede, sahaya ilişkin ekolojik gözlemler gerektiği gibi yapılmamıştır. Çöplük yapılmak istenen saha “Türkiye’nin Önemli Doğa alanları Envanteri” listesinde MAR003 kodu ve Kocaeli Tepeleri adıyla haritalanmış olup korunması gereken endemik bitkiler barındırmaktadır. Gerekli ekolojik bilimsel değerlendirmeler yapılmamış ve bu konudaki ulusal ve uluslar arası yükümlülükler yok sayılmıştır.

Sahanın 1200 metre yakınında Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından kritik saha üzerinden 4 mevsim süreli araştırma ve gözlem altında bulunan relikt kestane sahası bulunmaktadır. Planlanan proje bu kritik sahayı da tehdit edecek olmasına rağmen bu husus göz ardı edilmiştir. Bu sahada bulunan kestane topluluğunun, Kocaeli yarımadasında meydana gelen iklim değişiklerinin zamanı hakkında bilgi sağlama bakımından önemli bir potansiyele sahiptir.

Özetle Dilovası’nın kalan tek yeşil alanının, son orman arazinin çöplük alanı yapılması bölgede geri dönüşü olmayan zararlara yol açacak olup Gebze – Dilovası kentlerini yaşanmayacak kirlilikte yerler haline getireceğinden bu projenin derhal durdurulması gerekmektedir.

İmza kampanyasına buradan destek olabilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Kahve unu: Çöpten süper gıdaya dönüşen bir hammaddenin öyküsü

 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Bir cevap yazın

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Doğal Kaynaklar, Ekoloji, Kent, Yeşil alanlar
Dünya Saati buluşması Ortaköy’de

En büyük kitlesel çevre eylemi için Ortaköy'de buluşuyoruz!

Kapat