Doğa dostu bir kamp tatili için 9 öneri

Canımız doğayla buluşmak istediğinde yola çıkmanın en bütçe dostu, doğa odaklı ve spontane yolu şüphesiz çadırla birlikte yola çıkıp kamp yapmak. Güneş batışında hava kararmadan heyecanla yemek hazırlamak, güvenli bir şekilde yaktığımız ateşin başında uzun sohbetler etmek, gece yıldızları izlemek, güneş saatiyle uyumlu yaşamak, uzun orman yürüyüşleri yapmak ve uyanır uyanmaz denize girebilmek kamp hayatını düşündüğümüzde içimizi ısıtan detayların başında geliyor.

Ancak, kamp alanlarının kontrolsüzlüğü ve kampçıların yeşil alanları temiz bırakma konusunda yeterince özen göstermemesi sebebiyle bu yüzümüzü gülümseten deneyimi bir sonraki nesile bırakamayabiliriz. Kamp alanlarında daha sürdürülebilir ve doğa dostu bir şekilde kalınabileceğini dokuz maddede listeledik.

#1 Yanınıza sadece gerekli olan malzemeleri alın

Kamp yapmak, aslında doğaya özümüze ve en temele dönme amacı taşıyor. Kamp için gerekli olan şeyler genellikle yiyecek, su, barınak ve yemek pişirme ekipmanıdır. Bir sonraki kamp geziniz için hazırlanırken, yanınızda götüreceğiniz eşyaları bu şekilde düşünebilirsiniz. Ne kadar fazla eşya götürürseniz atık çıkartma ihtimaliniz o kadar artabilir.

#2 Yiyeceklerinizi yerel üreticiden satın alın.

Sürdürülebilir kamp yapmak, çevreye zararsız davranmanın yanı sıra yerel halkı desteklemekle de ilgilidir. En yakın manava veya fırına girin, yolun kenarından veya yerel bir çiftçi pazarından ürün satın alın. Gittiğiniz bölgenin insanlarıyla sohbet edin, deneyimlerini dinleyin. Böylece belki de o yörenin hiç bilmediğiniz türde bir inciriyle karşılaşabilirsiniz.

#3 Kimyasal sivrisinek ilaçları yerine doğal olanları tercih edin.

Kendinizi tabii ki doğada zarar görmekten koruyacak şekilde ürünler kullanabilirsiniz ama bunu yaparken içeriğinde zehirli kimyasallar olmayan sadece böceklerin sizi lavanta sanacağı yanıltma yöntemini kullanan böcek ilaçlarını kullanın. Kimyasal olanlar o an sizi korusa da tek bir böcek türünün dramatik olarak azalmasının ekosistemi ne kadar olumsuz etkileyeceğini unutmayın.

BUNU DA OKU:  Kamp yapmanın kurallarını bilmek gerek

#4 Ateş yakarken bir önceki kampçıların kullandığı noktaları tercih edin.

Eğer ateş yakıyorsanız bunun tabiat parklarının izin verilen yerlerinde olduğundan emin olun. İzin verilen yerlerde de daha önceden taşla çevrilmiş ateş alanlarında ateşinizi başlatın. Gece uyumadan önce de sönmüş olduğundan emin olun.

#5 Çok kez kullanabileceğiniz bir çadırınız olsun.

Kamp alanlarında çok fazla tek kez kullanıp atılan çadır doğaya bırakılıyor. Eğer yüksek bütçeli uzun yıllar kullanılabilir bir çadır alamıyorsanız çevrenizdeki diğer kampçılardan çadırlarını ödünç isteyebilirsiniz.

#6 Kamp için çok kullanılabilir çatal, bıçak, tabak ve bardak seti edinin.

Tek kullanımlık plastik çatal bıçaklar sonradan orada bırakmayıp çöpe bile atsanız seyahatinizin doğa dostu oluşuna gölge düşürecektir. Çokça kez kullanılabilecek cam olmayan, örneğin bambu malzemelerden üretilmiş bir setiniz olursa kamplarınızda uzun zaman atık üretmeden yemek yiyebilirsiniz.

#7 Ateşinizin külünü bulaşıklarınızı yıkamak için kullanabilirsiniz.

Gittiğiniz bölgedeki suya değdireceğiniz herhangi bir kimyasal temizlik ürününün oranın su kalitesini bozabilme ihtimali çok yüksek. Bunun için kırsalda da kullanılan harika bir çözüm var. Gece yaktığınız ateşin külünü bir tabağa alıyorsunuz içine külün yarısı kadar su ekliyorsunuz ve bütün külü ıslatıyorsunuz. Sonrasında bu kül ile bulaşıklarınıza sürerek yıkıyorsunuz.

#8 İzmaritleriniz için yanınızda küllük bulundurun.

Eğer sigara içiyorsanız umarım doğaya döndüğünüzde en azından ara verebilirsiniz. Ama eğer kamp alanında da sigara içecekseniz en azından yanınızda metal sakız kutusu veya ilaç kutusu gibi kapağı açılıp kapanabilen bir kutu götürürseniz doğaya izmarit izinizi bırakmama konusunda hatırlatıcı olabilir.

#9 Bulduğunuzdan daha temiz bir halde bırakın.

Kamp alanına veda ederken çıkan bütün atıklarınızı yanınızda getirdiğiniz geri dönüştürülebilen çöp poşetinize atmayı ihmal etmeyin. Eğer kamp alanında sizden önce bırakılmış çöp varsa ona da yardım edebilirsiniz.

BUNU DA OKU:  Doğa koruyucusu yetiştiriyorum

Doğaya kaçış kamplarınızın hep ruhunuza huzur, tabiat anaya zarardan çok fayda, beraber gittiğiniz dostlarınızla ilişkinize samimiyet getirmesi dileğiyle. 

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Sinem Uğurdağ

Istanbul’da başlayan hayat yolculuğum farklı kıtalarda yaşadığım uzun soluklu deneyimlerle birlikte tüm heyecanıyla devam ediyor. Yoga, kamp, fotoğraf, müzik festivalleri ve yemek yapmak vazgeçemediğim ve nerede olursam olayım hayatıma renk katan ilgi alanlarım. Bunların yanı sıra, doğayla ilişkimi her geçen gün daha da güçlendiriyorum; farklı coğrafyaları gözlemledikçe dünyamızın tabiatına hayranlığım artıyor. Herkesin önce kendi bedenine sonra etrafındaki canlılara karşı sorumlu olduğuna ve bunun bilincinde olan her bireyin farkındalık yaratması gerektiğine inanıyorum.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Genel
Temmuz ayı sebze,meyve ve yeşillikleriyle hazırlayabileceğiniz 4 harika tarif

Tatil sezonun artık hızlandığı okulların tamamen bittiği, yazlıkçıların yazlıklarına, şehirde kalanlarınsa daha sakin alanlara çekildiği temmuz ayı geldi. Bu ay...

Kapat