Doğa içerisinde büyümek akıl hastalığı riskini önemli ölçüde azaltıyor

Danimarka’da yapılan yeni bir araştırma yaşadığımız yerin yakınında doğaya zaman geçirebileceğimiz alanlarının olmasının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 

TIKLAYIN: Çocuklar açık havada hapishane mahkumlarından daha az zaman geçiriyor

Ormana gitmenin, doğada zaman geçirmenin insana ne kadar iyi geldiğini hepimiz biliyoruz. Ciğerlerimize temiz hava çekmek, iki tarafı ağaçlarla kaplı yollarda yürümek ve ormandaki hayvanların seslerini dinlemek insana tarifi zor bir huzur verir. Bu yeni araştırma da doğada zaman geçirmenin tahmin ettiğimizden daha da önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Araştırmaya göre doğa içerisinde zaman geçiren çocukların akıl hastalığına yakalanma riski yüzde 55’e kadar azalıyor. Geçtiğimiz günlerde PNAS’ta yayınlanan çalışma, şimdiye kadar yeşil alanlar ve akıl sağlığı arasındaki bağlantıyı inceleyen en kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor.

Danimarka’nın merkezî nüfus idaresi sistemi kullanılarak vatandaşların akıl hastalığı kayıtları, sosyo-ekonomik durumları, doğumdan itibaren yaşadıkları yerler incelenmiş ve evlerinin bulunduğu bölgeye yakın yeşil alanlar saptanarak 16 farklı akıl hastalığına yakalanma oranları incelenmiş. Yıllık gelir, eğitim düzeyi ve çalışma geçmişi bilgileri de eklenerek yeşil alanların bu insanların akıl hastalığı geçmişi konusundaki rölatif etkisi saptanmış.

Sonuç, yeşil alanlara yakın bölgelerde yetişen bireylerde akıl hastalıklarına yakalanma riskinin, hastalığın türüne göre yüzde 15 ila 55 arasında daha düşük olduğu olarak kaydedilmiş. Entelektüel kısıtlılıklar ve şizoafektif bozukluklarda hiçbir değişiklik görünmezken alkolizm gibi rahatsızlıkların çocuklukta doğa içerisinde zaman geçirmemekle kuvvetli olarak bağlantılı olduğu saptanmış.

Araştırmayı yapan yazarlardan Kristine Engemann’ın bu konudaki görüşleri şöyle:

“Yeşil alanda zaman geçirmek akıl hastalığına yakalanma riskinin oluşmasında ailenin akıl hastalığı geçmişi ve sosyo-ekonomik durum gibi  diğer faktörler kadar önem taşıyor. Daha da çarpıcı olan bu riskin geçirilen zamanla paralel olarak azalması. Bir çocuk doğada ne kadar çok zaman geçirirse akıl hastalığına yakalanma riski de o kadar azalıyor.”

BUNU DA OKU:  Çocuğunuzun kendi tasarlayabileceği 6 oyuncak

Araştırmacılar, elde ettikleri sonuçların korelasyonel olduğunu ve doğrudan sonuç çıkarılmaması gerektiğine, ama yine de yeşil alanların akıl sağlığı üzerindeki etkisine çok önemli bir boyut eklediğine de dikkat çekiyor.

“Bu etkilere sahip yeni bir ilaç bulunsa büyük haber olurdu. Bu araştırma, çocuklukta yeşil alanlarda zaman geçirmenin de bu derece etkili olduğunu gösteriyor.”

Yeşilist bundan böyle okuyucularının desteğiyle ayakta kalacak.
Siz de Yeşilist’i beğeniyorsanız bize Patreon’dan destek olun.
Yeşilist Patreon Destek Ol


Deniz Aytekin

Boğaziçi Üniversitesi'nde felsefe okudu. Çevre, edebiyat ve felsefe alanlarında yazarlık, çevirmenlik ve editörlük yapıyor.

Yorumlar kapatıldı.

Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement Advertisement
Daha fazla Çocuk ve Bebek, Eğitim, Sağlık
Yeni nesil grevde: Greta’nın başlattığı İklim İçin Okul Grevi tüm dünyaya yayılıyor

15 yaşındaki Greta Thunberg'in başlattığı İklim İçin Okul Grevi hareketi hızla yayılıyor. Greta tüm ülkelerden çocukları 15 Mart Cuma günü...

Kapat